Lecitin je vrsta masti koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama i neophodna je za ljudsko zdravlje. Neki ga proizvođači dodaju u prehrambene proizvode kako bi poboljšali okus ili teksturu. Možete ga uzimati i kao dodatak prehrani ili ga koristiti za hidrataciju kože. Lecitin je također poznat kao sojin lecitin, lecitin iz jaja i suncokretov lecitin.

Lecitin se također koristi za liječenje poremećaja pamćenja i bolesti žučnog mjehura, iako njegovi učinci na te probleme nisu u potpunosti potkrijepljeni.

Lecitin se prvenstveno nalazi u zrnu soje i jajima. Ima ga i u pšeničnim klicama, kikirikiju i jetri.

Dodatak hrani lecitin proizvodi se industrijskim postupkom. Na primjer, sojin lecitin nastaje iz kombinacije sojinog ulja i vruće vode. Brzo centrifugiranje smjese zatim izdvaja lecitin.

Ovo su zdravstvene dobrobiti lecitina.

1. Niži kolesterol i smanjeni rizik od srčanih bolesti

Lecitin napravljen od soje smanjuje "loš" LDL kolesterol i također može povećati "dobar" HDL kolesterol. Manje LDL kolesterola može značiti manje nakupljanja masnog plaka u vašim arterijama i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok HDL kolesterol pomaže odnijeti LDL kolesterol i plak u jetru na obradu, smanjujući rizik od začepljenja.

2. Čisti kanali za dojenje

Lecitin može pomoći majkama koje doje da izbjegnu začepljene kanale. Ovo stanje može biti bolno i neugodno, a može uzrokovati oteklinu ili crvenilo na području začepljenja. Začepljen kanal dojke može dovesti do infekcije ili mastitisa, stanja uzrokovanog rezervnom količinom mlijeka zbog kojeg dojilje osjećaju bol i groznicu.

Uzimanje 1 žlice, ili oko 1200 miligrama, lecitina četiri puta dnevno može pomoći smanjiti gustoću majčinog mlijeka, čineći začepljenje manje vjerojatnim.

lecitin

3. Zdrava funkcija mozga

Istraživači su proučavali može li lecitin – koji sadrži kolin, važnu hranjivu tvar za rad mozga – pomoći kod simptoma demencije i drugih problema s pamćenjem. Jedna je studija pokazala značajne rezultate.

Međutim, rezultati drugih studija i istraživanja su neuvjerljivi i pokazuju da nema koristi od uzimanja lecitina za demenciju. Stručnjaci to nisu isključili, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo može li lecitin pomoći kod problema s pamćenjem.

4. Zdrava koža

Mnogi proizvodi za njegu kože i kozmetički proizvodi sadrže lecitin. Djeluje dobro kao ovlaživač, smanjujući ljuštenje kada se nanese. Studije pokazuju da je sigurno koristiti na koži u koncentracijama do 15%.

Zdravstveni rizici povezani sa lecitiom uključuju

1. Alergijske reakcije

Većina ljudi s alergijom na soju alergična je na proteine soje. Stručnjaci kažu da u sojinom lecitinu nema sojinih proteina, ali oni koji su alergični na soju bi ga ipak trebali izbjegavati. Ako izvor lecitina nije označen na prehrambenom proizvodu, možda ćete se morati obratiti proizvođaču ili u potpunosti izbjegavati proizvod kako biste izbjegli alergijsku reakciju.

2. Probavne probleme

Lecitin može izazvati neke manje probavne nuspojave, uključujući bolove u trbuhu i proljev. Osim toga, kao i kod bilo kojeg drugog dodatka prehrani, žene koje su trudne ili dojilje trebale bi kontaktirati liječnika prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani koji sadrži lecitin.

Količine i doziranje

Ne postoji službeno preporučena doza za lecitin. Neki izvori kažu da treba uzimati 1200 miligrama ili 1 žlicu četiri puta dnevno za začepljeni mliječni kanal. Drugi kažu da treba uzimati 300 miligrama dva ili tri puta dnevno za opće zdravstvene dobrobiti.

Svaki dodatak lecitinu - bilo da je u obliku kapsule, praha ili tekućine - trebao bi imati upute za doziranje, tako da biste trebali slijediti upute proizvođača koje se nalaze na pakiranju.

Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što dodate lecitin u svoju prehranu. Dogovorite dnevnu dozu koja odgovara vama i vašim jedinstvenim potrebama.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER