Kad pomislite na hokej, pomislite na klizanje, borbe šakama i nedostatak zuba. Ali hokej ima puno više od grubog kontaktnog sporta po kojem je poznat.

U nastavku vam donosimo 10 pozitivnih strana i prednosti hokeja koja vas možda potaknu da se počnete baviti ovim sportom.

1. Pomaže u sagorijevanju masti i kalorija

Brz tempo igre zahtijeva kratke nalete energije koji pomažu u sagorijevanju ogromnog broja kalorija. Svaki igrač sagorijeva oko 0,122 kalorija po kilogramu u minuti. To dugoročno dovodi do velikog gubitka tjelesne težine.

hokej

2. Razvija kardiovaskularni sustav tijela

Energija i mišićna snaga potrebne u hokeju pomažu u razvoju kardiovaskularnog sustava, koji opskrbljuje mišiće kisikom. Pumpanje dovoljnih količina kisika pomaže u poboljšanju disanja i stanične aktivnosti.

3. Poticanje metabolizma

Zbog start-stop prirode igre, gdje se brzo klizanje prekida razdobljima odmora, možete uživati u još većim kardio prednostima. Ovaj obrazac oponaša intervalni trening visokog intenziteta, koji može sagorjeti više kalorija i potaknuti vaš metabolizam.

hokej

4. Vježba za cijelo tijelo

Igranje hokeja izvrstan je način za razvoj mišića nogu, kao što su tetive koljena, listovi i mišići kuka. Također pomaže u razvoju izdržljivosti mišića tricepsa, podlaktica i ramena.

5. Poboljšana mišićna snaga

Povećana mišićna snaga dobivena hokejom može smanjiti rizik od ozljeda, poboljšati snagu kostiju, ojačati vezivna tkiva i povećati mišićnu masu. Sve to pozitivno pridonosi zdravijem, jačem tijelu koje je manje sklono ozljedama i ima poboljšanu cjelokupnu funkciju.

hokej

6. Razvija koordinaciju ruku i očiju

 Igranje hokeja uključuje koordinaciju između ruku i očiju. Također poboljšava spontane odgovore i reakcije igrača tijekom igre. Vježbanje ove igre pomaže u razvoju sposobnosti koordinacije, poboljšava reflekse oko-ruka i poboljšava agilnost.

7. Poboljšana koordinacija tijela i ravnoteža

U hokeju na ledu igrači moraju dodavati i primati pakove koji brzo putuju preko leda, a hokejaši na travi moraju činiti isto s loptom. U bilo kojoj verziji, igrači moraju brzo reagirati kako bi točno odgovorili ili odigrali potreban potez. Razvijanje ovih vještina može dovesti do poboljšane ukupne ravnoteže i agilnosti, a pozitivno utječe i na koordinaciju oko-ruka.

8. Razvija duh timskog rada

Igranje s timom od 11 ljudi razvija osjećaj timskog rada jer svi rade na uspješnom postizanju ciljeva i pobjedi.

hokej

9. Poboljšava komunikaciju

Igranje hokeja uključuje prenošenje poruka očima i gestama. Sposobnost učinkovite komunikacije sa suigračem usred brze igre ne vodi samo do uspjeha na ledu, već dovodi i do ukupnog poboljšanja komunikacijskih vještina igrača.

10. Poticaj mozga

Sama vježba može poboljšati vaše raspoloženje zbog endorfina koji se oslobađa, ublažavajući osjećaje depresije, stresa i tjeskobe. Kao oblik tjelovježbe, hokej pruža ovu korist, ali postoji i dodatni poticaj za mozak koji također dolazi sa sportom. Hokej zahtijeva dobro donošenje odluka, a usavršavanje ovih vještina na ledu ili terenu može se prenijeti i na svakodnevni život.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER