Tijekom godina kardio je postao prilično kontroverzna tema unutar bodybuilding zajednice. S jedne strane, budući da bodybuilderi žele postići ekstremnu mišićavost, spremni su kazniti sve što bi moglo naštetiti njihovom dragocjenom porastu mase (mnoga su istraživanja pokazala da pretjerani kardio trening dovodi do katabolizma).

S druge strane, čak je i najviša razina mišićavosti besmislena bez oštrog kondicioniranja. I tu na scenu stupa kardio trening za sagorijevanje masti.

Zašto kardio za sagorenje masti?

Jedan od glavnih argumenata protiv kardija je taj da dodavanjem dodatnog volumena vašem treningu, kardio može otežati oporavak od sesija dizanja.

Još jedan veliki prigovor slijedi logiku da su kardiovaskularni dobici potpuno suprotni onima koji proizlaze iz dizanja utega, te se stoga međusobno isključuju.

Međutim, još uvijek je dobro prihvaćeno da su određeni oblici kardio vježbi najučinkovitiji način sagorijevanja viška masnoće. Dugotrajni kardio umjereni intenzitet nije jedan od njih – zapravo, prema nekim studijama, što su kardio vježbe dulje, veći su gubici mišića.

trčanje

S druge strane, pokazalo se da kratkotrajne i visokointenzivne aktivnosti, poput sprinta, uzrokuju optimalan gubitak masnoće bez ugrožavanja vaše teško stečene mišićne mase. Štoviše, dodavanje sprinteva vašem redovnom treningu može potaknuti vašu proizvodnju testosterona i poboljšati brzinu izgradnje mišića, dok rizik od katabolizma ostaje minimalan.

Zvuči super, zar ne? Isprobajte ga na sljedećem treningu i iskusite dobrobiti.

Koliko često trebate sprintati za najbolje rezultate?

Kada je riječ o uključivanju sprinta u rutinu bodybuildera koji nema puno iskustva s ovom vrstom aktivnosti, najbolje je imati metodičan pristup. Za gubitak masnoće pokušajte izvoditi snažne sprinteve od 10-30 sekundi za 5-10 ponavljanja, počevši od nižeg raspona i polako napredujući.

Prvo, dobro zagrijte mišiće prije početka. Zatim, umjesto da se potrudite u prvoj sesiji, ciljajte na 50% svoje maksimalne brzine. Nakon što se vaše tijelo navikne, počnite povećavati intenzitet.

sprintanje

Za najbolje rezultate izvodite rutinu sprinta tri puta tjedno, ali uvijek to radite nakon sesija dizanja utega. Dobra ideja je da jedan od njih bude jako kratak i intenzivan, dok ostali mogu biti umjerenog trajanja i intenziteta.

Ako stvarno želite povećati izazov, pokušajte s sprintom uzbrdo od 10 sekundi. Ono što je najvažnije, pokušajte odvojiti svoje sprinterske sesije od dana kada radite noge u teretani barem 24 sata.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER