Bodybuilderi jure za višim razinama ljudskog hormona rasta (HGH) otkad su saznali za što je sposoban.

HGH ne samo da potiče tjelesnu proizvodnju čistih mišića, već više razine ljudskog hormona rasta mogu smanjiti ukupni postotak tjelesne masti i poboljšati razinu kardiovaskularnog zdravlja osobe.

Prednosti također uključuju bolji stav, obrasce spavanja, pa čak i uspješnost vođenja ljubavi. Nepotrebno je reći da postoje brojne druge zdravstvene prednosti hormona rasta.

Proizveden od strane hipofize, HGH je prirodna tjelesna tvar. Međutim, ta proizvodnja nije beskonačna, jer se usporava tijekom života.

Uz to, naravno, postoje metode kojima se može potaknuti njihova proizvodnja hormona rasta i opće razine.

Vjerovali ili ne, zeleni čaj je jedan od onih načina na koji se može povećati razina HGH-a.

zeleni čaj

Kako zeleni čaj povećava hormon rasta

Aktivni sastojak zelenog čaja zove se epigalokatehin galat (drugi naziv EGCG). U nedavnom istraživanju pokazalo se da EGCG ima izravnu korelaciju s tjelesnom razinom HGH-a.

Tijekom studije, istraživači su natjerali sudionike na dijetu koja je bila kalorijski ograničena i uključivala je proizvode od zelenog čaja, dok su drugi koristili placebo, sveukupno 90 dana.

Rezultati su pokazali da su sudionici koji su koristili zeleni čaj tijekom razdoblja od 90 dana povećali razinu hormona rasta za nevjerojatnih 320% u usporedbi sa samo 20% onih koji su koristili placebo.

Sudionicima koji su koristili proizvod od zelenog čaja također se povećao IGF-1 (inzulinu sličan faktor rasta) za 24% u usporedbi sa samo 15% kod korisnika placeba.

Konzumenti zelenog čaja izgubili su gotovo tri puta više težine od placebo grupe. Pokazalo se da je IGF-1 pouzdaniji od HGH kada su u pitanju detaljne promjene u hormonima.

Uz to, razine IGF-1 i HGH bile su povećane kada su se koristili proizvodi od zelenog čaja.

Ipak, rezultatima u studiji trebalo je dosta vremena da se pojave, pojavljivali su se tek otprilike do kraja vremenskog ograničenja studije (90 dana).

Dakle, kada je riječ o zelenom čaju i razinama hormona rasta, baš kao i kod treninga i prehrane, dosljednost je ovdje cilj.

zeleni čaj

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER