Srdele su zdrava praktična hrana koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, proteinima i kalcijem. Oni su isplativ način da unesete cijeli niz hranjivih tvari! Osim toga, prilično ih je jednostavno učiniti ukusnima.

U nastavku pronađite 10 prednosti koje srdele mogu pružiti vašem zdravlju.

1. Prepune kalcija

Kalcij je vitalan za zdrave kosti i zdravlje srca. Srdele su posebno bogate kalcijem jer imaju male iglene kosti koje sadrže kalcij. Ne brinite da će vam ove sićušne kosti zapeti za zube! Toliko su male i mekane da ih doista nećete ni primijetiti.

2. Bogate proteinima

Prosječna konzerva srdela od 125g sadrži do 23 g proteina. Budući da cijele srdele također imaju kofaktore zdravih masnoća, kalcija, vitamina D i još mnogo toga, daleko su zdravija opcija od nečega poput proteinskog praha za povećanje količine proteina.

srdela

3. Izvrstan su izvor Omega-3

Omega-3 masne kiseline korisne su za zdravlje našeg srca, kao i podržavaju sposobnost našeg tijela da se prirodno bori protiv upala. Losos je popularan izvor Omega-3, ali tu spadaju i srdele. One su jedan od najboljih izvora s do 1,8 g Omega-3 u porciji od 115g.

4. Manje žive

Živa u ribi doista je zabrinjavajuća, osobito ako imamo manjak selena, imamo blokirane puteve detoksikacije i konzumiramo puno velike ribe poput tune.

Općenito govoreći, što je riba manja, to će imati manje žive. Prema FDA srdele imaju daleko manje žive od tune, ali porcija od 100g i dalje će imati isto toliko Omega-3 kao i losos.

Bez obzira na niže razine žive, uvijek je važno razgovarati o konzumaciji ribe sa svojim liječnikom ako ste trudni, trenutno imate problema sa živom ili drugih zdravstvenih problema.

srdela

5. Izvrsne za putovanja i obroke u pokretu

U 2016. srdele su stekle popularnost jer je citiran rizični kapitalist Craig Cooper koji je rekao da su mu omiljena superhrana za putovanja.

Iako su druge namirnice za putovanja kao što je junetina odlična opcija, srdele su jedne od najboljih. Jednostavno ih pokupite u trgovini i ponesite sa sobom u kovčegu ili ih pokupite na odredištu i pojedite izravno iz limenke za hranjivu proteinsku opciju.

Također je odlična ideja držati konzervu srdela u smočnici za slučajeve kada trebate brzi obrok u pokretu, a nemate vremena za kuhanje.

6. Isplative

U usporedbi s nekim drugim ribama, srdele su poprilično jeftine, i svatko si može priušiti dobar i ukusan obrok s uključenim srdelama.

7. Visok udio selena

Selen je vitalan za zdravlje štitnjače, a srdele su bogat izvor selena koji dolazi s kofaktorima koji olakšavaju apsorpciju.

8. Bogate vitaminom D

Srdele su bogate vitaminom D koji je vitalan za naše cjelokupno zdravlje. Mnogi ljudi pate od nedostatka vitamina D koji može utjecati na naš imunološki sustav, zdravlje hormona i zdravlje u cjelini. Konzumiranje hrane poput srdela i više vremena provođenja na suncu može pozitivno utjecati na naše razine vitamina D.

srdela

9. Održivi ribolov

Riba uzgojena na farmi može biti manje bogata hranjivim tvarima od tradicionalnog ribolova, a prekomjerni izlov je štetan za cjelokupni ekosustav oceana. Srećom, srdele su jedna od najodrživijih mogućnosti ulova i nastavak kupnje srdela iz dobrog izvora pomaže dugoročno utjecati na proces.

10. Dobrog su okusa

Iz razgovora s drugima o srdelama smo shvatili da ih se boje jesti jer ne misle da će imati dobar okus. Međutim, uvjeravamo vas da mogu biti ukusne! Uz pravu pripremu, iskreno su jako ukusne.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER