Wasabi, ili japanski hren, povrće je iz porodice krstašica koje prirodno raste uz korita potoka u dolinama planinskih rijeka u Japanu.

Također raste u dijelovima Kine, Koreje, Novog Zelanda i Sjeverne Amerike gdje je sjenovito i vlažno.

Poznat po svom oštrom, ljutom okusu i svjetlozelenoj boji, wasabi je glavni začin za sushi i rezance u japanskoj kuhinji.

Štoviše, neki spojevi u ovom povrću, uključujući izotiocijanate (ITC) odgovorne za njegov okus, mogu pružiti nekoliko zdravstvenih prednosti.

Donosimo vam 6 potencijalnih zdravstvenih prednosti wasabija.

1. Antibakterijski učinci

Izotiocijanati (ITC) su glavna klasa aktivnih spojeva u wasabiju i odgovorni su za većinu zdravstvenih dobrobiti povrća, uključujući njegove antibakterijske učinke.

Pokazalo se da ekstrakt wasabija ima antibakterijsko djelovanje protiv Escherichie coli O157:H7 i Staphylococcus aureusa, dviju najčešćih bakterija koje uzrokuju trovanje hranom (2 Pouzdani izvor).

Ova otkrića upućuju na to da ekstrakt wasabija može pomoći u sprječavanju ili smanjenju rizika od bolesti koje se prenose hranom, ali potrebna su dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo.

2. Protuupalna svojstva

Wasabi može imati snažna protuupalna svojstva.

Upala je odgovor vašeg imunološkog sustava na infekcije, ozljede i toksine, kao što su zagađeni zrak ili dim cigareta, u pokušaju da zaštiti i izliječi vaše tijelo.

Kada upala postane nekontrolirana i kronična, može doprinijeti nekoliko upalnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.

Studije koje su uključivale životinjske stanice pokazuju da ITC u wasabiju suzbijaju stanice i enzime koji potiču upalu, uključujući ciklooksigenazu-2 (COX-2) i upalne citokine poput interleukina i čimbenika nekroze tumora (TNF).

S obzirom da nedostaju istraživanja na ljudima, nije jasno odnose li se protuupalni učinci wasabija na ljude.

wasabi

3. Može potaknuti gubitak masnoće

Neka istraživanja sugeriraju da jestivo lišće biljke wasabi sadrži spojeve koji mogu potisnuti rast i stvaranje masnih stanica.

U jednoj studiji na miševima, spoj pod nazivom metil ester 5-hidroksiferulne kiseline (5-HFA ester) izoliran iz listova wasabija inhibirao je rast i stvaranje masnih stanica isključivanjem gena koji je uključen u stvaranje masti.

Slično, u drugoj 6-tjednoj studiji na miševima, uzimanje 1,8 grama ekstrakta lista wasabija po kg tjelesne težine dnevno inhibiralo je rast masnih stanica.

Štoviše, jedno je istraživanje pokazalo da ekstrakt lista wasabija sprječava debljanje kod miševa na visokokaloričnoj dijeti bogatoj mastima sprječavajući rast i proizvodnju masnih stanica.

Iako obećavajući, ovi rezultati dobiveni su studijama na životinjama. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdili učinci ekstrakta lista wasabija na ljude.

4. Može imati antikancerogena svojstva

Prirodni ITC-ovi u wasabiju proučavani su zbog svojih antikancerogenih svojstava.

Jedna je studija otkrila da ITC ekstrahirani iz korijena wasabija inhibiraju stvaranje akrilamida za 90% tijekom Maillardove reakcije, kemijske reakcije između proteina i šećera u prisutnosti topline.

Akrilamid je kemikalija koja se može stvoriti u nekoj hrani, posebno u pomfritu, čipsu i kavi, tijekom procesa kuhanja na visokoj temperaturi, poput prženja i roštiljanja.

Neka su istraživanja povezivala unos akrilamida hranom s određenim vrstama raka, poput raka bubrega, endometrija i jajnika.

Štoviše, studije iz epruvete pokazuju da ITC i slični spojevi izolirani iz wasabija ubijaju ili inhibiraju rast ljudskih stanica raka debelog crijeva, usne šupljine, gušterače i dojke.

Iako obećavaju, nije jasno odnose li se ovi rezultati na ljude.

Ipak, neke studije pokazuju da veći unos crucifernog povrća kao što je wasabi može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, kao što su rak pluća, dojke, prostate i mjehura.

5. Zdravlje kostiju

Wasabi može igrati ulogu u zdravlju kostiju.

Studije na životinjama sugerirale su da spoj u wasabiju pod nazivom p-hidroksicimetna kiselina (HCA) povećava stvaranje kostiju i smanjuje razgradnju kostiju.

Istraživači su nagađali može li HCA pomoći u liječenju osteoporoze, bolesti koja uzrokuje slabljenje i lomljivost kostiju. Međutim, potrebno je istraživanje na ljudima kako bi se potvrdila ova potencijalna korist.

6. Zdravlje mozga

ITC u wasabiju mogu imati neuroprotektivne učinke.

Studije na miševima pokazale su da oni povećavaju aktivaciju antioksidativnih sustava u mozgu koji smanjuju upalu.

Ova otkrića sugeriraju da ITC mogu pomoći u sprječavanju ili usporavanju neurodegenerativnih poremećaja uzrokovanih upalom, kao što je Parkinsonova bolest.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER