Apsolutno NIJE moguće da vaše tijelo pretvori mast u mišićno tkivo. Međutim, mnogi časopisi o fitnessu i zdravlju s vremena na vrijeme na svojim naslovnicama vole širiti takve besmislene tvrdnje kao što je lako pretvaranje masti u mišićno tkivo.

Čine to iz istog razloga iz kojeg čine bilo koju drugu upečatljivu laž, kako bi dodatno zaradili, manipulirajući ljudima o nečemu u što su emocionalno uloženi, poput svojih tijela.

Međutim, to jednostavno nije istina. Ne postoji način da nekako pretvorite salo u mišiće, to je biološki nemoguće.

Razlika između mišića i masti

Mišićno i masno tkivo su potpuno različiti. Mišić je aktivno tkivo koje sagorijeva kalorije/energiju cijelo vrijeme čak i kada spavate, to je poput motora koji bruji u pozadini. Kad god se krećete, sagorijevate više kalorija, kao što će automobil trošiti više goriva što brže ide.

Masno tkivo je, s druge strane, skladište neiskorištene/viška energije. Osim što se koristi kao podstava za zaštitu vašeg tijela od slučajnih padova, kao izolacijski sloj za očuvanje tjelesne topline, tjelesna masnoća zapravo je složen organ, bitan za ljudski život poput srca ili jetre.

Morate imati određenu količinu tjelesne masti da biste ostali zdravi, no to ne znači da se možete prepustiti i postati lebdjet.

Dublja analiza

Sada kada znamo razliku između mišića i tkiva, prijeđimo na ključnu stvar koja nas sve zanima: sagorijevanje masti i rast mišića. Zapravo je prilično nemoguće učiniti obje ove stvari u isto vrijeme.

Glavni razlog za to je taj što ćete, ako želite održati okolinu unutar tijela koja je pogodna za sagorijevanje masti, biti prisiljeni smanjiti unos kalorija.

Rast mišića zahtijeva dodatne kalorije, na isti način na koji biste trebali dodatni građevinski materijal da dodate još jedan kat svojoj kući.

Osim toga, inzulin, ključni hormon u izgradnji mišića, glavni je neprijatelj sagorijevanja masti i otpušta se svaki put kada konzumirate ugljikohidrate. Vrsta ugljikohidrata određuje količinu inzulina i brzinu otpuštanja.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da ćete se morati usredotočiti na jedan od ovih ciljeva odjednom, a drugi postići kasnije, što je standard u krugovima bodybuildinga (faza mase, faza definicije).

Faza izgradnje mišića

Obično se preporučuje da počnete tako što ćete pokušati dobiti što više mišića. To znači da ćete morati unositi više kalorija nego što ćete sagorjeti, uključujući i dodatne ugljikohidrate, i morat ćete živjeti s činjenicom da ćete pritom neizbježno dobiti nekoliko kilograma masnoće.

To i nije tako velika stvar ako pažljivo pratite razinu tjelesne masti i držite povećanje pod kontrolom kako biste izbjegli pretvaranje u balon.

Trenirajte naporno i teško, jedite puno zdrave hrane poput piletine, govedine, tune, tjestenine, zobene kaše, riže i izbjegavajte nezdravu hranu, alkohol i slatkiše.

Faza sagorevanja masti

Nakon što nabacite oko 2-5 kg mišića ili što god je bio vaš prvotni plan, završite fazu mase i započnite fazu definicije. Morat ćete pratiti svoj kalorijski unos u dnevniku, zabilježiti sve što konzumirate i zatim prilagoditi svoj kalorijski unos tako da u prosjeku unosite 500 kalorija manje od onoga što sagorite svaki dan.

Ovdje ćete zapravo iskoristiti prednosti dobivanja mišića u fazi glomaznosti. Sjećate se, rekli smo da je mišićno tkivo poput motora koji radi u pozadini?

Mišićno tkivo sagorijeva kalorije bez prestanka i što više mišićne mase imate, to više kalorija sagorijevate, a da ne morate ništa raditi. To se logično prevodi na opušteniju prehranu, što znači da ako vaša trenutna mišićna masa povećava vaš metabolizam za oko 200 kalorija dnevno, to znači da možete pojesti 200 kalorija više i nastaviti gubiti tjelesnu masnoću.

Krajnji rezultat je da ćete izgledati bolje, jesti više i još uvijek gubiti masnoću istom brzinom. To je prilično dobar posao, zar ne?

Uvijek držite visoku potrošnju proteina

Kada ste na definiciji, želite održavati visok unos proteina. Također biste se trebali pobrinuti da nastavite trenirati istim intenzitetom kao i prije.

Ovo je vaša najbolja strategija protiv gubitka svih onih teško stečenih mišića u prethodnim mjesecima. Glavni cilj ovdje je polagano, ali postojano skidanje sala uz gubitak što je moguće manje mišićne mase, tako da to morate dobro isplanirati.

Ne biste trebali naglo mijenjati svoje prehrambene navike, jer će to prije pogoršati situaciju, umjesto da je poboljša.

Nakon što su prošla 2-3 mjeseca trebali ste izgubiti oko 5-7,5 kg masnoće, a pod uvjetom da ste sve učinili kako treba, trebali ste također zadržati većinu dobivenih mišića prije početka definicije.

Dakle, odvojivši malo više vremena i podijelivši svoja dva cilja u zasebne zadatke, uspjeli ste postići ono što ste željeli. Da ste pokušali raditi obje stvari u isto vrijeme, sigurno biste uspjeli barem u jednoj od te dvije potrage.

 

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER