Eukaliptus je zimzeleno drvo koje se naširoko koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Iako je porijeklom iz Australije, ovo popularno drvo sada raste u mnogim dijelovima svijeta.

Listovi eukaliptusa su okrugli i teški su za probaviti ako se jedu cijeli. Međutim, od lišća eukaliptusa može se napraviti čaj koji je siguran za konzumaciju.

Osim toga, od lišća se može napraviti eterično ulje za lokalnu upotrebu ili inhalaciju.

Evo 7 impresivnih prednosti lišća eukaliptusa.

1. Visok udio antioksidansa

Iako ne možete jesti svježe, cijele listove eukaliptusa, od osušenih listova možete napraviti čaj.

Pazite da ovaj čaj ne zamijenite s uljem eukaliptusa, koje može biti otrovno ako se konzumira. Odaberite čaj s oznakom "čaj od lišća eukaliptusa" i nemojte u svoj čaj dodavati eterično ulje eukaliptusa.

Listovi eukaliptusa izvrstan su izvor antioksidansa, osobito flavonoida, koji štite vaše tijelo od oksidativnog stresa i oštećenja slobodnih radikala.

Čaj od eukaliptusa dobar je izvor antioksidansa i općenito se smatra sigurnim za odrasle. Međutim, djeca su pod velikim rizikom od toksičnosti eukaliptusa i trebaju dobiti odobrenje od zdravstvenog radnika prije nego što piju ovaj čaj.

eukaliptus

2. Može ublažiti simptome prehlade

Eukaliptus se široko koristi kao prirodni lijek protiv prehlade i čest je sastojak proizvoda protiv prehlade i kašlja.

Istraživanja su pokazala da može smanjiti sluz i proširiti bronhije i bronhiole vaših pluća. Također je prirodno protuupalno sredstvo.

Glavni sastojak odgovoran za ova svojstva je eukaliptol, također poznat kao cineol, koji je spoj koji se nalazi u ulju eukaliptusa.

Neka su istraživanja pokazala da eukaliptol ublažava simptome prehlade poput učestalog kašlja, začepljenosti nosa i glavobolje smanjujući upalu i nakupljanje sluzi.

Nadalje, eukaliptol može pomoći u poboljšanju simptoma astme.

Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom prije upotrebe eukaliptola ili promjene lijekova.

3. Može liječiti suhu kožu

Korištenje eukaliptusa može poboljšati suhu kožu povećanjem sadržaja ceramida.

Ceramidi su vrsta masne kiseline u vašoj koži koja je odgovorna za održavanje njezine barijere i zadržavanje vlage. Oni koji imaju suhu kožu, perut ili kožne poremećaje poput dermatitisa i psorijaze obično imaju niže razine ceramida.

Utvrđeno je da lokalni ekstrakt lista eukaliptusa potiče proizvodnju ceramida u koži, sposobnost zadržavanja vode i zaštitu kožne barijere. Sadrži spoj pod nazivom makrokarpal A, koji, čini se, potiče proizvodnju ceramida.

Stoga mnogi proizvodi za kosu i kožu sadrže ekstrakt lista eukaliptusa.

eukaliptus

4. Može smanjiti bol

Udisanje eteričnog ulja eukaliptusa može smanjiti bol. Eukaliptus sadrži mnoge protuupalne spojeve, poput cineola i limonena, koji mogu djelovati kao lijekovi protiv bolova.

5. Može potaknuti opuštanje

Općenito se vjeruje da eukaliptus smanjuje simptome stresa.

U jednoj studiji, 62 zdrave osobe doživjele su značajno smanjenje tjeskobe prije operacije nakon udisanja ulja eukaliptusa. Eukaliptus sadrži eukaliptol za koji je utvrđeno da ima svojstva protiv anksioznosti.

Udisanje ulja eukaliptusa tijekom 30 minuta povezano je s nižim krvnim tlakom kod pacijenata nakon operacije koljena, što sugerira da ima umirujući učinak.

6. Može pomoći u održavanju zdravih zuba

Ekstrakt lista eukaliptusa, poznat kao eukaliptol, može poboljšati zdravlje zuba.

Listovi eukaliptusa sadrže velike količine etanola i makrokarpalnog C ⁠— vrste polifenola. Ovi spojevi povezani su s nižim razinama bakterija koje mogu uzrokovati karijes i bolesti desni.

7. Može djelovati kao prirodni repelent za insekte

Ulje eukaliptusa prirodni je repelent za insekte, uglavnom zbog sadržaja eukaliptola.

Istraživanja su pokazala da je učinkovit u obrani od komaraca i drugih insekata koji grizu do osam sati nakon lokalne primjene. Što je veći sadržaj eukaliptola u ulju eukaliptusa, ono dulje i učinkovitije djeluje kao repelent.

Osim toga, ulje eukaliptusa može liječiti uši. U jednoj studiji, ovo je ulje bilo dvostruko učinkovitije od popularnog lijeka za uši u liječenju ušiju. Međutim, nedavni pregled sugerira da su potrebna dodatna istraživanja.

Kako koristiti eukaliptus

Lišće eukaliptusa može se pronaći na internetu i koristiti na različite načine, uključujući:

  • Čaj. Koristite vrećice čaja od mljevenog lišća eukaliptusa.
  • Aromaterapija. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa u difuzor.
  • Cijeli listovi. Objesite lišće pod tušem ili ga dodajte u kadu za opuštajuće iskustvo kao u toplicama.
  • Sredstvo protiv insekata. Kupite ili napravite sredstvo protiv insekata s eteričnim uljem limunskog eukaliptusa.

Mnogi proizvodi koji se prodaju bez recepta također sadrže eukaliptus, kao što su vodica za ispiranje usta i žvakaće gume.

Mjere opreza za eukaliptus

Dok se lišće eukaliptusa općenito smatra sigurnim, postoje neki ozbiljni zdravstveni rizici povezani s konzumiranjem ulja eukaliptusa, jer može dovesti do toksičnosti.

Također je važno napomenuti da su djeca izložena većem riziku od trovanja. Zabilježeni su napadaji, otežano disanje, smanjena razina svijesti, pa čak i smrt.

Osim toga, nema dovoljno dokaza da bi se utvrdilo je li ulje eukaliptusa sigurno za žene koje su trudne ili doje. Stoga bi ga te populacije trebale izbjegavati.

Ulje eukaliptusa može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, poput onih za dijabetes, visoki kolesterol, refluks kiseline i psihijatrijske poremećaje. Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom prije upotrebe.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER