Bench press jedna je od najpopularnijih vježbi za prsa u treningu s utezima. Omogućuje vam dizanje teških utega kako biste preopteretili prsne mišiće i pospješili rast mišića. Međutim, nema svatko pristup stanici za potisak s klupe niti želi provoditi vrijeme u teretani.

To navodi mnoge ljude da se zapitaju - možete li učinkovito vježbati prsa radeći sklekove umjesto bench pressa? Evo detaljnog pregleda usporedbe sklekova s bench pressom za izgradnju većih prsa:

Prednosti korištenja sklekova

1. Pogodnost

Jedna od najvećih prednosti sklekova je praktičnost. Možete nokautirati više setova gotovo bilo gdje bez ikakve opreme. To čini sklekove lakim za uključivanje u rutinu vježbanja kod kuće ili na putovanju. Dostupnost sklekova omogućuje vam povećanje tjednog volumena treninga za prsa.

2. Funkcionalna snaga

Dok potisak na klupi gradi sirovu snagu pritiska, sklekovi donose više funkcionalne snage za svakodnevni život. Sklekovi angažiraju više skupina mišića odjednom, uključujući core, ramena i triceps.

Uključivanje mišića stabilizatora čini sklekove funkcionalnijom vježbom za cijelo tijelo. To može poboljšati držanje i smanjiti rizik od ozljeda.

bench press

3. Manji stres na ramenima

Neki dizači smatraju da potisak s klupe s vremenom uzrokuje sudaranje ili naprezanje ramena. To se uglavnom događa pri podizanju teških utega bez opreza. Sklekovi izvedeni pravilnom formom manje opterećuju zglobove ramena.

Prirodni pokret pritiska kod sklekova slijedi sigurniji put za ramena. To može pomoći u sprječavanju ozljeda od prekomjerne upotrebe.

Nedostaci zamjene bench pressa sklekovima

1. Ograničeni otpor

Najveće ograničenje sklekova je nedostatak velikog otpora. Progresivno preopterećenje ključno je za nastavak povećanja mišića i snage.

Ali strogi sklekovi samo vam omogućuju da preopteretite mišiće povećanim brojem ponavljanja. To otežava kontinuirani izazov za prsa tijekom vremena kao što to čini potisak s klupe.

2. Bez izolacije

S bench pressom možete u potpunosti izolirati prsne mišiće. Ali tijekom sklekova, ramena i tricepsi također se rade tijekom cijelog pokreta. Ovo razrjeđuje dio izravne napetosti na grudima. Bench press pruža veću izolaciju i stimulaciju prsa.

sklekovi

3. Poteškoće s podizanjem razine

Kako postajete jači, brzo ćete doći do točke u kojoj standardni sklekovi postaju laki. Dodavanje više ponavljanja čini samo toliko. Postoji učinak stropa za koliko mišića možete izgraditi samo sklekovima. Potisak s klupe omogućuje vam da postupno povećavate težinu i preopterećujete se, potičući nove dobitke.

Presuda

Sklekovi mogu pružiti solidan trening za prsa kada nemate opremu ili želite brzo vježbanje bilo gdje. Oni donose veliku praktičnost i funkcionalnost. Međutim, kako bi se maksimizirao razvoj prsa tijekom vremena, bench press je bolji.

Potisak s klupe omogućuje vam sigurno korištenje većeg progresivnog preopterećenja specifičnog za grudi. Općenito, najbolje je uključiti i sklekove i bench press u program treninga. Sklekovi grade temelj, a potisak s klupe dodatno povećava napredak. Kombinacija teškog, laganog i tjelesnog rada donosi najbolje rezultate za mišićava prsa.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER