Vrlo lako mogli bismo se naći u nedostatku važnih vitamina i minerala, a vitamin D3 nije iznimka. Proizvode ga vlastite stanice kože tijela kao odgovor na sunčevu svjetlost, vitamin D3 je važan vitamin za naše cjelokupno zdravlje.

Nastavite dalje kako biste saznali o nekim zdravstvenim problemima povezanim s nedostatkom vitamina D3 i dobrobitima vitamina te o načinima kako sigurno povećati unos u vrijeme kada smo svi prisiljeni boraviti unutra više nego inače.

Kako vitamin D3 koristi našem zdravlju

1. Pomaže kod mršavljenja

Studije pokazuju da vam vitamin D3 može pomoći u mršavljenju jer pomaže u sagorijevanju masnog tkiva. Ovo nije zamjena za dobru staru prehranu i tjelovježbu, ali ako vam se čini da ste zastali s gubitkom kilograma, razmislite o povećanju unosa ovog vitamina

2. Protuupalno djelovanje

Kada tijelo ima odgovarajuću razinu vitamina D3, njegov prirodni upalni odgovor je inhibiran, što pomaže u smanjenju rizika od razvoja kroničnih upalnih stanja. Dovoljna količina vitamina D3 također može pomoći u smanjenju rizika od bolesti koje proizlaze iz upala u tijelu.

Vitamin D3

3. Poboljšava imunološki sustav/bori se protiv gripe/raka/autoimunih poremećaja

Vitamin D3 je značajan za funkciju imunoloških stanica. Manjak vitamina D3 može dovesti do sporijeg zacjeljivanja rana, povećanja broja infekcija ili veće šanse za dobivanje gripe.

Iako ograničena, postoje istraživanja koja pokazuju da su neki oblici raka poput kronične limfocitne leukemije i raka debelog crijeva povezani s nedostatkom vitamina D3. Nedostatak bi mogao biti povezan s autoimunim poremećajima kao što su lupus, Crohnova bolest, reumatoidni artritis itd. Stoga bi povećanje vitamina D3 moglo pomoći vašem tijelu da se bolje bori protiv raznih bolesti i infekcija.

4. Testosteron

Ovaj hormon, koji se nalazi i kod muškaraca i kod žena, odgovoran je za regulaciju plodnosti, mišićne mase, raspodjele masti i proizvodnje crvenih krvnih stanica. Istraživanja pokazuju da su niske razine vitamina D3 povezane s nižim razinama testosterona, pa bi stoga dopuna mogla povećati proizvodnju testosterona .

5. Poboljšava mentalno zdravlje

Istraživanja pokazuju da bi manjak vitamina D3 mogao biti povezan s nekoliko kognitivnih poremećaja kao što su depresija, anksioznost, Alzheimerova bolest, bipolarna bolest i shizofrenija. Za neke s depresijom, dodatak bi mogao biti opcija u liječenju poremećaja umjesto lijekova na recept, osobito onima s dijagnosticiranim nedostatkom.

Vitamin D3

6. Poboljšava apsorpciju kalcija/potiče snagu kostiju

Poznato je da vitamin D3 pomaže tijelu bolje apsorbirati kalcij i zatim ga raspršiti do kostiju. Vitamin D3 također pomaže tijelu da metabolizira fosfor, koji je važan mineral za jače i zdravije kosti.

7. Ublažava grčeve mišića

Problemi s mišićima kao što su slabost, grčevi, trnci, obamrlost i trzanje mogu biti povezani s niskom razinom vitamina D3. Uzimajući dovoljno, osiguravamo da održavamo svoje mišiće zdravima.

8. Poboljšava zdravlje našeg srca

Vitamin D3 važan je za osobe sa srčanim problemima, jer pomaže u kontroli upale oko srca i visokog krvnog tlaka, poboljšavajući cjelokupnu srčanu funkciju.

9. Pomaže u kontroli inzulina

Adekvatan unos vitamina D3 pomaže tijelu u kontroli razine inzulina i regulaciji glukoze. Zbog toga može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, osobito tipa 2, i upravljanju stanjem kod nekoga kome je već dijagnosticiran dijabetes.

10. Kolesterol i trigliceridi

Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D3 može povisiti razine kolesterola i triglicerida. Dovoljna količina vitamina D3 može pomoći u održavanju tih problema, sprječavajući druge potencijalne zdravstvene probleme.

Vitamin D3 neophodan je za cjelokupno zdravlje. Dnevnu dozu vitamina D3 možete dobiti u mnogim oblicima kao što su sunčeva svjetlost, dodaci prehrani i hrana poput masne ribe, gljiva, soka od naranče, žumanjaka, ulja jetre bakalara, sira i kavijara. Ali, kao i uvijek, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom da biste vidjeli trebate li i možete li imati koristi od dodatnog vitamina D3.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER