Ako tražite načine da povećate unos proteina i trenutno ste na dijeti koja uključuje ribu, zašto ne planirate jesti više tune? Osim što je ukusna i nevjerojatno raznolika, tuna ima i brojne zdravstvene dobrobiti za tijelo, kosti i mozak.

Zdravstvene prednosti tune

Tuna je morska riba blisko povezana sa skušom, te postoji mnogo vrsta tune. Najčešći načini jedenja tune je kuhana (obično na žaru ili pečena), sirova (poznati kao sashimi u Japanu) ili iz konzerve gdje će se čuvati u salamuri, izvorskoj vodi ili ulju. Kako god da je volite, nepobitno je da je tuna prepuna dobrote!

Tuna je odličan izbor za vas jer je:

1. Izvrstan izvor proteina

Tuna je također vrlo niskokalorična, što je čini idealnom hranom za one koji žele održati zdravu tjelesnu težinu i pritom zadržati svoju razinu energije.

tuna steak

2. Sadrži omega 3 masne kiseline

Tunjevina je posebno bogata omega 3 masnim kiselinama. One su sjajne za tijelo i vjeruje se da pomažu u snižavanju kolesterola, jačaju rad mozga i poboljšavaju zdravlje očiju.

3. Izvrstan izvor vitamina B12

Tuna je bogata vitaminom B12, oblikom vitamina B koji je odgovoran za pomoć tijelu u stvaranju novih crvenih krvnih stanica.

Dobrobiti svježe i konzervirane tune obično su iste. Međutim, smatra se da svježa tuna sadrži nešto više proteina. Ipak, tuna u konzervi je pristupačnija i puno dulje traje.

Kako uključiti više tunjevine u prehranu?

Prepuna okusa i hrpe hranjivih tvari, tuna je odlična namirnica koju možete uključiti više u svoje tjedne obroke. Zašto ne probati:

  1. Pomiješajte malo majoneze i začina s konzerviranom tunjevinom u konzervi kako biste dobili ukusan obrok
  2. Dodavanje svježe konzervirane tune salatama kao opcija zdravog ručka.
  3. Miješanje konzervirane tune s tjesteninom i povrćem i zatim pečenje u pećnici.
  4. Ispecite ili lagano popržite file svježe tune i poslužiti uz povrće ili salatu.
  5. Stavite konzerviranu tunu na pečeni krumpir kao jednostavan i ugodan obrok.
  6. Pažljivo narežite svježu, kvalitetnu sirovu tunu i uživajte u njoj na japanski način kao sashimi.

tuna steak

Ako koristite konzerviranu tunu, pokušajte odabrati onu konzerviranu u vodi jer je zdravija od salamure ili ulja.

Potencijalni rizici

Oni koji u svoju prehranu uvrste ribu ne bi trebali imati problema s redovitim unosom male količine tune. Zapamtite, ako je želite probati sirovu, kupujte samo najsvježiju, najkvalitetniju tunu. Također se smatra da tuna sadrži žive u tragovima. Zbog toga ne biste trebali pretjerano jesti tunjevinu, osobito ako ste trudni ili dojite.

Drugi rizik povezan s tunom je njezina održivost. Jedna je od najpopularnijih riba na svijetu i nažalost u mnogim je regijama došlo do pretjeranog izlova. Kako biste uživali u tuni dok istovremeno podržavate održive prakse ribolova, potražite limenke s oznakom MSC (Marine Stewardship Standard).

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER