Izrađuju se od dijelova određenih biljaka kao što su listovi, sjemenke, korijenje i kore. Proizvođači koriste različite metode da ih koncentriraju u ulja. Možete ih dodati biljnim uljima, kremama ili gelovima za kupanje. Ili ih možete pomirisati, utrljati na kožu ili staviti u kadu. Neka istraživanja pokazuju da mogu biti od pomoći, ako ih znate koristiti na pravi način. Uvijek provjerite naljepnicu i pitajte svog liječnika ako niste sigurni jesu li u redu za upotrebu.

1. Probajte ih

Jednostavni mirisi poput lavande, kamilice i ružine vodice mogu vam pomoći da ostanete mirni. Možete udisati ili utrljati razrijeđene verzije ovih ulja na kožu. Znanstvenici misle da djeluju tako što šalju kemijske poruke u dijelove mozga koji utječu na raspoloženje i emocije. Iako ti sami mirisi neće riješiti sav vaš stres, aroma vam može pomoći da se opustite.

2. Nemojte ih samo trljati bilo gdje

Ulja koja su dobra za vaše ruke i noge možda nije sigurno staviti u usta, nos, oči ili intimne dijelove tijela. Neki od primjera su limunska trava, paprena metvica i kora cimeta.

eterična ulja

3. Provjerite kvalitetu

Potražite pouzdanog proizvođača koji proizvodi čista ulja bez ikakvih dodataka. Vjerojatnije je da ćete imati alergijsku reakciju na ulja koja imaju druge sastojke. Nisu svi dodaci loši. Malo dodanog biljnog ulja može biti normalno za neka skuplja eterična ulja.

4. Ne vjerujte svima

Samo zato što je iz biljke ne znači da je sigurno za trljanje na kožu, ili disanje, ili jelo, čak i ako je "čisto". Prirodne tvari mogu biti iritantne, toksične ili izazvati alergijske reakcije. Kao i sve drugo što stavljate na kožu, najbolje je testirati malo na malom području i vidjeti kako vaša koža reagira.

5. Izbacite starija ulja

Općenito, nemojte ih držati dulje od 3 godine. Veća je vjerojatnost da će se starija ulja pokvariti zbog izloženosti kisiku. Možda neće tako dobro djelovati i mogu iritirati vašu kožu ili izazvati alergijsku reakciju. Ako primijetite veliku promjenu u izgledu, okusu ili mirisu ulja, trebali biste ga izbaciti jer se vjerojatno pokvarilo.

eterična ulja

6. Ne stavljajte jestiva ulja na kožu

Ulje kumina, koje je sigurno za upotrebu u hrani, može izazvati mjehure ako ga stavite na kožu. Citrusna ulja koja su sigurna u vašoj hrani mogu biti loša za vašu kožu, posebno ako izlazite na sunce. A vrijedi i suprotno. Ulje eukaliptusa ili kadulje može vas umiriti ako ga utrljate na kožu ili udišete. Ali njihovo gutanje može uzrokovati ozbiljne komplikacije, poput napadaja.

7. Obavijestite svog liječnika

Vaš liječnik može provjeriti je li ulje sigurno za vas i isključiti bilo kakve nuspojave, poput utjecaja na vaše recepte. Na primjer, ulja paprene metvice i eukaliptusa mogu promijeniti način na koji vaše tijelo apsorbira lijek protiv raka 5-fluorouracil iz kože. Ili alergijska reakcija može uzrokovati osip ili probleme s disanjem.

8. Razrijedite ih

Nerazrijeđena ulja su prejaka da bi se koristila čista. Morat ćete ih razrijediti, obično biljnim uljima ili kremama ili gelovima za kupanje, do otopine koja ima samo malo - 1% do 5% - eteričnog ulja. Koliko točno može varirati. Što je veći postotak, veća je vjerojatnost da ćete imati reakciju, stoga je važno da ih pravilno pomiješate.

eterična ulja

9. Ne koristiti na oštećenoj koži

Ozlijeđena ili upaljena koža će upiti više ulja i može izazvati neželjene kožne reakcije. Nerazrijeđena ulja, koja nikako ne biste trebali koristiti, mogu biti vrlo opasna za oštećenu kožu.

10. Uzmite u obzir dob

Mala djeca i starije osobe mogu biti osjetljivije na eterična ulja. Stoga ćete ih možda morati dodatno razrijediti. I trebali biste potpuno izbjegavati neka ulja, poput breze i zimzelena. Čak i u malim količinama, oni mogu izazvati ozbiljne probleme kod djece od 6 godina ili mlađe jer sadrže kemikaliju koja se zove metil salicilat. Ne koristite eterična ulja na bebi osim ako vaš pedijatar ne kaže da je to u redu.

11. Ne zaboravite ih pohraniti na sigurno

Mogu biti vrlo koncentrirani i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, osobito ako se koriste u pogrešnim dozama ili na pogrešan način. Baš kao i sve što male ručice ne bi smjele dohvatiti, neka vam eterična ulja ne budu previše pri ruci. Ako imate malu djecu, držite sva eterična ulja zaključana izvan njihova pogleda i dohvata.

12. Prestanite koristiti ako vaša koža reagira

Vaša koža bi mogla voljeti eterična ulja. Ali ako se ne dogodi - i primijetite osip, male kvržice, čireve ili samo svrbež kože - napravite pauzu. Više istog ulja može pogoršati stanje. Bilo da ste ga sami izmiješali ili je to sastojak gotove kreme, ulja ili aromaterapije, nježno ga isperite vodom.

13. Nemojte pretjerivati

Više dobre stvari nije uvijek dobro. Čak i kada je razrijeđeno, eterično ulje može izazvati lošu reakciju ako ga koristite previše ili ga koristite prečesto. To vrijedi čak i ako niste alergični ili neobično osjetljivi na njih.

14. Nemojte se bojati isprobati ih

Ako se koriste na pravi način, mogu vam pomoći da se osjećate bolje uz malo nuspojava. Na primjer, možda ćete osjećati manje mučnine od kemoterapije protiv raka ako udišete pare đumbira. Možda ćete se moći boriti protiv određenih bakterijskih ili gljivičnih infekcija, uključujući opasnu bakteriju MRSA, s uljem čajevca. U jednoj studiji, ulje čajevca bilo je jednako učinkovito kao krema protiv gljivica na recept u ublažavanju simptoma gljivične infekcije stopala.

16. Budite oprezni ako ste trudni

Neka eterična ulja za masažu mogu dospjeti u placentu, organ u vašoj maternici koji raste zajedno s vašim djetetom i pomaže ga hraniti. Nije jasno uzrokuje li to ikakve probleme, osim ako ne uzimate otrovne količine, ali da biste bili sigurni, najbolje je izbjegavati određena ulja ako ste trudni. Pitajte svog liječnika ako niste sigurni.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER