Radioaktivni jod može biti ispušten u nuklearnoj nesreći. Kako bi se spriječilo njegovo nakupljanje u štitnjači, neradioaktivni jod treba uzimati u obliku tableta s visokim dozama u odgovarajuće vrijeme (ovo je poznato kao blokada štitnjače jodom).

Korištenje tableta joda štiti samo od unosa radioaktivnog joda u štitnjaču, a ne od djelovanja drugih radioaktivnih tvari.

Unošenje velikih količina joda može uzrokovati zdravstvene rizike.

Tablete joda (također poznate kao tablete kalijevog jodida) za blokadu štitnjače s jodom smiju se uzimati samo nakon izričitog zahtjeva nadležnih tijela.

Nesreća u nuklearnoj elektrani može rezultirati ispuštanjem radioaktivnih materijala – uključujući radioaktivni jod. Ako se radioaktivni jod udiše ili uđe u tijelo putem hrane ili pića, može se nakupljati u štitnjači i potaknuti razvoj raka štitnjače.

Ako pogođene osobe uzmu neradioaktivni jod u obliku tableta s visokim dozama joda (također poznate kao tablete kalijevog jodida) u odgovarajuće vrijeme, mogu spriječiti nakupljanje radioaktivnog joda u njihovoj štitnjači: tablete služe za zasićenje štitnjače –s neradioaktivnim jodom tako da više ne može preuzeti radioaktivni jod u kasnijoj fazi. To se naziva jodno blokiranje štitnjače.

Tablete joda uzimajte samo kada se to izričito zatraži

Tablete joda smiju se uzimati samo ako to izričito zatraže nadležna tijela civilne zaštite – i to samo u dozi koju su nadležna tijela odredila.

Budući da primjena (visokih doza) tableta joda može dovesti do nuspojava, strogo se ne savjetuje samoliječenje.

U načelu, dovoljna je jedna administracija. Daljnje tablete treba uzimati samo po preporuci civilne zaštite.

Vrijeme je ključno

Da bi se postigao željeni učinak, tablete se moraju uzeti u točno vrijeme.

  1. Ako se tablete joda uzmu prerano, neradioaktivni jod se može ponovno iscrpiti kad se radioaktivni jod apsorbira. Zaštita bi stoga bila postavljena prerano i ne bi bila dovoljna.
  2. Ako se tablete joda uzmu prekasno, možda je štitnjača već apsorbirala radioaktivni jod. Zaštita bi stoga došla prekasno.

U slučaju izvanrednog stanja, primjereno vrijeme administracije stoga najavljuju tijela civilne zaštite putem medija.

Regionalne preporuke o uzimanju tableta joda

Hoće li se od ljudi tražiti da uzmu tablete joda nakon nuklearne nesreće ovisi o rasporedu oblaka radioaktivnog joda. Ovo pak ovisi o:

  • koliko se radioaktivnog joda oslobodi
  • udaljenost od mjesta nesreće
  • vjetar i vremenske prilike

Primjerice, tablete joda dijele se u blizini nuklearnih elektrana u slučaju nuklearne nesreće. Veličina ovog područja ovisi o težini nezgode. U slučaju nesreće koja uključuje značajno ispuštanje radioaktivnog joda, može se preporučiti korištenje tableta joda za odrasle unutar 100 kilometara i za djecu u cijeloj zemlji.

Tablete joda preporučuju se osobama do 45. godine života, uključujući trudnice i djecu.

U načelu, sve osobe do 45 godina u zahvaćenim područjima trebale bi uzimati tablete joda, s tim da se točna doza razlikuje prema dobi.

Kako je štitnjača posebno osjetljiva kod djece i mladih do 18 godina, posebno je važno da djeca i mladi uzimaju tablete joda.

Za trudnice uzimanje tableta joda posebno pomaže u zaštiti nerođenog djeteta.

Osobama starijim od 45 godina ne savjetuje se uzimanje tableta joda za blokiranje štitnjače jodom. Za njih je rizik od nuspojava veći od prednosti izbjegavanja povećanog rizika od raka štitnjače.

Tablete joda su rizične za osobe s bolestima štitnjače

Uzimanje tableta s visokim dozama joda također je povezano s rizicima za zdravlje. Ako patite od prekomjernog rada štitnjače bez znakova bolesti, ovo stanje može evoluirati u simptomatsku hipertireozu zbog uzimanja visokih doza kalijevog jodida. Simptomi mogu uključivati sve do akutnog kardiovaskularnog zatajenja.

Druge poznate nuspojave uključuju osjetljivost na jod.

Osobe za koje se zna da boluju od bolesti štitnjače smiju uzimati tablete joda samo nakon savjetovanja s liječnikom koji provodi liječenje.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER