Giht je bolan oblik artritisa koji se javlja kada visoke razine mokraćne kiseline u krvi uzrokuju stvaranje i nakupljanje kristala u i oko zgloba.

Mokraćna kiselina nastaje kada tijelo razgrađuje kemikaliju koja se zove purin. Purin se prirodno pojavljuje u vašem tijelu, ali se također nalazi u određenim namirnicama. Mokraćna kiselina se eliminira iz tijela urinom.

Dijeta za giht može pomoći u smanjenju razine mokraćne kiseline u krvi. Dijeta za giht nije lijek. Ali može smanjiti rizik od ponovljenih napada gihta i usporiti napredovanje oštećenja zglobova.

Osobe s gihtom koje slijede dijetu za giht općenito trebaju lijekove za ublažavanje boli i snižavanje razine mokraćne kiseline.

Ciljevi prehrane za giht

Dijeta za giht osmišljena je da vam pomogne:

 • Postići zdravu težinu i dobre prehrambene navike
 • Izbjeći neke, ali ne sve, namirnice s purinima
 • Uključiti neke namirnice koje mogu kontrolirati razinu mokraćne kiseline

Dobro pravilo je jesti umjerene porcije zdrave hrane.

Detalji o dijeti

Opća načela dijete za giht slijede tipične preporuke zdrave prehrane:

1. Gubitak težine

Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od razvoja gihta, a gubitak težine smanjuje rizik od gihta. Istraživanja pokazuju da smanjenje broja kalorija i gubitak težine - čak i bez dijete s ograničenim unosom purina - snižavaju razinu mokraćne kiseline i smanjuju broj napada gihta. Gubitak težine također smanjuje ukupni stres na zglobovima.

2. Složeni ugljikohidrati

Jedite više voća, povrća i cjelovitih žitarica koje osiguravaju složene ugljikohidrate. Izbjegavajte hranu i piće s visokofruktoznim kukuruznim sirupom i ograničite konzumaciju prirodno slatkih voćnih sokova.

3. Voda

Ostanite dobro hidrirani pijući vodu.

4. Masti

Smanjite unos zasićenih masti iz crvenog mesa, masne peradi i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti.

5. Proteini

Usredotočite se na nemasno meso i perad, nemasne mliječne proizvode i leću kao izvore proteina.

Preporuke za određenu hranu ili dodatke uključuju:

1. Meso organa i žlijezda

Izbjegavajte meso kao što su jetra i bubrezi, koji imaju visoke razine purina i doprinose visokim razinama mokraćne kiseline u krvi.

2. Crveno meso

Ograničite veličinu porcija govedine, janjetine i svinjetine.

3. Plodovi mora

Neke vrste morskih plodova - kao što su inćuni, školjke, sardine i tuna - imaju više purina nego druge vrste. No sveukupne zdravstvene dobrobiti jedenja ribe mogu nadmašiti rizike za osobe s gihtom. Umjerene porcije ribe mogu biti dio dijete za giht.

4. Povrće s visokim udjelom purina

Istraživanja su pokazala da povrće s visokim udjelom purina, poput šparoga i špinata, ne povećava rizik od gihta ili ponovljenih napada gihta.

5. Alkohol

Pivo i destilirana pića povezani su s povećanim rizikom od gihta i ponovljenih napadaja. Čini se da umjerena konzumacija vina ne povećava rizik od napadaja gihta. Izbjegavajte alkohol tijekom napada gihta, a ograničite alkohol, osobito pivo, između napadaja.

6. Slatka hrana i pića

Ograničite ili izbjegavajte hranu zaslađenu šećerom kao što su zaslađene žitarice, pekarski proizvodi i slatkiši. Ograničite konzumaciju prirodno slatkih voćnih sokova.

7. Vitamin C

Vitamin C može pomoći u snižavanju razine mokraćne kiseline. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome uklapa li se dodatak vitamina C od 500 miligrama u vašu prehranu i plan liječenja.

8. Kava

Neka istraživanja pokazuju da umjereno pijenje kave, osobito obične kave s kofeinom, može biti povezano sa smanjenim rizikom od gihta. Pijenje kave možda nije prikladno ako imate druga medicinska stanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koliko vam kave odgovara.

9. Trešnje

 Postoje neki dokazi da je jedenje trešanja povezano sa smanjenim rizikom od napada gihta.

Ogledni jelovnik

Evo što biste mogli jesti tijekom uobičajenog dana na dijeti protiv gihta.

Doručak

 • Nezaslađene žitarice od cjelovitog zrna s obranim ili nemasnim mlijekom
 • 1 šalica svježih jagoda
 • Kava
 • Voda

Ručak

 • Pečene kriške pilećih prsa na roladi od cjelovitih žitarica sa senfom
 • Miješana zelena salata s povrćem, 1 žlicom orašastih plodova i preljevom od balzamičnog octa i maslinovog ulja
 • Obrano ili nemasno mlijeko ili voda

Popodnevni snack

 • 1 šalica svježih trešanja
 • Voda

Večera

 • Pečeni losos
 • Pečene ili kuhane mahune
 • 1/2 do 1 šalice tjestenine od cijelog zrna s maslinovim uljem i limunovim paprom
 • Voda
 • Nemasni jogurt
 • 1 šalica svježe dinje
 • Napitak bez kofeina, poput biljnog čaja

Rezultati

Dijeta za giht može pomoći u ograničavanju proizvodnje mokraćne kiseline i povećati njezinu eliminaciju. Dijeta za giht vjerojatno neće sniziti koncentraciju mokraćne kiseline u vašoj krvi dovoljno da biste izliječili giht bez lijekova. Ali može pomoći smanjiti broj napada i ograničiti njihovu ozbiljnost.

Provođenje dijete za giht, uz ograničavanje kalorija i redovitu tjelovježbu, također može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje pomažući vam da postignete i održite zdravu težinu.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER