Uobičajeno je da glad udari kasno navečer nakon što ste završili s večerom. Bilo da su za to krivi dosada, stres ili istinski napadaji gladi, mnogi ljudi redovito uživaju u kasnim noćnim grickalicama. Ali kako noćno grickanje stvarno utječe na vaše tijelo? Dok je povremeni mali, zdravi međuobrok sasvim u redu, redovito kasnovečernje prejedanje može negativno utjecati na težinu, san i cjelokupno zdravlje.

Učinci na težinu

Kasna večer obično je najmanje aktivan dio dana. Konzumiranje viška kalorija bez potrebe za energijom za njihovo sagorijevanje znači da je vjerojatnije da će te kalorije biti pohranjene kao mast. Kasno jedenje ometa procese sagorijevanja masti koji se inače odvijaju tijekom noći tijekom sna. Čak i zdravi zalogaji dodaju neželjene kalorije koje tijelu koje se odmori ne trebaju. S vremenom ovaj obrazac sprječava gubitak težine ili doprinosi debljanju.

Učinci na spavanje

Jedenje preblizu vremena za spavanje podiže tjelesnu temperaturu i signalizira probavnom sustavu da počne raditi, a oboje ometa miran san. To negativno utječe na kvalitetu sna, potencijalno uzrokujući poteškoće s usnivanjem, nemir i buđenje. Manje dubok, kvalitetan san smanjuje vaše hormone apetita, pridonoseći žudnji i prejedanju sljedećeg dana. Manjak sna povezan je s pretilošću.

Učinci na zdravlje

Istraživanja pokazuju da naša tijela drugačije obrađuju hranu noću. Kasni noćni obroci i međuobroci uzrokuju veći porast šećera i masnoća u krvi u usporedbi s jelom ranije tijekom dana. Dugoročno, ovaj učinak povećava rizik od dijabetesa, bolesti srca i drugih zdravstvenih stanja. Kasno jedenje također može pogoršati probavne probleme kao što su žgaravica, refluks kiseline i nadutost kod nekih ljudi.

Bolje alternative

Ako navečer ogladnite, odaberite zdravije međuobroke kao što su jogurt, tost od cjelovitih žitarica, voće ili povrće koje daje više hranjivih tvari s manjom gustoćom kalorija. Ostanite hidrirani vodom umjesto pićima koja sadrže kalorije. Izbjegnite bezumno prejedanje ograničavanjem porcija i jedenjem polako. Preskočite grickanje barem 2-3 sata prije spavanja. Oduprite se žudnji tako što ćete ranije oprati zube ili se baviti umirujućom aktivnošću poput čitanja.

Što kasnije bude, pustite da se napadaji gladi stišaju umjesto da ih punite nepotrebnim kalorijama. Jedite dovoljno kalorija i proteina za večeru da biste se zasitili. Uz dosljedne zdrave navike, želja za grickanjem prije spavanja s vremenom se prirodno smanjuje. Vaš bolji san i struk će vam biti zahvalni.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER