Ne morate biti natjecateljski veslač da biste iskoristili prednosti veslanja. Nemojte se iznenaditi kada saznate da sprave za veslanje, poznate i kao ergometri ili ergovi, koriste i gornji i donji dio tijela pri svakom zaveslaju.

To zauzvrat jača i tonira vaše mišiće te poboljšava vašu izdržljivost. Osim toga, veslanje pruža neke iznenađujuće dobrobiti za vaše srce i pluća.

U nastavku vam donosimo 9 dokazanih prednosti veslanja.

1. Veslanje je trening za cijelo tijelo

Uobičajena je zabluda da veslanje djeluje samo na ruke. U stvarnosti, veslanje je vježba za cijelo tijelo.

Prema American Fitness Professionals Associationu, veslački zaveslaj sastoji se od 65-75% rada nogu i 25-35% rada gornjeg dijela tijela.

Glavne skupine mišića koje cilja su:

  • Kvadricepsi
  • Listovi
  • Gluteus

Također je poznato da veslanje jača mišiće gornjeg dijela tijela, uključujući:

  • Prsa
  • Ruke
  • Trbušne mišiće

Vaši mišići nogu primarno su angažirani tijekom pogonskog dijela zaveslaja ili kada se odgurnete od nožnog rastezača.

2. Dobro za sve ljude

Sve dok imate pristup ergometru, možete dodati veslanje svojoj rutini vježbanja. Ova se vježba također smatra sigurnom za slabovidne osobe i one koji su slijepi.

Studija iz 2015. koja je uključivala 24 slabovidne osobe otkrila je da je veslanje 5 dana tjedno tijekom 6 tjedana dovelo do značajnog smanjenja masne mase i ukupnog postotka tjelesne masti.

Dodatno, razina kolesterola sudionika se smanjila, a njihova snaga leđa i fleksija trupa su se značajno povećali.

ergometar

3. Nema dodatnog opterećenja

Veslanje sagorijeva ozbiljne kalorije bez dodatnog opterećenja zglobova. Omogućuje kontrolu pokreta i tempa te je odlična vježba za aktivni oporavak.

Ponekad se preporučuje kao opcija vježbanja za osobe s ranim stadijima osteoartritisa.

Studija iz 2014. na 24 osobe tijekom 8 tjedana otkrila je da su se zakretni momenti ili rotacije u laktu, ramenu, lumbalnom dijelu i koljenu poboljšali za 30%.

Isto se ne može reći za vježbe visokog učinka kao što su trčanje i pliometrija.

4. Može biti meditacijski

Postoji povezanost uma i tijela s veslanjem. Dok ćete veslajući vani na vodi možda pronaći najviše umirujućih prednosti, ipak možete postići određenu razinu toga u zatvorenom prostoru.

To dolazi od glatkog, kliznog pokreta koji možete stvoriti na ergometru i ponavljajućih pokreta koji omogućuju vašem umu da se isključi.

Veslanje također potiče oslobađanje endorfina, hormona dobrog osjećaja koji smanjuju stres.

5. Izvrstan je za vaše srce i pluća

Kao kardio vježba, veslanje jača vaš kardiovaskularni sustav, što uključuje vaše srce, krvne žile i krv. Ovaj sustav je odgovoran za prijenos važnih materijala, kao što su hranjive tvari i kisik, kroz vaše tijelo.

Budući da je veslanje tako intenzivan trening, vaše srce mora naporno raditi kako bi prenijelo više krvi u vaše tijelo. Ovo može poboljšati snagu srca.

Ovo može biti korisno za one koji imaju ili bi mogli biti izloženi riziku od srčanih problema.

6. Gradi snagu i izdržljivost

Veslačka kombinacija jačanja i kardio vježbi pomoći će u izgradnji snage i izdržljivosti.

Snaga je vaša sposobnost da ispoljite maksimalnu silu u vrlo kratkom vremenu - pomislite na skakanje, ubrzavanje do sprinta ili udaranje boksačke vreće ili bilo koje lopte.

Ako veslate ispravno, koristit ćete mišiće nogu za tjeranje tijela unatrag i mišiće ruku za pravo veslanje, a oboje zahtijeva snagu.

Izdržljivost je sposobnost vašeg tijela da izdrži neku aktivnost, poput veslanja, dulje vrijeme. Veslanje provjerava oba oblika izdržljivosti — kardiovaskularnu i mišićnu.

7. Učinkovito je

Čak i ako nemate vremena, veslanje vam može pomoći da ostvarite svoje ciljeve.

Budući da se radi o vježbanju za cijelo tijelo, pogodit ćete glavne mišićne skupine i dobiti kardio vježbu i vježbu snage.

Osim toga, poznato je da kratki naleti intenzivnog vježbanja, poput intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT), povećavaju rad srca i povećavaju potrošnju kisika nakon vježbanja. Drugim riječima, sagorjet ćete više kalorija nakon završetka treninga.

Nedavna studija otkrila je da HIIT s niskim volumenom — manje od 15 minuta po sesiji — može potaknuti slična, ili čak veća poboljšanja u razini kondicije, kontroli glukoze, krvnom tlaku i srčanoj funkciji nego HIIT s velikim volumenom ili kontinuirani trening umjerenog intenziteta.

8. Izvrsna je alternativa traci za trčanje

Kada je riječ o spravama za vježbanje u teretani, možda ćete isprva previdjeti spravu za veslanje.

Međutim, to se može promijeniti kada ga usporedite s drugim spravama za vježbanje, kao što je traka za trčanje.

Na primjer, traka za trčanje fokusira se uglavnom na donji dio tijela, dok ergometar pruža vježbu za cijelo tijelo.

Također, ako živite u stanu ili stanu sa susjedima ispod vas, sprava za veslanje puno je tiša od trake za trčanje. Sprave za veslanje također su pristupačnije od traka za trčanje.

9. Sprava je pogodna za vježbanje kod kuće

Traka za trčanje ili stalak za utege mogu zauzeti dosta prostora u kućnoj teretani, pogotovo ako vaša dnevna soba služi kao prostor za vježbanje.

Mnogi ergometri se sklapaju tako da ih možete pospremiti kada nisu u upotrebi — sjajna pogodnost. Možete čak biti kreativni i koristiti veslač za vježbe snage.

Koliko kalorija možete sagorjeti koristeći spravu za veslanje?

Prema Harvard Healthu, osoba od 55 kg može sagorjeti 255 kalorija u 30 minuta intenzivnog treninga veslanja. Osoba od 70 kg može sagorjeti 369 kalorija, dok osoba od 185 funti može sagorjeti 440.

Za usporedbu, osoba od 125 funti može sagorjeti 270 kalorija u 30 minuta na eliptičnom trenažeru, dok osoba od 155 funti može sagorjeti 324 kalorije, a osoba od 85 kg može sagorjeti 378.

Kombinacija svakodnevnog veslanja sa zdravom, uravnoteženom prehranom odličan je način da budete aktivni ili ostanete u formi.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER