Kao što mu ime kaže, triatlon je u osnovi utrka koja se sastoji od tri faze: plivanja, vožnja bicikla i trčanja. Triatlonska natjecanja razlikuju se uglavnom po dužini staze, koja može varirati od sprinta do ultra triatlona.

Ovaj je sport prvi put uvršten na Olimpijske igre tijekom Igara u Sydneyu 2000. godine. Uvjerljivo najpopularniji triatlonski događaj na svijetu je Svjetsko prvenstvo “Ironman”, koje svake godine slave triatlonci i navijači diljem svijeta.

Prednosti bavljenja triatlonom

U nastavku vam donosimo sve blagodati triatlona te zašto bi trebali razmisliti o pridruživanju ovom sportu.

1. Bolje tjelesno zdravlje

Triatlon je nevjerojatna tjelesna aktivnost koja kombinira kardio jačanje, povećanje mišićne mase i jačanje izdržljivosti. Bavljenje triatlonom snižava krvni tlak, smanjuje rizik od osteoporoze i sprječava kardiovaskularne probleme, pa čak i neke vrste raka.

Također, triatlon koristi različite mišiće za različite faze. To čini triatlon cjelovitom vježbom za cijelo tijelo (a ne samo za njegov dio). To vam pomaže da ostanete jaki, ne samo u jednom području, već cijelom vašem fizičkom biću.

triatlon

2. Poboljšano mentalno zdravlje

Udaljenost triatlona je duža od većine utrka i zahtijeva više atletskih vještina od većine sportova. Kako biste završili jednu od ovih utrka, morate imati ne samo jaku fizičku stranu, već i jaku mentalnu stranu da biste se uvjerili da to možete.

Iako su utrke triatlona zaista duge, snažno psihičko stanje pomaže vam da prođete kroz teške faze utrke.

3. Gubitak težine

Ako imate problema s regulacijom tjelesne težine, rigorozna potražnja tijekom triatlona sagorjet će vašu tjelesnu masnoću brže od drugih uobičajenih rutina vježbanja. A budući da je triatlon puno zabavniji od trčanja na traci ili stroge dijete, rezultati su dugotrajniji.

Međutim, imajte na umu da ne biste trebali odmah odraditi cijeli triatlon radi gubitka težine. Pobrinite se da prođete obuku i izgradite potrebnu izdržljivost prije nego što se prijavite za svoj prvi triatlonski događaj.

triatlon

4. Manje opasnosti od ozljeda

Za razliku od konvencionalnih treninga koji se fokusiraju na određene dijelove tijela, holistički pristup triatlonu raspoređuje radno opterećenje na više dijelova tijela. Kao rezultat toga, manje je vjerojatno da će vaše tijelo doživjeti lokalnu ozljedu ili bol. Usporedite to sa sat vremena vožnje biciklom sami, što će prenijeti bol isključivo na vaše noge.

5. Poboljšana motivacija za vježbanje

Ništa nije dosadno kada je u pitanju triatlon, pogotovo jer se morate pripremiti za tri različita sporta u jednoj utrci! Kao rezultat toga, vaš pripremni trening neće biti rutinski. Ako danas planirate razvijati svoje plivanje, sutra možete trčati, a dan nakon toga voziti bicikl.

triatlon

6. Razvijajte multidisciplinarne vještine

Tko kaže da možete postati dobri samo u jednom sportu? Triatloni vam omogućuju da postanete najbolji u sva tri događaja – plivanje, biciklizam i trčanje! Ako mislite da zaostajete u jednoj od ovih faza, možete dalje razvijati tu određenu vještinu kako bi vaš cijeli triatlon bio optimiziran.

Najbolje od svega, daje vam priliku da razvijete svoj karakter. Unatoč fizičkim izazovima koje donose tri etape, guranje i završetak triatlona daje vam osjećaj postignuća kroz čistu odlučnost i predanost.

Inspirirajte druge

Čvrstoća bavljenja triatlonom nije šala, pa kad ljudi vide da vi to možete, mogli bi biti ponukani da sami sebe uvjere da i oni to mogu postići. Dok ulažete svoj trud i odvažnost da završite triatlon, to će stvoriti prirodno inspirativnu priču za ljude koja će ih voditi prema cilju boljeg zdravlja i postizanju (naizgled) nemogućeg.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER