Rukometaši početnici mogli bi dobiti nekoliko modrica na rukama, ali uzbuđenje i natjecanje u igri može biti zabavno i korisno iskustvo, i fizički i mentalno. Evo 10 najvećih zdravstvenih dobrobiti rukometa:

1. Pruža tjelovježbu za cijelo tijelo

Osim aerobne koristi, brza igra rukometa pomaže u izgradnji mišićnog tonusa i snage. Sva ta skakanja, okretanja i udaranja znače da većina mišića dobiva snažan trening.

2. Povećava kardiovaskularnu izdržljivost

Teren je dug 40 metara i širok 20 metara, tako da igrači mogu trčati nekoliko kilometara tijekom svake 60-minutne igre. To pomaže povećati broj otkucaja srca i povećati aerobnu izdržljivost.

rukomet

3. Podučava agilnost

Razvija agilnost ruku i stopala, s potrebnim naglim promjenama tempa i smjera. Preciznost je također ključna. Mnogi rukomet uspoređuju s golfom. Oba su iznimno zahtjevna za dobro igranje, jer uključuju udaranje male loptice s velikom dozom preciznosti.

4. Održava vas u formi kako starite

Rukoment je sport zaslužan za održavanje forme i učinkovitosti čak i u kasnijoj životnoj dobi. Ne morate biti profesionalac da biste uživali u blagodatima ovog sporta te da postignete zadovoljavajuću formu.

rukomet

5. Poboljšava mentalni fokus i samopouzdanje

Biti uspješan je 95% mentalni i 5% fizički cilj. Imate kondiciju i strategiju igre, sada se morate pobrinuti da ostanete smireni pod pritiskom i da ostanete usredotočeni na prave stvari. Morate vjerovati u sebe i imati samopouzdanja da igrate svoju igru, a ne protivnikovu kada ste pod pritiskom.

6. Zdravo srce

Rukoment omogućuje tijelu dobru kardiovaskularnu vježbu, dovodeći više kisika u mišiće putem krvotoka. Konstantno trčanje gore-dolje po terenu osigurava da srce snažno pumpa tijekom cijele utakmice.

7. Sagorijevanje kalorija i masti

Studija Sveučilišta u Utahu pokazala je da je rukomet odličan sport za mršavljenje. Njihova studija je pokazala da rukomet može sagoriti 750 kalorija po satu, prosjek broj otkucaja srca je bio 164 i prosječni unos kisika 30,1.

rukomet

8. Razvija koordinaciju oko-ruka

Naučiti predvidjeti gdje će lopta završiti nije lako. Vrijeme i tehnika su sve. Koordinacija oko-ruka će vam trebati u mnogo različitih situaciju u normalnom životu, te poboljšavanje ove kombinacije vam uvelike može olakšati život i obavljanje svakodnevnih zadataka.

9. Uči vas da budete uravnoteženi i okretni na obje strane tijela

Rukomet razvija i održava mišiće na obje strane tijela jer koristite obje ruke. Razvijanje koordinacije i snage u vašoj nedominantnoj ili "isključenoj" ruci zahtijeva vrijeme, ali ako ne postanete polu-ambidekstri, vaš protivnik će sigurno iskoristiti vašu slabu stranu. To je dio rukometa koji je najteže shvatiti, ali i ono što ga izdvaja od drugih sportova.

10. Za razliku od mnogih sportova, rukomet se može igrati cijeli život

Rukomet je sport relativno bez ozljeda. Većina ozljeda koje se dogode su istegnuća mišića u ramenu, laktu i leđima, ali one se mogu izbjeći ako slijedite osnovni program kondicije, jačanja i istezanja.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER