Vježbanje je dokazano sredstvo za ublažavanje stresa, no poduzimanje tog prvog koraka prema vježbanju može djelovati zastrašujuće kada imate tjeskobu. Dok tjeskoba stvara izbjegavanje, kretanje značajno poboljšava raspoloženje. Evo 10 načina kako vježbanje učiniti sigurnijim, lakšim i korisnijim kada živite s tjeskobom:

1. Počnite malim i sporim tempom

Pokušaj previše tjelesne aktivnosti kada ste tjeskobni može se obiti o glavu. Izgradite postupno od kratkih, nježnih vježbi kako biste razvili samopouzdanje. Odlazak na 5-minutnu šetnju odlična je polazna točka.

2. Usredotočite se na senzorne znakove

Uskladite svoja osjetila tijekom kretanja. Primijetite svoje disanje, temperaturu zraka na svojoj koži, stopala koja udaraju o tlo, ritmove glazbe. Ovo vas drži uzemljenima u sadašnjosti.

3. Uparite vježbu s ritualima umirivanja

Zapalite svijeću ili duboko udahnite prije treninga da se opustite i postavite ton. Završite vježbanje ispijanjem biljnog čaja ili raspršivanjem eteričnih ulja koja podižu raspoloženje.

4. Vježbajte na otvorenom

Boravak u prirodi snižava hormone stresa. Idite u šetnje, trčite ili vozite bicikl na otvorenom kada je to moguće za dodatno ublažavanje tjeskobe. Sunčeva svjetlost također poboljšava raspoloženje.

5. Dajte prioritet brizi o sebi

Pažljivo slušajte svoje tijelo i odmorite se kada je potrebno. Ne gurajte se kroz bol ili ekstremni umor koji mogu pogoršati tjeskobu. Podsjetite se da dani odmora pomažu u napretku.

6. Zaposlite prijatelja

Imati partnera za vježbanje osigurava društvenu podršku i odgovornost. Prijatelji drže vježbanje pozitivnim. Zamolite nekoga tko ne osuđuje da vam se pridruži.

7. Pustite veselu glazbu

Stvorite popise pjesama za ugodan osjećaj prepune vaših omiljenih brzih pjesama. Glazba povećava motivaciju, odvlači pažnju od zabrinutih misli i osvjetljava područja mozga koja podižu raspoloženje.

8. Pratite inkrementalne pobjede

Zabilježite svaki mali uspjeh poput vježbanih minuta, odrađenih dana ili poduzetih koraka. Opipljiv napredak gradi povjerenje za nastavak. Slavite sve pobjede.

9. Isprobajte meditativni pokret

Joga, tai chi i qigong uključuju disanje, svjesnost i sporije kontrolirane pokrete idealne za anksioznost. Kombinacija meditacije i kretanja smanjuje stres.

10. Znajte kada prestati

Ako se tjeskoba znatno poveća, pauzirajte vježbanje. Tjeskobno guranje kroz vježbu pogoršava emocije. Budite suosjećajni i zastanite dok se ne osjetite smirenijim.

Ne dopustite da vas tjeskoba odvrati od ohrabrujućih učinaka vježbanja. Počnite tiho, zaposlite ljude za podršku, stvorite idealne uvjete i budite dobri prema sebi. Pokretanje tijela u konačnici olakšava brige.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER