Najimpresivnije zdravstvene dobrobiti magnolije uključuju njezinu sposobnost ublažavanja tjeskobe, smanjenja gingivitisa, liječenja menstrualnih grčeva i poboljšanja zdravlja dišnog sustava. Kora magnolije također pomaže u detoksikaciji tijela, pomaže u mršavljenju i štiti od teških alergijskih reakcija.

Što je magnolija?

Magnolija je širok pojam koji obuhvaća više od 200 različitih vrsta unutar obitelji cvjetnica Magnoliaceae. Cvjetovi i kora biljke magnolije hvaljeni su zbog svoje višestruke medicinske primjene. Neka od ljekovitih svojstava temelje se na tradicionalnoj medicini, dok su druga otkrivena suvremenim istraživanjima točnih kemijskih sastojaka cvijeta, njegovih ekstrakata i sastava kore.

Magnolija je dugo hvaljena u kineskoj tradicionalnoj medicini, ali sada se širom svijeta smatra korisnim dodatkom ili biljnim lijekom.

Podrijetlom iz istočne i jugoistočne Azije, posebice Kine, ova drevna vrsta cvijeća postoji više od 100 milijuna godina, čak i prije evolucije pčela. Neke od njegovih sorti također su endemske za Sjevernu Ameriku, Srednju Ameriku i dijelove Južne Amerike. Izdržljiva priroda grmlja i drveća na kojem ovo cvijeće raste omogućila mu je da preživi i napreduje u teškim uvjetima tijekom toliko dugog evolucijskog vremena, a tijekom tog vremena razvilo je i jedinstven sastav hranjivih tvari i organskih spojeva, što predstavlja potencijalno moćno zdravlje koristi.

Zdravstvene prednosti magnolije

Pogledajmo najvažnije zdravstvene dobrobiti cvijeta i kore magnolije.

1. Liječenje anksioznosti

Honokiol ima određena anksiolitička svojstva koja izravno utječu na hormonsku ravnotežu u tijelu, posebno u smislu hormona stresa. Regulirajući endokrini sustav, magnolija može pomoći u smanjenju tjeskobe i stresa umirujući um i smanjujući oslobađanje hormona u tijelu.

Sličan kemijski put omogućuje mu i ublažavanje depresije, potičući otpuštanje dopamina i hormona zadovoljstva koji vam mogu promijeniti raspoloženje.

magnolija

2. Smanjuje gingivitis

Studija je pokazala da ekstrakt magnolije pomaže u smanjenju gingivitisa, kod kojeg desni postaju upaljene i lako krvare.

3. Menstrualni grčevi

Hlapljive komponente koje se nalaze u cvjetovima i kori magnolije također se smatraju umirujućim ili opuštajućim sredstvima, smanjujući upalu i napetost mišića kada se konzumiraju.

Kad je riječ o menstrualnim tegobama, njegovi dodaci se često preporučuju, jer mogu pružiti olakšanje, kao i poboljšati raspoloženje i spriječiti emocionalne vrhunce i padove povezane s predmenstrualnim razdobljem.

4. Respiratorni problemi

Magnolija se dugo koristila za ublažavanje određenih respiratornih stanja, uključujući bronhitis, kašalj, prekomjernu sluz, pa čak i astmu. Prirodno potiče kortikosteroide u tijelu da reagiraju na stanja poput astme, čime ublažava upalu i sprječava astmatične napade, prema studijama o kineskoj tradicionalnoj medicini.

5. Antialergijski

Na sličan način kao i učinci magnolije protiv astme, svojstva njezinih ekstrakata koja oponašaju steroide pomažu spriječiti alergijske reakcije kod onih koji redovito pate od ovih simptoma. Ako imate peludnu groznicu, sezonsku alergiju ili specifičnu osjetljivost na alergene, dodaci magnolije mogu pomoći u jačanju vaše otpornosti i učiniti da se osjećate najbolje!

6. Potencijal protiv raka

Prema studiji, magnolol, spoj pronađen u Magnolia Officinalis, mogao bi se pokazati korisnim u ograničavanju proliferacije stanica raka. Drugi spoj prisutan u ovoj flori, honokiol, također se smatra sredstvom protiv raka. Istraživanje iz 2012. potaknulo je klinička ispitivanja da se istraži potencijal ovog spoja kao prirodnog, novog sredstva protiv raka.

7. Pospješuje mršavljenje

Iako kora magnolije zapravo može povećati težinu stimulirajući žudnju za hranom zbog svoje kortikosteroidne prirode, dodaci magnolije mogu pomoći u suzbijanju apetita, što može pomoći svima koji pokušavaju izgubiti na težini.

Klinička studija koja je uključivala zdrave žene u predmenopauzi pokazala je da je kombinacija ekstrakata Magnolia Officinalis i Phellodendron amurense pomogla kod mršavljenja sudionica. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražila ova zdravstvena korist. Stoga svakako razgovarajte s stručnjakom za alternativnu medicinu kako biste dobili najbolji savjet o tome koja bi vrsta dodatka najbolje zadovoljila vaše potrebe.

8. Upravlja dijabetesom

Jedan od razloga zašto je magnolija dobila toliku pozornost u tisku posljednjih godina sposobnost je aktivnih spojeva njezine kore da oponašaju kortizol, faktor smanjenja hormona stresa u našem tijelu. Djelujući kao kortizol, ima potencijal pomoći tijelu u kontroli otpuštanja i upravljanja šećerom u krvi. To bi moglo uvelike pomoći u sprječavanju razvoja dijabetesa.

9. Alzheimerova bolest

Za ljude koji boluju od Alzheimerove bolesti ili pokazuju rizike od drugih kognitivnih poremećaja, magnolija može biti moćna strategija za povećanje kognicije. Magnolol koji se nalazi u njemu stimulira razinu acetilkolina u mozgu, što je ono što amiloidni plak u mozgu može smanjiti. Honokiol prisutan u magnoliji također je povezan s povećanom funkcijom mozga i neuronskom aktivnošću, čime se smanjuje gubitak pamćenja i povećava spoznaja.

10. Poboljšava zdravlje jetre

Uz poticanje limfnog sustava i povećanje razine toksina koji se eliminiraju iz tijela, magnolija se također povezuje sa smanjenjem nakupljanja masnoće oko jetre, jednog od primarnih uzroka zatajenja jetre nakon prekomjerne konzumacije alkohola, također zvanog ALD (alkoholna bolest jetre). Istraživači su pokazali da je to obećavajući lijek za ovaj rašireni problem za ljude koji prekomjerno piju i žele zadržati visoku kvalitetu života kako stare.

Upozorenje: Ekstrakti i dodaci magnolije iznimno su moćni. Stoga se ne preporučuje u velikim dozama. Štoviše, ne smiju ih koristiti trudnice, jer je poznato da uzrokuju vrtoglavicu i glavobolju. Njegova kora sadrži visoke koncentracije kemikalija i može uzrokovati paralizu dišnog sustava kod životinja ili dojenčadi, pa je u tim situacijama treba izbjegavati.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER