Sigurno ste čuli da vam redovito igranje košarke može pomoći da porastete i postanete brži i jači. Pa, to je istina. Ali to nije sve – budući da postoje mnoge druge prednosti igranja košarke koje biste mogli znati.

Ukratko o košarci

Košarka je jako voljen sport u cijelom svijetu. Popularan je jer se može igrati kao natjecateljski sport ili ležerna igra na lokalnom terenu. To je također odličan način za vježbanje jer uključuje korištenje cijelog tijela.

To je igra brzog tempa koja uključuje mnogo skakanja i trčanja, što je fantastičan način vježbanja. Ako želite sport koji vam pomaže da ostanete u formi i zdravi, košarka je savršen izbor jer dolazi s više od nekoliko zdravstvenih prednosti.

Slijede zdravstvene dobrobiti košarke.

1. Promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava

Košarka je odlična za zdravlje vašeg srca! Budući da se stalno krećete, otkucaji vašeg srca se ubrzavaju. Također pomaže u izgradnji izdržljivosti, što je važno kada želite biti sigurni da je vaše srce zdravo. Pomoći će smanjiti rizik od moždanog udara i bolesti srca kasnije u vašem životu.

košarka 

2. Sagorijeva kalorije

Želite li skinuti koji kilogram viška? Igrajte košarku! Svi brzi bočni pokreti, trčanje i skakanje, daju vam aerobni trening koji vam zauzvrat može pomoći da sagorite puno kalorija. Za svaki sat košarke, osoba koja teži 80 kg može očekivati da će sagorjeti oko 600 kalorija, dok osoba koja teži 120 kg može očekivati da će sagorjeti približno 900 kalorija.

3. Jača snagu kostiju

Fizički zahtjevi ovog fantastičnog sporta pomažu u poboljšanju i izgradnji snage kostiju. Svaka tjelesna aktivnost koja uključuje nošenje težine omogućuje stvaranje novog koštanog tkiva, a to zauzvrat čini kosti čvršćima. I mišići i kosti u vašem tijelu postaju jači uz košarku jer je to tjelesna aktivnost koja uključuje povlačenje i guranje mišića uz kosti.

4. Jača imunološki sustav

Kada igrate košarku ili bilo koji drugi sport, pomaže u smanjenju stresa. Kad se stres smanji, imat ćete više energije i usredotočenosti za obavljanje zadataka. Također vas čini društvenijim, što zauzvrat pomaže u sprječavanju depresije. Kada se stres smanji, vaš imunološki sustav također dobiva poticaj.

košarka 

5. Pruža trening snage

Igrajući košarku dobivate odličan trening za cijelo tijelo. Ovo pomaže u razvoju čistih mišića. Može pomoći u razvoju donjeg dijela leđa, vrata, deltoida i mišića jezgre. Također čini vaše noge jačima, a pokreti poput šutiranja i driblinga pomažu u jačanju ruku i mišića šake.

6. Potiče mentalni razvoj

Košarka je možda brza igra koja zahtijeva puno fizičkih vještina, ali je i umna igra koja zahtijeva da razmišljate. Zahtijeva veliku koncentraciju kako biste mogli precizno i brzo procesuirati akcije na terenu i donositi odluke koje su učinkovite s loptom.

Također zahtijeva da trenirate kako biste mogli stalno promatrati svoje protivnike i suigrače i donositi brze odluke na temelju njihovih postupaka.

7. Razvija bolju koordinaciju i motoričke vještine

Košarka zahtijeva izvrsnu koordinaciju ruku i očiju, kao i koordinaciju cijelog tijela. Kada se bavite ovim sportom, on vam daje obuku koja vam pomaže u razvoju ovih vještina. Dribling vam daje trening za koordinaciju ruke i oka, dok skokovi pružaju trening za razvoj koordinacije cijelog tijela.

8. Razvija samodisciplinu i koncentraciju

Kao i kod drugih sportova, postoje pravila kojih se morate pridržavati kada igrate košarku. Kada prekršite ova pravila, to može dovesti do kazni za vas kao i za vaš tim. Pomaže vam razviti samodisciplinu koja je važna jer vas potiče da budete konkurentniji i pošteniji u isto vrijeme. Također održava vaš um fokusiranim i budnim.

9. Poboljšava svijest o prostoru i tijelu

Košarka je igra koja poboljšava svijest o prostoru. Morate znati gdje ste pozicionirani kako biste pogodili savršen udarac ili igrali učinkovitu obranu. Kada imate svijest o prostoru i tijelu, znat ćete točno gdje trebate biti kada vaš suigrač ili protivnik šutira ili dodaje loptu. Kada se vaša svijest o prostoru poboljša, to vam također pomaže u održavanju ravnoteže.

10. Jača samopouzdanje

Jedna od najboljih prednosti igranja košarke je to što uistinu podiže samopouzdanje. Biti dobar igrač i član sjajne momčadi može učiniti čuda za povećanje vašeg samopoštovanja i pomoći vam da steknete više samopouzdanja. Kad se vaše samopouzdanje poveća, vaša vjera u vaše vještine također se povećava. Samopouzdanje vam omogućuje da se bolje suočite sa životom i ima pozitivan učinak na svaki aspekt vašeg života.

Brza radnja uključena u košarku čini je jednom od najuzbudljivijih sportova za igrati i gledati na svijetu. Činjenica da pruža brojne pogodnosti izvrstan je bonus. To je sjajna igra za odrasle i djecu. Ako se želite baviti sportom koji vam donosi višestruke dobrobiti, kako fizički tako i psihički, ovo je pravi izbor za vas.

Savjeti

  1. Uvijek se zagrijte i istegnite zglobove i mišiće prije nego izađete na teren. Istegnite se i ohladite i nakon igre.
  2. Košarka je fizički zahtjevna igra. Važno je imati puno tekućine pri ruci kako biste mogli rehidrirati tijelo u redovitim intervalima.
  3. Zbog fizičkih zahtjeva, važno je da ostanete fleksibilni i jaki.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER