Započnite na najbolji mogući način plan mršavljenja uz ovih 12 savjeta o prehrani i vježbanju.

1. Ne preskačite doručak

Preskakanje doručka neće vam pomoći da smršavite. Mogli biste propustiti esencijalne hranjive tvari i mogli biste grickati više tijekom dana jer ćete biti gladni.

2. Jedite redovite obroke

Jelo u redovno vrijeme tijekom dana pomaže bržem sagorijevanju kalorija. Također smanjuje iskušenje da grickate hranu s visokim udjelom masti i šećera.

3. Jedite puno voća i povrća

Voće i povrće ima malo kalorija i masti, a puno vlakana – 3 bitna sastojka za uspješno mršavljenje. Također sadrže obilje vitamina i minerala.

kako smršaviti

4. Postanite aktivniji

Biti aktivan ključan je za gubitak kilograma i njihovo održavanje. Osim što pruža brojne zdravstvene prednosti, tjelovježba može pomoći u sagorijevanju viška kalorija koje ne možete izgubiti samo prehranom.

Pronađite aktivnost u kojoj uživate i koju možete uklopiti u svoju rutinu.

5. Pijte puno vode

Ljudi ponekad žeđ brkaju s glađu. Na kraju možete unijeti dodatne kalorije kada je čaša vode ono što vam je stvarno potrebno.

6. Jedite hranu bogatu vlaknima

Hrana koja sadrži mnogo vlakana može vam pomoći da se osjećate sitima, što je savršeno za mršavljenje. Vlakna se nalaze samo u biljnoj hrani, poput voća i povrća, zobi, kruha od cjelovitih žitarica, smeđe riže i tjestenine te graha, graška i leće.

7. Čitajte etikete na hrani

Znanje čitanja etiketa na hrani može vam pomoći u odabiru zdravijih opcija. Upotrijebite podatke o kalorijama kako biste utvrdili kako se određena hrana uklapa u vaš dnevni unos kalorija u planu mršavljenja.

kako smršaviti

8. Koristite manji tanjur

Korištenje manjih tanjura može vam pomoći da jedete manje porcije. Koristeći manje tanjure i zdjelice, možda ćete se moći postupno naviknuti jesti manje porcije bez da ostanete gladni. Potrebno je oko 20 minuta da želudac javi mozgu da je pun, stoga jedite polako i prestanite jesti prije nego što osjetite sitost.

9. Nemojte zabranjivati hranu

Ne zabranjujte nijednu hranu iz svog plana mršavljenja, osobito onu koju volite. Zabranom hrane samo ćete više žudjeti za njom. Nema razloga da ne uživate u povremenoj poslastici sve dok ne prelazite dnevni unos kalorija.

10. Ne spremajte nezdravu hranu

Kako biste izbjegli iskušenje, nemojte držati nezdravu hranu – poput čokolade, keksa, čipsa i slatkih gaziranih pića – kod kuće. Umjesto toga, odlučite se za zdrave grickalice, poput voća, neslanih kolača od riže, zobenih kolača, neslanih ili nezaslađenih kokica i voćnog soka.

11. Smanjite alkohol

Standardna čaša vina može sadržavati kalorija koliko i komadić čokolade. S vremenom, previše alkohola može lako pridonijeti debljanju.

12. Planirajte svoje obroke

Pokušajte planirati svoj doručak, ručak, večeru i međuobroke za tjedan, pazeći da se pridržavate dopuštenog unosa kalorija.

Ako odlučite slijediti naših 12 koraka, uvjeravamo vas da ćete vrlo brzo primijetiti promjene na svojem tijelu i on što je mnogo važnije – osjećat ćete se puno bolje.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER