Imati psa može biti izvrstan poticaj da se aktivirate i ostanete zdravi. Šetnje, trčanje, planinarenje i plivanje sa svojim krznenim prijateljem nije samo dobra vježba za oboje, već i prilika da ojačate svoju vezu i zabavite se zajedno. Evo nekoliko savjeta za postizanje kondicije sa svojim četveronožnim prijateljem:

1. Hodanje

Jedan od najlakših načina vježbanja sa svojim psom je voditi ga u šetnju. Počnite s kratkim, 10-15 minutnim šetnjama svojim susjedstvom i postupno povećavajte trajanje i udaljenost. Ponesite vodu i sklopive zdjelice kako biste se oboje mogli hidrirati. Mijenjajte svoje rute kako bi ostale zanimljive. Redovito šetanje vašeg psa pomaže i njemu da bude mentalno stimuliran.

Ako vaše štene ima puno energije, pokušajte s brzim hodanjem u trajanju od 30-60 minuta. Ova brza šetnja ubrzat će vam rad srca. Vaš će pas voljeti istraživati nove mirise. Pravilno držanje uzice čini vašu šetnju sigurnom i ugodnom za sve.

2. Jogging i trčanje

Nakon što vaš pas dovoljno odraste za dulje vježbanje, zajedničko trčanje prirodni je napredak nakon hodanja. Započnite s kratkim trčanjem od 5 minuta, a zatim polako povećavajte prema izdržljivosti vašeg psa. Izbjegavajte trčanje odmah nakon što pojede ili popije puno vode kako biste spriječili nadutost. Trail trčanje je idealno jer psi imaju prostora za slobodno trčanje. Uvijek ponesite vodu i sklopive posude za pse.

Ako trčite po kolniku, vodite računa o tome da vrući asfalt može oštetiti šape psa. Potražite pseće tenisice za trčanje kako biste zaštitili njihova stopala. Postupno prijeđite na duža trčanja laganim tempom. Održavajte svog psa hidriranim i pazite na znakove umora. 

3. Planinarenje

Istraživanje prirode na planinarenju prekrasno je zajedničko iskustvo za vas i vašeg psa. Vaše će štene voljeti njušiti nove mirise i prizore na šumskim ili obalnim stazama. Počnite s laganim, ravnim stazama od 2-3 km za početnike. Pobrinite se da vaš pas ima dobre manire vezanja uzice kako ne bi vukao za vrijeme pješačenja. Ponesite sklopive zdjele i puno vode.

Kako se kondicija vašeg psa poboljšava, idite na zahtjevniji teren. Brda, neravno tlo i prepreke poput penjanja preko srušenog drveća ili stijena jačaju snagu. Čizme štite šape od oštrih štapova ili vrućeg pijeska na planinarenju plažom. Završite svoje planinarenje poslasticama i maženjem za svog psa!

4. Plivanje

Psi obožavaju plivanje! Ova vježba bez opterećenja omogućuje im jačanje mišića i trošenje energije bez opterećenja zglobova. Nježno ih pozovite u vodu, nagovarajući ih na kratko plivanje u početku kako biste izgradili samopouzdanje. Koristite prsluke za spašavanje za ljubimce za nervozne ili neiskusne plivače. Izbjegavajte jake struje ili prepune plaže.

Zajedničko plivanje potiče zbližavanje kroz zabavno prskanje i donošenje igračaka u vodi. Poboljšava kardiovaskularnu kondiciju dok je lak za njihove kosti, šape i mišiće. Isperite klor nakon bazena i osušite uši kako biste spriječili infekciju. Pažljivo promatrajte svog psa dok plivate i pazite na znakove umora.

Učinite vježbanje ugodnim

Ključ uspjeha je učiniti fitness zabavnim za vas i vašeg psa. Istražite različite vrste aktivnosti kako biste spriječili dosadu. Ponesite igračke i poslastice za motivaciju i nagradu. Ohladite svog psa nakon napornih treninga i promatrajte znakove boli, hromosti ili ozljede. Ugradnja tjelovježbe u vašu dnevnu rutinu održava vas oboje aktivnima, zdravima i jača vašu posebnu vezu. Zajedničko vježbanje poboljšava vaše raspoloženje i dobrobit. Ostanite sigurni i zabavite se vježbajući sa svojim psećim prijateljem!

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER