Dok su mnogi godinama zanemarivali zdravstvene dobrobiti plesa oko šipke, one su nedavno izbile u prvi plan jer su se poveznice s plesom pomaknule iz striptiz kluba u studio.

Ples na šipci oduvijek je zahtijevao istu razinu atleticizma, elegancije i vještine kao gimnastika i balet. Sjajna je to aktivnost ako želite poboljšati svoje zdravlje i kondiciju i zabaviti se vježbanjem više nego što možete zamisliti.

Ljudi diljem svijeta sada otkrivaju zdravstvene dobrobiti plesa oko šipke, a evo i zašto.

1. Povećana snaga

Ples na šipci je kompletan trening tijela. Čak i na početničkoj razini, pokreti su dinamični i angažiraju više mišića odjednom. Stoga nije ni čudo da ga toliko mnogo osobnih trenera prihvaća.

Mnogi manevri pole dancea zahtijevaju da podignete i zadržite vlastitu tjelesnu težinu, tako da je idealan za izgradnju snage u leđnim mišićima, bicepsima, tricepsima i podlakticama. Čak i ako dođete na tečaj bez mnogo snage u gornjem dijelu tijela, ubrzo ćete je izgraditi kroz ples oko šipke.

Osim snage gornjeg dijela tijela, ples na šipci daje vam snažne mišiće jezgre. Vaši trbušni mišići i mišići donjeg dijela leđa koriste se za izvođenje pokreta gdje se trebate penjati, podizati noge ili držati težinu.

Nismo se šalili kad smo rekli da je ples na šipci kompletan trening tijela. U početku ćete možda otkriti da većina pokreta ovisi o snazi gornjeg dijela tijela i trupa.

Međutim, stisak za akrobatske srednje manevre dolazi od vaših nogu. Ponekad čak i bez pomoći vaših ruku.

Postoji vrlo malo mišića koje ne koristite dok plešete na šipci. Ponavljanje koje je potrebno za usavršavanje manevra znači da ćete, dok ga ne postignete, biti znatno jači, a da toga niste ni svjesni.

pole dance

2. Povećana fleksibilnost

Svatko od nas rođen je s punim rasponom pokreta u zglobovima, no to se gubi ako ga ne koristimo redovito. S druge strane, naši zglobovi mogu biti ukočeni, a raspon pokreta ograničen. Dobra vijest je da možete kondicionirati svoje zglobove kako biste vratili fleksibilnost—a ples na šipci je savršen.

Već smo govorili o važnosti fleksibilnosti. Radi se o više od pukog savijanja - ima i praktične zdravstvene prednosti.

Kada je jedan dio našeg tijela manje pokretan nego što bi trebao biti, drugi dijelovi to neprirodno kompenziraju.

To može dovesti do preranog trošenja zglobova, lošeg držanja, pa čak i loše forme za osnovne pokrete poput hodanja ili dizanja. Loša forma znači jaču bol, grčeve i povećan rizik od ozljeda, što može rezultirati kroničnim problemima sa zglobovima.

S obzirom na uvijanje, istezanje i savijanje uključeno u ples oko šipke, trenirate svoje mišiće i zglobove da budu fleksibilniji. Također poboljšavate svoj osjećaj za ravnotežu i svijest o prostoru.

3. Zdravlje kardiovaskularnog sustava

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine trebale bi tjedno provoditi najmanje 150 do 300 minuta aerobne vježbe umjerenog intenziteta ili 75 do 150 minuta aerobne vježbe jakog intenziteta.

Dostizanje ove referentne vrijednosti smanjuje vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa II za 40%, bolesti srca za 35%, a određenih vrsta raka za 20%. Otvara vrata bezbrojnim dodatnim zdravstvenim prednostima.

Pole dance idealan je način da ispunite ovu tjednu preporuku jer održava ubrzani rad srca i uključuje cijelo tijelo, čak i na početničkoj razini.

Nadalje, ples na šipci nalazi se između umjerene i intenzivne tjelesne aktivnosti usporedive s aerobikom ili tjelovježbom.

To znači da ne morate to raditi tako dugo svaki tjedan da biste iskoristili zdravstvene prednosti plesa oko šipke. Ili, još bolje, dobivate veću korist za isto vrijeme.

pole dance

4. Ravnoteža i koordinacija

Brojne studije pokazuju da je razvoj ravnoteže i koordinacije važan za poboljšanje vaše ukupne kvalitete života, osobito kako starite. Unatoč tome, oba elementa zdravlja i kondicije su uvelike zanemarena.

Dobra ravnoteža temelj je tjelesnog kretanja jer vas drži uspravnima i na nogama.

Koordinacija tog pokreta uvelike se oslanja na ravnotežu, jer ćete se boriti kontrolirati pokret koji ne proizlazi iz čvrstog stava.

To dvoje ide ruku pod ruku, a njihovo treniranje ima razne zdravstvene prednosti, poput prevencije ozljeda i poboljšanih performansi. Imati veću kontrolu nad svojim tijelom nikada nije loše i sigurno će vam pomoći kasnije u životu.

Ples na šipci jedna je od najboljih aktivnosti kojom možete vježbati ravnotežu i koordinaciju. Uvelike se oslanja na oboje, jer je uhvatiti se u koštac s balansiranjem tijela u odnosu na motku prva prepreka s kojom ćete se suočiti.

Usklađivanje vaših pokreta dolazi sljedeće; to je gotovo nemoguće bez prethodnog svladavanja ravnoteže. Jednom kada dođete do ove faze, već značajno napredujete.

Ne možete dovršiti ovu aktivnost bez da ste oboje do neke mjere trenirali, a onda ste na dobrom putu da primite ove dodatne zdravstvene prednosti plesa oko šipke.

5. Poboljšana kvaliteta sna

Iako znanstvenici tek trebaju otkriti točne razloge koji stoje iza njihovih otkrića, brojne studije su pronašle vezu između redovite aerobne vježbe i poboljšane kvalitete sna.

Budući da je ples na šipci aerobna vježba koja izaziva višestruka područja vaše kondicije, izvrsna je aktivnost koju možete isprobati ako imate problema sa snom. Koristi puno energije i oslobađa više hormona koji mogu pomoći u borbi protiv nesanice povezane sa stresom.

Na primjer, vaše će tijelo osloboditi serotonin tijekom seanse plesa oko šipke. Ovaj hormon koji stabilizira raspoloženje poznat je po tome što potiče zdravije spavanje zahvaljujući svojoj sposobnosti da regulira stres u vašem mozgu.

Oslobađaju se i endorfini, također poznati kao kemikalije za "dobar osjećaj". Na sličan način mogu utjecati na kvalitetu sna jer aktivno smanjuju razinu hormona stresa i dekompresiraju um.

pole dance

Jednom kada redovitom tjelovježbom stvorite bolje obrasce spavanja, to započinje efekt valova koji pozitivno utječe na vaše zdravlje.

Kvalitetan san na redovnoj osnovi može pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja, dati vam oštriji mozak i poboljšati zdravlje vašeg srca, među ostalim prednostima. Ples na šipci vrijedi isprobati ako želite dugoročno poboljšati svoje zdravlje.

6. Gubitak težine

Među zdravstvenim prednostima plesa oko šipke je činjenica da vam pomaže pristupiti mršavljenju iz kardio perspektive i perspektive snage. Visoka aktivnost tijekom vježbi pomaže vam u sagorijevanju kalorija, a sva dizanja, penjanja i držanja pomoći će vam u izgradnji mišića.

Povećanje i dosljedno održavanje vaše tjelesne aktivnosti povećava vaš bazalni metabolizam. Ovo je broj kalorija koje vaše tijelo sagorijeva dok miruje. Dakle, čak i kada ne plešete na šipci, vaše će tijelo biti optimizirano za sagorijevanje više kalorija između sesija.

Gubitak težine povezan je s kardiovaskularnim zdravljem, ali se razlikuje od njega jer ne morate biti vrhunski sportaš da biste bili dobrog fizičkog zdravlja.

Međutim, ples na šipci će rezultirati sagorijevanjem masti i dobivanjem mišića. Dakle, ples na šipci vrlo je učinkovit ako vam je cilj postati vitkiji umjesto da samo ostanete zdravi.

7. Mentalno zdravlje

Svaka tjelovježba dobra je za mentalno zdravlje — dok vježbamo otpuštaju se endorfini, koji dokazano smanjuju stres i tjeskobu. Ovo, u kombinaciji s poboljšanim zdravljem, pozitivnim fizičkim promjenama vašeg izgleda i mentalnom stimulacijom koju nudi tjelesna vježba, izvrsno je za vaše samopoštovanje.

Osim toga, postoje i neke jedinstvene prednosti plesa oko šipke za mentalno zdravlje. Na primjer, stvara osjećaj solidarnosti s drugim kolegama iz grupe jer svatko od vas preuzima kontrolu nad svojim tijelom. Također ćete se osjećati osnaženo i imati više samopouzdanja kroz ples oko šipke.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER