Tri stupa bodybuildinga: trening, prehrana i oporavak namijenjeni su samo jednom krajnjem cilju – rastu mišića. Znanstvena riječ za to je 'hipertrofija'.

Ako želimo pokrenuti proces hipertrofije u našem mišićnom tkivu, te mišiće trebamo mehanički opteretiti tj. trenirati.

Ako je trening obavezan, postavlja se važno pitanje. A to je pitanje koliko često trebamo trenirati svaku mišićnu skupinu? Ako želimo dati točan odgovor na ovo pitanje, moramo pogledati u mehanizam koji stoji iza mišićnog rasta.

Osnove mišićne hipertrofije

Miofibrilarna hipertrofija je proces povećanja veličine/volumena/sadržaja proteina u mišićnom tkivu, također poznat kao 'pravi' rast. Način za induciranje hipertrofije je stimuliranje mišića s visokom napetošću korištenjem relativno velikih opterećenja kao što to radimo kada treniramo u teretani.

Treningom se aktivira posebna vrsta stanica u mišićima koje se nazivaju "satelitske stanice" koje govore staničnoj jezgri da otpusti mRNA (messenger RNA), koja služi kao nacrt/sadrži kod za stvaranje proteina. MRNA se oslobađa iz jezgre i zatim ulazi u drugo stanično tijelo poznato kao ribosom.

Imajući mRNA kao nacrt, ribosom počinje uzimati aminokiseline unutar staničnog bazena i počinje ih povezivati ​​peptidnim vezama kako bi formirao nove kontraktilne proteine.

Ti će se proteini zatim ugraditi u postojeće stanice i mikrooštećena mišićna vlakna. Ovaj proces ih zapravo oporavlja i čini ih većima. Cijeli ovaj proces poznat je i kao 'sinteza mišićnih proteina'.

Zašto bi trebalo trenirati svaku grupu mišića dva puta tjedno

Koliko dugo traje sinteza proteina nakon dizanja utega? Nažalost, sinteza proteina je vremenski ograničena kao i svaki tjelesni proces. Zapravo je izmjereno. Njegovo povećanje praktički je eliminirano u vremenskim prozorima od 36 sati.

Oni koji koriste anabolike imaju poboljšani mehanizam sinteze koji ih čini ogromnim u kratkom vremenu.

Zato je za prirodne vježbače treniranje svake mišićne skupine dva puta tjedno ne samo korisno, već je i ključno.

Svaka grupa mišića dva puta tjedno se dijeli

Kako biste bili sigurni da vježbate svaku mišićnu skupinu dva puta tjedno, predlažemo da isprobate ova tri treninga:

  1. Gornji/donji dio tijela.
  2. Dan guranja / dan povlačenja / dan nogu.
  3. Trening cijelog tijela

Na kraju ćete morati otkriti koji program najbolje funkcionira za vaše tijelo, a to možete učiniti samo isprobavajući različite stvari.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER