Dobro je poznato da proteini igraju vitalnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. A ako imate manjak proteina, vaše tijelo će patiti. Studija kaže da oko 1 milijarda ljudi diljem svijeta ima manjak proteina.

Kako ćete znati imate li nedostatak proteina?

1. Žudnja za hranom

Ako se uvijek osjećate gladni i žudite za hranom , grickalicama i nezdravom hranom, to može biti zbog dijete s malo proteina, puno ugljikohidrata i šećera.

Problem bi mogao biti u tome što imate neograničen pristup visokokaloričnoj hrani u kojoj je količina proteina niska u usporedbi s njihovim kalorijskim brojem.

2. Gubitak mišića i bolovi u zglobovima

Mišići su najveći tjelesni rezervoar proteina. Slabost mišića, bol i gubitak mase znak su nedostatka proteina .

Studija kaže da se to obično nalazi kod starijih ljudi. Protein je neophodan za rast i održavanje mišića.

3. Problemi s kožom i noktima

Nedostatak proteina može dovesti do toga da vaši nokti budu slabi, lomljivi, a u nekoliko slučajeva vidjet ćete bijele trake i smeđe mrlje na noktima.

Nedostatak proteina može utjecati i na kožu jer proteini omogućuju regeneraciju stanica, proizvode nove stanice i zamjenjuju mrtve. Ako se to dogodi, primijetit ćete da vam je koža suha, perutava i ispucala.

proteini

4. Gubitak kose

Naša kosa se sastoji od 90% proteina poznatog kao keratin. Ako ne dobijete dovoljno hranjivih tvari, kosa bi vam se mogla stanjiti i izblijedjeti. To se događa jer tijelo prestaje koristiti proteine ​​za nebitne stvari poput rasta kose u nastojanju da ih očuva.

5. Masna jetra

Masna jetra  jedan je od najčešćih simptoma nedostatka proteina i ako se ne liječi, može uzrokovati bolest masne jetre, uzrokujući upalu, ožiljke na jetri i potencijalno zatajenje jetre.

Ovo je uobičajeno stanje kod onih koji konzumiraju puno alkohola, pretilih ljudi, pa čak i djece.

6. Rizik od prijeloma kostiju

Baš kao i na mišiće, nizak unos proteina može utjecati i na kosti. Nedostatak proteina dovodi do slabljenja kostiju, čime se povećava rizik od prijeloma kostiju.

To je uglavnom zato što su proteini potrebni za apsorpciju kalcija i pomoć u metabolizmu kostiju.

7. Nesanica

Ako imate problema sa spavanjem ili patite od nedostatka sna , to je vjerojatno povezano s nedostatkom proteina. Proteini iz hrane koju jedemo djeluju kao građevni blokovi za triptofan, aminokiselinu koja uzrokuje pospanost.

To ukazuje na to da prije spavanja moramo jesti hranu bogatu proteinima kako bismo bolje spavali.

8. Loše pamćenje i nedostatak motivacije

Vrlo je važno osigurati odgovarajući unos proteina kako bi se podržala zdrava funkcija mozga. Ako osjetite nedostatak motivacije, loše pamćenje ili probleme s učenjem bilo čega novoga, to je znak da imate manjak proteina.

Studija kaže da su dopamin, epinefrin i serotonin neurotransmiteri koji su potrebni vašem tijelu da bi se usredotočilo.

Prema USDA, preporučeni minimalni dnevni unos proteina za odrasle je 56 g dnevno za muškarce, 46 g dnevno za žene - a za djecu varira od 19 g do 34 g, ovisno o njihovoj dobi. Ti su brojevi daleko veći za aktivne sportaše.

Ne zaboravite danas unijeti preporučenu količinu proteina jer savjeti za tijelo žele da uvijek ostanete sretni i zdravi!

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER