Padel je sport koji ne doživljava krizu i koji ima sve veći broj igrača, u cijelome svijetu.

To je sport s reketom u kojem se, službeno, uvijek natječu dva para igrača, čak i ako su igrališta s jednim padelom sada vrlo popularna.

Upravo je meksički poduzetnik Enrique Corcuera 1962. izumio padel kao sport koji se prakticirao na njegovom privatnom teniskom terenu. Corcuera je na svom posjedu prilagodio teren veličine 20 x 10 metara, postavivši zidove sa stražnje i bočne strane kako vegetacija ne bi prodrla u polje.

Činjenica da se lopta mogla odbiti od stražnjeg zida igrališta bez prekida igre, započela je varijantu tradicionalnijeg tenisa.

U svijetu se padel počeo probijati 90-ih godina i od tada ne bilježi pad popularnosti.

Ako čitate ovaj članak, vjerojatno i vi razmišljate o tome da počnete igrati padel i pitate se je li njegova slava opravdana. Kratak odgovor je da, početi igrati padel odlična je ideja ako volite timske sportove koji pokreću cijelo tijelo i pomažu u oslobađanju od stresa.

Mnogo je razloga zašto padel tenis postaje jedan od najpopularnijih sportova na svijetu.  U ovom članku objašnjavamo kojih je 10 glavnih prednosti igranja padela.

1. Pogodan je za sve uzraste

Bez obzira koliko imate godina, padel možete igrati u bilo kojoj dobi jer se vrlo dobro prilagođava ritmovima svojih igrača.

Vi određujete razinu i intenzitet igre i bez problema ćete pronaći ljude na istoj razini kao i vi s kojima ćete dijeliti teren.

padel

2. Pomaže u oslobađanju od stresa

Tražite li sport koji će vam pomoći da odvratite misli od svakodnevnih briga i oslobodite se stresa, padel može biti izvrstan odgovor. To je igra koja zahtijeva koncentraciju i fokus na pokrete lopte, tako da tijekom utakmice nećete imati vremena razmišljati ni o čemu drugom.

Osim toga, struktura padel terena i igra u četiri zida povećavaju osjećaj boravka u zaštićenom prostoru gdje je jedino važna igra. Pravi lijek za um!

3. Poboljšajte koordinaciju i reflekse

Slično kao i tenis, padel je također sport u kojem su potrebni dobra koordinacija i brzi refleksi. Ne brinite ako ove vještine (još) nisu vaša jača strana: meč za mečom primijetit ćete uzbudljiv napredak u koordinaciji pokreta i refleksa.

padel

4. Vrijeme nije prepreka

Padel je sport koji se može igrati u zatvorenom i na otvorenom. Iz tog razloga, vrijeme neće biti prepreka vašem igranju. U padelu možete uživati na otvorenom u proljeće i ljeto; S druge strane, kada zahladne dani, padne kiša ili snijeg, u pomoć će vam priskočiti zatvorena polja. Nema isprika!

5. Poboljšajte tonus mišića

Jedna od velikih zdravstvenih prednosti koju ćete dobiti od padel tenisa je tonus mišića, posebno u nogama i stražnjici. Stalnim vježbanjem primijetit ćete dobrobiti i za ruke, trbuh i leđa. Padel je savršena definicija cjelovitog sporta za održavanje forme!

6. Jača kardiovaskularnu aktivnost

Tijekom 45-minutnog padel meča naći ćete se kako trčite s jedne strane svoje polovice na drugu. Trčanje jača kardiovaskularni sustav poboljšavajući rad srca i periferni sustav, ali i sposobnost podnošenja napora. Konzistentnim vježbanjem padel tenisa shvatit ćete da će napor iz ranih dana ostaviti prostora za veći fizički i respiratorni otpor.

padel

7. Pomaže vam da se usredotočite na svoje ciljeve

Vježbanje padela izvrstan je alat za mentalnu disciplinu i usmjerenost na ciljeve. Namjeravate li poboljšati svoju uslugu? Želite li moći igrati više igara tjedno? Ili želite trenirati za turnir? Vi ćete postaviti svoje ciljeve i ciljeve koje treba ostvariti kratkoročno i dugoročno.

Postavljanje konkretnih i ostvarivih ciljeva pomoći će vam da pronađete motivaciju, zahtijevat će predanost, fokus i koordinaciju sa suigračem. Ovo su pogodnosti koje će na kraju imati utjecaj na vaš svakodnevni život izvan terena.

8. Timska igra

Padel je prije svega timski sport. To znači da će radnje u igri također utjecati na ljude s kojima igra. Naučit ćete kada napraviti svoj potez ili kada pustiti svog partnera u igri da djeluje; zajedno ćete djelovati kao tim koji preuzima odgovornost za svoje postupke i rezultate. Sve vrijednosti koje će se također pokazati vrlo korisnima u drugim aspektima vašeg svakodnevnog života.

9. Zabavan je

Kao i mnogi timski sportovi, padel je stvarno zabavan. Bez obzira na razinu, padel je sport koji rasterećuje, nasmijava te uživa u igri i dobrom društvu. Nije li to lijek za sve za rješavanje stresa i zdraviji život sa svojim brigama?

10. Poboljšajte društvenost

S obzirom na njegovu veliku popularnost, nećete imati problema pronaći ljude s kojima ćete podijeliti svoju strast prema padelu. Pokušajte igrati s ljudima iz svoje obitelji, prijatelja i radnih krugova - možda ćete otkriti zanimljive aspekte ljudi s kojima ste do sada komunicirali samo u drugim područjima.

Sada kada ste vidjeli prednosti igranja padela i kakav učinak može imati na vaše mentalno i fizičko zdravlje, vrijeme je da počnete igrati.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER