Zeleni čaj je već tisućama godina popularno piće, ali i tradicionalna medicina u Kini i Japanu. Početkom 17. stoljeća predstavljen je potrošačima u Europi koji su brzo prihvatili ovo piće. U 18. stoljeću u Engleskoj zeleni je čaj bio toliko vrijedan i popularan da su ga često krijumčarili kako bi izbjegli poreze.

Ovih dana nema potrebe za krijumčarenjem. Zeleni čaj je široko dostupan diljem svijeta. Deseci marki zelenog čaja u vrećicama mogu se naći na policama trgovina, izmiješanih od raznih zelenih čajeva. Postoje aromatizirane i zaslađene varijante, kao i zeleni čaj u prahu i čaj od listova. Kako god želite konzumirati zeleni čaj, vjerojatno već postoji proizvod na tržištu.

Zeleni čaj se često konzumira iz drugih razloga, a ne zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti, međutim, u šalici zelenog čaja zapravo se mnogo toga događa i vrijedi doći do dna.

Podaci o čaju

Iako postoji mnogo spojeva, hranjivih tvari, vitamina i minerala u listovima zelenog čaja, ti su elementi izuzetno razrijeđeni u jednoj šalici čaja. Nakon namakanja, dobiveni napitak od zelenog čaja gotovo je u potpunosti voda.

Hranjive tvari koje se nalaze u 250 ml tekućine ili otprilike u jednoj šalici zelenog čaja uključuju:

  • Kalorije: 0
  • Proteini: 0 grama
  • Masti: 0 grama
  • Ugljikohidrati: 0 grama
  • Vlakna: 0 grama
  • Šećer: 0 grama

zeleni caj 

Slično tome, vitamini i minerali koji se nalaze u zelenom čaju također su vrlo minimalni. Neki od njih koji se mogu pronaći u mjerljivim količinama uključuju:

  • Kalcij
  • Željezo
  • Kalij

Potencijalne zdravstvene dobrobiti zelenog čaja

Stoljećima se o zelenom čaju govori o mnogim zdravstvenim prednostima. Tradicionalno, u Kini i Indiji, zeleni čaj je bio lijek za kontrolu krvarenja, pomaganje probave i reguliranje tjelesne temperature. U moderno doba istraživanja su uspjela dokazati neke od njegovih zdravstvenih dobrobiti solidnije od drugih.

1. Zdravlje srca

Jedna velika studija u Japanu pratila je 40.000 odraslih sudionika tijekom 11 godina i otkrila da je dnevna konzumacija zelenog čaja povezana s manjim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Konkretno, studija je ispitivala vezu između polifenola (antioksidansa) u zelenom čaju i kardiovaskularnih bolesti. Minimalna dnevna konzumacija potrebna da bi se vidjela ova korist bila je pet šalica dnevno.

zeleni caj 

2. Prevencija moždanog udara

Druga velika japanska studija, ova koja je pratila više od 82.000 sudionika tijekom 13 godina, otkrila je da je veća konzumacija zelenog čaja povezana sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Sudionici koji su pili četiri šalice dnevno ili više vidjeli su najveću korist.

3. Liječenje genitalnih bradavica

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je lokalni tretman ekstraktom zelenog čaja za liječenje izbijanja genitalnih bradavica. Ova mast je dostupna samo na recept i procjenjuje se da je učinkovita za između 24% do 60% pacijenata.

zeleni caj 

Potencijalni rizici zelenog čaja

Zeleni čaj, kada se pije u umjerenim količinama od 8 šalica dnevno ili manje, smatra se sigurnim za većinu odraslih. Međutim, postoje rizici povezani s konzumiranjem zelenog čaja u visokim koncentracijama, osobito kao ekstrakta.

1. Problemi s jetrom

Dokumentirani su rijetki slučajevi kada je ekstrakt zelenog čaja uzrokovao probleme s jetrom. Iako su istraživanja ograničena, osobama s postojećim problemima s jetrom općenito se savjetuje da izbjegavaju ekstrakte zelenog čaja. Osobe koje tijekom uzimanja ekstrakta zelenog čaja osjete simptome kao što su bolovi u trbuhu, tamni urin ili žutica, trebaju prekinuti upotrebu i posavjetovati se s liječnikom.

2. Komplikacije dijabetesa

Kao piće bogato kofeinom, zeleni čaj može predstavljati rizik za osobe s dijabetesom. Dokazano je da kofein potencijalno povisuje šećer u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER