Kontracepcijske pilule su vrsta kontracepcije koja je 99% učinkovita u sprječavanju trudnoće ako se uzimaju stalno svaki dan. Pilula sadrži hormone koji reguliraju menstruaciju, smanjuju rizik od raka jajnika i maternice, ublažavaju akne i liječe endometriozu.

Što je kontrola rađanja?

Također poznata kao kontracepcija, kontrola rađanja sprječava trudnoću. Imate mnogo različitih mogućnosti kontracepcije, uključujući kontracepcijske pilule.

Što je kontracepcijska pilula?

Kontracepcijska pilula je vrsta kontracepcije koja sadrži hormone koji sprječavaju trudnoću. Ljudi ju zovu "pilula" jer dolazi u obliku tableta. Žene pilulu uzimaju oralno (na usta) jednom dnevno. Pilula je najučinkovitija ako je uzimate stalno u isto vrijeme svaki dan.

Koliko je učinkovita pilula?

Pilula ima potencijal da bude 99% učinkovita u sprječavanju trudnoće ako je uzmete bez greške — što znači da ne zaboravite uzeti pilulu ni dan ili dva. Međutim, savršeno uzimanje pilule može biti teško, zbog čega će devet od 100 žena koje uzimaju pilulu svake godine imati neželjenu trudnoću. Pilula je najpouzdanija ako je uzimate stalno u isto vrijeme svaki dan. Biti dosljedan pomaže u održavanju razine hormona od fluktuacija.

kontracepcijske pilule

Kako djeluje kontracepcijska pilula?

Hormoni u kontracepcijskim pilulama sprječavaju trudnoću na sljedeći način:

 • Zaustavljanje ili smanjenje ovulacije (oslobađanje jajašca iz jajnika).
 • Zgušnjavanje cervikalne sluzi kako bi se spriječio ulazak sperme u maternicu.
 • Stanjivanje sluznice maternice tako da je manje vjerojatno da će se oplođeno jajašce pričvrstiti.

Koje su vrste kontracepcijskih pilula?

Postoje dvije različite vrste kontracepcijskih pilula. Obje vrste sadrže hormone koji sprječavaju trudnoću. Kombinirane tablete sadrže estrogen i progestin

Tablete koje sadrže samo progestin nazivaju se i "mini pilule". Bolje su za neke žene, poput onih koje doje ili imaju povijest krvnih ugrušaka i moždanog udara i ne bi trebale uzimati estrogen.

Pilula dolazi u različitim pakiranjima za doziranje — od pakiranja tableta za 21 dan do pakiranja tableta za 90 dana, do čak 365 dana aktivnih tableta. Tradicionalno, ovisno o marki i dozi, uzimate najmanje tri tjedna aktivnih tableta nakon kojih dva do sedam dana uzimate (neaktivne) tablete bez hormona. To se naziva cikličko doziranje. Većina žena ima menstruaciju tijekom neaktivnih tableta. Neki brendovi uopće ne daju neaktivne pilule u pakiranju (dostavljaju samo tri tjedna aktivnih pilula). S pakiranjima od 21 dan žena ne uzima nikakve tablete tjedan dana. Tijekom tog vremena imat ćete mjesečnicu, slično onome što se događa kada uzimate neaktivne tablete bez hormona.

Neke formulacije nude kontinuirano doziranje, što znači da nemate nijednu neaktivnu tabletu, a žena uzima aktivnu tabletu dnevno. Alternativno, produženi ciklus doziranja je kada se neaktivne tablete ili prekidi u režimu aktivnih tableta javljaju samo tri do četiri puta godišnje. Preskakanje neaktivnih tableta sprječava menstruaciju. Vaš liječnik može razgovarati o najboljoj opciji za vas.

Sprječavaju li pilule spolno prenosive bolesti?

Ne, pilula vas neće zaštititi od spolno prenosivih bolesti ili infekcija. Spolno prenosive bolesti, kao što su genitalni herpes, klamidija i virus humane imunodeficijencije (HIV), prenose se izravnim seksualnim kontaktom i izmjenom tjelesnih tekućina poput sjemena.

Ako ste spolno aktivni, najbolji način da spriječite spolno prenosivu bolest je korištenje kondoma uz pilule. Kondomi, kada se koriste sami, oko 85% su učinkoviti u sprječavanju trudnoće. Međutim, ako se pilula i kondom koriste zajedno, optimalna je i prevencija infekcije i trudnoće. Ako niste u monogamnoj vezi s jednim partnerom, vaš će vam liječnik predložiti korištenje kondoma uz pilulu za sprječavanje trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Koje su prednosti uzimanja pilule?

Neke žene uzimaju pilule iz zdravstvenih razloga. Pilula može:

 • Regulirati ili olakšati menstruaciju.
 • Spriječiti anemiju smanjivanjem ili kraćim mjesečnicama.
 • Smanjiti menstrualne grčeve (dismenoreju).
 • Upravljati predmenstrualnim sindromom (PMS) i predmenstrualnim dismorfičnim poremećajem (PMDD).
 • Liječiti sindrom policističnih jajnika (PCOS).
 • Liječiti endometriozu ili fibrome maternice.
 • Smanjiti rizik od raka jajnika, raka maternice i raka debelog crijeva.
 • Poboljšati akne.
 • Zaustaviti rast neželjenih dlačica.
 • Smanjiti migrene.
 • Kontrolirati valunge tijekom prijelaza u menopauzu.

Postoje li nuspojave kod uzimanja tableta?

Neke žene osjete nuspojave lijekova kada počnu uzimati pilule. Te se nuspojave često povlače nakon nekoliko mjeseci. Obavijestite svog liječnika ako osjetite nuspojave. Možda se možete prebaciti na drugu marku koja ne uzrokuje probleme. Međutim, jednostavno čekanje simptoma tijekom nekoliko ciklusa često pomaže u rješavanju mnogih simptoma, osobito kada se prvi put započne uzimanje nove tablete. Moguće nuspojave uključuju:

 • Osjetljivost ili oticanje dojki.
 • Glavobolje.
 • Razdražljivost ili neraspoloženje.
 • Mučnina.

Postoje li zdravstveni rizici od uzimanja tableta?

Kontracepcijske pilule sigurne su za većinu žena. Pilula je dostupna već 60 godina, tako da postoji mnogo udobnosti i iskustva s njezinom upotrebom. Mali postotak žena koje uzimaju kombinirane (koje sadrže estrogen) kontracepcijske pilule imaju povećan rizik od razvoja ovih rijetkih komplikacija:

 • Krvni ugrušci.
 • Duboka venska tromboza (DVT).
 • Srčani udar.
 • Hipertenzija (visoki krvni tlak).
 • Moždani udar.

Vaš liječnik će razgovarati s vama o vašoj razini rizika na temelju vaše povijesti bolesti. Srećom, ako pojedinac ne može koristiti tabletu koja sadrži estrogen, većina ipak može sigurno uzimati tablete koje sadrže samo progestin.

Koliko brzo pilula djeluje?

Može proći i do sedam dana dok pilula ne postane učinkovita u sprječavanju trudnoće. Tijekom tog vremena trebali biste koristiti drugi oblik kontracepcije. Ako se pilula koristi za kontrolu simptoma kao što su akne ili abnormalno krvarenje, može proći tri do četiri mjeseca da se vide pravi učinci.

Što trebam učiniti ako propustim tabletu?

Uzmite propuštenu tabletu čim se sjetite. Zatim uzmite svoju uobičajenu dnevnu dozu prema planu. Također biste trebali koristiti rezervni oblik kontracepcije dok ne dobijete mjesečnicu. Nazovite svog liječnika ako propustite uzeti tabletu nekoliko dana. Vaš liječnik može razgovarati o testu na trudnoću i mogućnostima hitne kontracepcije. Korisno je čuvati dostupne upute o pakiranju, većina će dati konkretne upute o tome što učiniti ako ste propustili uzeti tabletu.

Trebam li izbjegavati određene lijekove dok uzimam pilule?

Prije uzimanja novih lijekova ili biljnih dodataka uvijek se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Određeni lijekovi mogu učiniti pilulu manje učinkovitom i povećati vaše šanse za trudnoću. Ovi proizvodi uključuju:

 • Lijekovi protiv napadaja.
 • Biljni dodaci, kao što je gospina trava.
 • Lijekovi koji se koriste za liječenje HIV-a.

Mogu li uzimati pilule tijekom dojenja?

Kombinirana kontracepcijska pilula sadrži estrogen koji može smanjiti proizvodnju mlijeka. Ako dojite, vaš liječnik može umjesto toga preporučiti uzimanje tableta koje sadrže samo progestin. Međutim, neke žene mogu koristiti tablete koje sadrže estrogen nakon što se opskrba mlijekom u potpunosti uspostavi, a rizik od krvnih ugrušaka kod žena sveden je na minimum.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER