Šetnja na otvorenom je odličan način da ostanete aktivni tijekom zimskih mjeseci. Ali niske temperature i vjetar mogu zimske šetnje učiniti izazovnim ako niste spremni. Ako znate kako pravilno odjenuti i odabrati opremu za hladno vrijeme, osjećat ćete se ugodno tijekom zimskih šetnji. Slijedite ove savjete za uspješno odijevanje za hladno vrijeme.

1. Temeljni sloj

Počnite s prianjajućim temeljnim slojem izrađenim od tkanine koja upija vlagu poput vune ili mješavine poliestera. Sintetičke tkanine odvlače znoj od kože tako da se ne prehladite. Prirodna vuna daje toplinu čak i kada je mokra. Izbjegavajte pamuk jer zadržava znoj i uzrokuje nelagodu. Odaberite stil s okruglim ovratnikom kako biste zapečatili toplinu.

2. Izolacijski sloj

Dodajte topli izolacijski sloj preko osnovnog sloja kako biste uhvatili toplinu tijela. Džemperi, majice s kapuljačom, jakne od flisa i topli prsluci dobro pristaju. Debljina ovisi o tome koliko je hladno. Sintetika poput flisa daje toplinu čak i ako se smoči. Vuna je još jedan izvrstan izolator. Držite se jednog debljeg izolacijskog komada umjesto gomilanja previše slojeva.

3. Vanjska jakna

Vanjska jakna štiti od vjetra, kiše i snijega tako da hladan zrak ne prodire u unutarnje slojeve. Potražite tkanine otporne na vodu i vjetar. Jakna treba imati kapuljaču kako bi vam glava bila topla i suha. Ako ne pada kiša, možda će vam trebati samo vodootporni vanjski sloj na vrhu za zaštitu od vjetra.

4. Pokrivanje šaka i ruku

Ne zaboravite pokrivanje ruku i ruku. Potražite rukavice koje su vodootporne ili izrađene od vune. Rukavice su toplije za vrlo niske temperature. Ispod možete staviti uloške za rukavice za dodatnu toplinu i zaštitu od vlage. Za otkrivene ruke nosite donji sloj dugih rukava ili dodajte laganu jaknu ili flis preko gornjeg dijela.

5. Pokrivala za glavu

Pletena kapa zadržava tjelesnu toplinu jer toliko toga gubite kroz glavu. Potražite pripijenu kapu ili kapu koja vam pokriva uši. Za hladnije vjetrove idealno je pokrivalo za glavu koja prekriva glavu, uši, vrat i dijelove lica. Pokrivala za glavu dobro funkcioniraju ako ne želite da vam cijela glava bude pokrivena kapom.

6. Šal

Dodajte šal ili maramu kako biste zaštitili vrat i lice od hladnog zraka. Verzije s podstavom od flisa dodaju toplinu. Čak i standardni šal omotan oko vrata štiti od hladnoće.

7. Hlače

Odlučite se za izolirane hlače ili tajice za zadržavanje topline tijela. Tajice s podstavom od flisa ispod hlača sprječavaju vjetar. Vodootporne vanjske hlače štite vas ako je vani mokro. Slojeviti dugi donji veš ili hlače koje štite od vjetra održavaju noge toplima. Izbjegavajte traperice koje upijaju vlagu i gube izolacijsku sposobnost kada su mokre.

8. Čizme

Najbolja obuća za hladne uvjete su vodootporne izolirane čizme dovoljno visoke da štite gležnjeve. Potražite potplat s ušom i prianjanjem kako biste spriječili klizanje na ledu i snijegu. Podstave od vune ili sintetike ispod debljih vunenih čarapa održavaju stopala suhima, toplima i bez žuljeva.

Pažljivim slaganjem odgovarajućih tkanina i odjeće za zimske šetnje možete udobno vježbati na otvorenom čak i kad živa padne. Ključ je ostati suh dok zadržavate toplinu tijela. Budite spremni skidati slojeve dok se zagrijavate kako se ne biste pregrijali i znojili.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER