Šparoge su poznate po tome što mokraća čudno miriše. Ali ima mnoge zdravstvene dobrobiti. Na primjer, šparoge mogu pomoći u mršavljenju, spriječiti infekcije mokraćnog sustava, promicati reproduktivno zdravlje, pa čak i poboljšati raspoloženje. Šparoge su prepune hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C, E, K i B6, folat, željezo, kalij, bakar, kalcij i proteine. Osim toga, bogat je izvor antioksidansa.1

Ovaj članak govori o mnogim zdravstvenim dobrobitima šparoga. Također uključuje nekoliko savjeta o tome kako možete kuhati šparoge kao dio zdravog obroka.

1. Šparoge mogu pomoći kod mršavljenja

Ne samo da šparoge imaju malo masti i kalorija (jedna šalica ima 27 kalorija), već sadrže i 2,8 grama vlakana. Prema recenziji iz 2020., to čini šparoge dobrim izborom ako pokušavate izgubiti težinu.

Budući da vaše tijelo sporo probavlja vlakna, zbog toga se osjećate sitima između obroka. Istraživanja su otkrila da nam vlakna mogu pomoći da se osjećamo sitima nakon što ih konzumiramo i potiču gubitak težine. Također mogu olakšati zatvor, a istraživanja sugeriraju da mogu pomoći u snižavanju kolesterola.

Kako biste maksimizirali niskokalorični sadržaj povrća, uparite ga s tvrdo kuhanim jajetom: kombinacija šparoga bogatih vlaknima i proteina jajeta učinit će da se osjećate zadovoljnima.

šparoge

2. Šparoge pomažu u prevenciji infekcija mokraćnog sustava

Pregled metabolita za 2020. navodi kako su šparoge prirodni diuretik, što znači da mogu pomoći u izbacivanju viška tekućine i soli iz tijela. Recenzija izvješćuje da se šparoge koriste u tradicionalnoj medicini kao pomoć u liječenju infekcija mokraćnog sustava (IMS) i drugih urinarnih problema.

Moguće je da prehrana bogata šparogama može spriječiti razvoj ovih bolnih infekcija jer češći odlasci na zahod mogu pomoći u uklanjanju loših bakterija iz urinarnog trakta.

3. Šparoge su pune antioksidansa

Šparoge – posebno ljubičaste šparoge – sadrže pigmente koji se nazivaju antocijanini, koji voću i povrću daju crvenu, plavu i ljubičastu nijansu. Antocijanini također imaju antioksidativne učinke koji bi mogli pomoći vašem tijelu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Kao i kod drugog povrća, prekuhavanje šparoga može uzrokovati ispiranje vitamina. Najbolja je pečena ili kuhana samo 4 minute.

4. Šparoge sadrže vitamin E

Šparoge su izvor vitamina E, još jednog važnog antioksidansa. Ovaj vitamin pomaže u jačanju vašeg imunološkog sustava i štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Istraživanja još uvijek pokušavaju utvrditi može li vitamin E spriječiti rak, bolesti srca, demenciju, bolest jetre i moždani udar.

šparoge

5. Šparoge promiču reproduktivno zdravlje

Zelene šparoge sadrže visoku razinu saponina protodioscina — iste biljne kemikalije koja šparogama daje gorak okus.

Recenzija iz 2021. objašnjava kako protodioscin podržava zdravlje jajnika, pojačava libido nakon menopauze i može se čak boriti protiv stanica raka jajnika.

Također je utvrđeno da protodioscin povećava proizvodnju testosterona, vraća erektilnu funkciju i pojačava libido kada se uzima u obliku dodataka.

Međutim, možete li imati koristi od ovih učinaka jednostavno jedući šparoge, potrebno je više istraživanja, iako svakako ne bi škodilo da pokušate.

6. Šparoge su odlične za zdravlje crijeva

Prebiotik u šparogama pod nazivom inulin koristi zdravlju crijeva. Za početak, inulin potiče zdravu ravnotežu dobrih crijevnih bakterija, inače poznatih kao probiotici. To zauzvrat smanjuje plinove i pomaže vam da bolje probavite obroke.

Inulin čini i više. Budući da se radi o topivim vlaknima, ono uvlači vodu u vaša crijeva, omekšava vašu stolicu i olakšava izbacivanje, kaže se u članku. Drugim riječima, konzumiranje više šparoga može pomoći u održavanju redovite stolice i spriječiti zatvor.

7. Šparoge su bogate folnom kiselinom

Četiri koplja šparoga sadrže 22% vaše preporučene dnevne doze folne kiseline, što šparoge čini izvrsnim za trudnoću.1

Svatko treba folnu kiselinu jer pomaže tijelu stvarati nove stanice. Međutim, tijekom trudnoće unos dovoljno folne kiseline može spriječiti velike urođene mane u djetetovu mozgu ili kralježnici.

U usporedbi s osobama koje nisu uzimale dodatke folne kiseline prije trudnoće, one koje su ih uzimale imale manju vjerojatnost preranog poroda.

8. Šparoge su pune vitamina K

Zajedno s drugim zelenim lisnatim povrćem, jedna šalica šparoga pruža izvrstan izvor vitamina K. Vitamin je ključan za zdravlje kostiju i koagulaciju (što pomaže vašem tijelu da zaustavi krvarenje nakon posjekotine).

Ali vitamin K također je važan za kosti. Iako istraživanja još uvijek pokušavaju utvrditi ima li vitamin ulogu u zaštiti od prijeloma kostiju, istraživanja su utvrdila da je on bitan vitamin za zdravlje kostiju, uključen u proizvodnju nekih proteina povezanih s kostima, kao i u regulaciji reapsorpcije kostiju.

9. Šparoge vam poboljšavaju raspoloženje

Šparoge su pune folata, vitamina B koji bi vam mogao podići raspoloženje i pomoći u borbi protiv razdražljivosti. Istraživači su pronašli vezu između niskih razina folata i vitamina B12 kod osoba s depresijom. Ovo otkriće navodi neke pružatelje zdravstvenih usluga da pacijentima s depresijom propisuju dnevne doze oba vitamina.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER