Ponekad se ljudi susreću s nemogućnošću duljeg odlaska u teretanu i treninga (ispit, službeni put, duži godišnji odmor ili bolest i sl.). Preskakanje treninga na tjedan ili dva zapravo će biti korisno za vaše mišiće i središnji živčani sustav. Imat će vremena da se potpuno oporave. Ako ne možete vježbati mjesec ili dva, situacija izgleda manje obećavajuće. Mišići koji su hipertrofirali tijekom redovitih treninga, smanjit će se zbog nedostatka stimulacije.

Tijelo više ne treba “servis” velikih mišića. A što ste veći, šanse su da ćete izgubiti više svoje dragocjene mišićne mase. Osim toga, što mišić teže raste– to se oni lakše (brže) smanjuju pod utjecajem čimbenika koji tome pridonose (osobito dugotrajni nedostatak treninga snage).

Kako zadržati teško stečene mišiće?

Jedan od načina rješavanja ovog problema (ili djelomičnog rješavanja) mogao bi biti unos vitamina E. Američki znanstvenici su kao rezultat istraživanja otkrili da vitamin E pomaže u jačanju membrana mišićnih stanica i sprječava tvari koje atrofiraju mišićne stanice da uđu u samu stanicu. Također je otkriveno da vitamin E podržava fosfolipide, koji su neke od glavnih komponenti same membrane.

mišična masa

Vitamin E je potreban ne samo u odsutnosti treninga, već i tijekom razdoblja intenzivnog treninga. Tako je nedostatak vitamina E smanjio količinu miozina, glikogena, kalija, magnezija , fosfora i kreatina u mišićima. U takvim okolnostima, sportaš doživljava hipotoniju (stanje niskog mišićnog tonusa – količina napetosti ili otpora istezanju u mišiću, često uključujući smanjenu snagu mišića) i slabost u mišićima.

Kako bi se izbjegao gubitak mišića tijekom izostanka treninga, treba konzumirati dnevnu dozu vitamina E od 50-100 mg. Ova preporuka je relevantna ne samo u slučajevima dugotrajne odsutnosti vježbanja, već iu slučajevima planiranih razdoblja odmora.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER