Kada je vrijeme toplije i dani duži, jedna od najpopularnijih opcija za aktivnost je odbojka na pijesku, u kojoj možete uživati uz hladan, osvježavajući povjetarac za dodatnu udobnost. Ako ste ljubitelji ovog sporta ili razmišljate da li je odbojka na pijesku idealna za vas, u nastavku vam donosimo 6 glavni razloga zašto je odbojka na pijesku tako dobra aktivnost za sve.

1. Povećana izdržljivost

Vaše tijelo radi oko 30 posto više kada igrate odbojku na pijesku za razliku od igranja na asfaltiranoj površini. Ovaj dodatni napor dobar je za vaš kardiovaskularni sustav. Povećanje izdržljivosti koje ide uz odbojku na pijesku moglo bi vam čak dati izvrstan kardio trening za manje vremena nego što bi to bilo potrebno za istu stvar s kardio treningom u teretani.

odbojka na pijesku

2. Bolja fleksibilnost

Zbog istezanja i drugih pokreta potrebnih za igranje odbojke na pijesku, možete dobiti poticaj u fleksibilnosti. To je korisno jer smanjuje ukočenost mekog tkiva i povezane bolove. Osim toga, održavat ćete optimalan opseg pokreta, što je također dobro za vaše kosti i zglobove.

3. Poboljšan tonus i snaga mišića

Pokreti uključeni u odbojku na pijesku zahtijevaju korištenje nekoliko ključnih mišićnih skupina, uključujući one unutar vaše jezgre. Ovi mišići, zajedno s onima u gornjem dijelu tijela i nogama, moraju više raditi kako bi bili stabilni dok igrate odbojku na pješčanoj plaži. Budući da je toliko mnogo mišićnih skupina uključeno u igranje odbojke na pijesku, redovito igranje može vam dati poticaj mišićnom tonusu i snazi u područjima koja uključuju:

  • Trbuh
  • Biceps i ruke općenito
  • Noge i donji dio tijela
  • Ramena i prsa

odbojka na pijesku

4. Spaljivanje viška kalorija

Osim što je zabavna, okrepljujuća igra odbojke na pijesku također sagorijeva mnogo kalorija. Prema studiji Harvard Medical School, igranje odbojke na pijesku u trajanju od sat vremena može sagorjeti do 500 kalorija. Za usporedbu, sat vremena vježbanja s utezima u teretani može sagorjeti između 180 i 270 kalorija.

5. Bolja koordinacija oko-ruka

Također ćete vježbati mišiće koji kontroliraju pokrete vaših očiju dok igrate odbojku na pijesku. Za učinkovito prebacivanje lopte, vaše ruke i oči moraju dobro raditi zajedno. Stoga, ako redovito uživate u ovoj određenoj aktivnosti, mogli biste primijetiti neka poboljšanja u koordinaciji oko-ruka.

odbojka na pijesku

6. Dobrobiti za mentalno zdravlje

Na kraju, odbojka na pijesku jedan je od najboljih treninga i za vas mentalno. To je zabavna društvena aktivnost koja vam daje priliku da se opustite i riješite stresa. Osim toga, povećanje endorfina koje dolazi uz energičnu tjelovježbu prirodno čini da se osjećate bolje, što je također dobro za vas psihički.

Ako tražite zabavan način da provedete dan, okušajte se u odbojci na pijesku. Uvjeravamo vas da će partija odbojke na pijesku biti zabavna aktivnost za sve uključene i pritop vam pružiti zdravstvene dobrobiti za vaše tijelo.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER