Vožnja sobnog bicikla učinkovit je i djelotvoran način sagorijevanja kalorija i tjelesne masnoće uz jačanje srca, pluća i mišića.

U usporedbi s nekim drugim vrstama kardio opreme, sobni bicikl manje opterećuje vaše zglobove, ali i dalje pruža izvrsnu aerobnu vježbu.

Nastavite čitati kako biste saznali više o prednostima vježbanja na sobnom biciklu i vrstama planova vježbanja koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve u vezi s fitnessom ili mršavljenjem.

1. Poboljšajte kardio kondiciju

Vožnja bicikla je izvrstan način da ubrzate rad srca.

Kardiovaskularni ili aerobni treninzi, poput vožnje bicikla, jačaju vaše srce, pluća i mišiće. Oni također poboljšavaju protok krvi i kisika kroz vaše tijelo. To zauzvrat može koristiti vašem zdravlju na više načina, uključujući:

 • poboljšano pamćenje i rad mozga
 • niži krvni tlak
 • bolji san
 • poboljšana razina šećera u krvi
 • jači imunološki sustav
 • bolje raspoloženje
 • niže razine stresa
 • više energije

2. Pomaže pri mršavljenju

Ovisno o intenzitetu vježbanja i tjelesnoj težini, vježbanjem na sobnom biciklu možete sagorjeti više od 600 kalorija na sat. To čini vožnju bicikla u zatvorenom prostoru izvrsnom opcijom vježbanja za brzo sagorijevanje kalorija.

Sagorijevanje više kalorija nego što ih konzumirate ključ je gubitka težine.

sobni bicikl 

3. Topi salo

Vježbanje visokog intenziteta pomaže u sagorijevanju kalorija i izgradnji snage, što zauzvrat može dovesti do gubitka masnoće.

Studija iz 2010. otkrila je da je vožnja bicikla u zatvorenom, u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom, bila učinkovita u smanjenju tjelesne težine i masnog tkiva kod sudionika studije. Također je bio učinkovit u snižavanju razine kolesterola i triglicerida. Sudionici su vozili bicikl po 45 minuta tri puta tjedno, a unosili su 1200 kalorija dnevno tijekom 12 tjedana.

4. Osigurava dobar trening

Vježba na sobnom biciklu je vježba s malim opterećenjem koja koristi glatke pokrete za jačanje kostiju i zglobova bez stavljanja velikog pritiska na njih. To ga čini dobrom opcijom vježbanja za osobe s problemima sa zglobovima ili ozljedama.

Vaši gležnjevi, koljena, kukovi i drugi zglobovi mogu biti izloženi velikom stresu kada trčite, skačete ili radite druge aerobne vježbe visokog učinka.

Budući da se vaša stopala ne podižu s pedala na sobnom biciklu, ova opcija je nježnija za vaše zglobove, ali i dalje pruža izazovnu i učinkovitu vježbu.

5. Jača mišiće

Vožnja sobnog bicikla može vam pomoći u izgradnji snage u nogama i donjem dijelu tijela, osobito ako koristite veći otpor.

Okretanje pedala može pomoći u jačanju listova, tetiva koljena i kvadricepsa. Osim toga, može raditi na mišićima vaše jezgre, leđa i gluteusa.

Ako koristite bicikl s ručkama, također ćete moći vježbati mišiće gornjeg dijela tijela, uključujući bicepse, tricepse i ramena.

6. Osigurava intervalni trening

Intervalni trening omogućuje izmjenu kratkih naleta intenzivne vježbe s duljim intervalima manje intenzivne vježbe. Ova vrsta treninga može vam pomoći da sagorite više kalorija u kraćem vremenu, a također može poboljšati vašu kardio kondiciju.

Sobni bicikli omogućuju različite razine otpora, tako da možete vježbati niskim, srednjim ili visokim intenzitetom. To ga čini idealnim za intervalni trening.

7. Sigurnije nego cestovna vožnja

Vožnja bicikla na otvorenom može biti izvrstan način vježbanja, ali dolazi s određenim opasnostima, kao što su nepažljivi vozači, neravne ili skliske površine cesta i loša vidljivost.

Također, ako je vruće i vlažno, ili hladno i mokro, može biti teško skupiti motivaciju za odlazak van. Možda čak i nije sigurno to učiniti.

Sa sobnim biciklizmom ne morate se brinuti o prometu, uvjetima na cesti ili vremenskim uvjetima. Možete sigurno vježbati na ugodnoj temperaturi u bilo koje doba godine.

Sigurnosni savjeti

Sobni bicikli sigurniji su od vožnje biciklom po cesti, ali ipak postoje sigurnosni problemi koje treba uzeti u obzir Neki od njih uključuju:

 1. Možete razviti umor mišića ili ozljedu zbog ponavljajućih pokreta ili korištenja loše forme.
 2. Mogli biste pasti s bicikla ili se ozlijediti ako ne postignete pravilnu ravnotežu.

Kako biste bili sigurni tijekom vježbanja na sobnom biciklu, imajte na umu ove savjete:

 1. Uvijek pravilno postavite svoje tijelo i koristite pravilan oblik. Ako niste sigurni u pravi položaj ili ispravnu formu, zamolite certificiranog osobnog trenera za pomoć.
 2. Odmorite se kako biste svom tijelu dali vremena da se oporavi ako osjetite bilo kakvu bol ili bolove u mišićima od vožnje bicikla.
 3. Nemojte se naprezati preko vlastitih granica, osobito kada vozite bicikl u grupnoj klasi. Nemojte se osjećati prisiljenim držati korak s grupom. Može biti opasno ako se previše opterećujete, pogotovo ako tek počinjete vježbati.
 4. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate problema s ravnotežom, krvnim tlakom ili zdravljem srca kako biste bili sigurni da je vježbanje na sobnom biciklu sigurno za vas.

Zaključak

Vožnja bicikla u zatvorenom može vam pomoći da postignete svoje fitness ciljeve bez obzira na vremensku prognozu. Osim brojnih kardiovaskularnih prednosti, sobni bicikl može vam pomoći da ojačate mišićnu snagu, izgubite težinu i sagorijevate tjelesnu masnoću, a istovremeno je dobar prema vašim zglobovima.

Pratite svoj napredak kako biste mogli vidjeti svoje rezultate i ostati motivirani.

Razgovarajte sa svojim liječnikom prije početka bilo kakvog programa vježbanja ako tek počinjete vježbati, uzimate lijekove ili imate bilo kakvih zdravstvenih problema.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER