Dobar san neophodan je za produktivan sljedeći dan. Da ne spominjemo da se vaše tijelo oporavlja od intenzivnog treninga dok spavate, koristeći hranjive tvari koje ste unijeli i anaboličke hormone koje proizvode vaše žlijezde.

Normalni pojedinci trebaju sedam do osam sati neprekidnog sna svake noći kako bi održali zdravo tijelo i um.

Mnogi ljudi, nažalost, san shvaćaju vrlo olako, ne shvaćajući koliko je san zapravo važan. Odlazak u krevet i ustajanje 8 sati kasnije ne znači da ste imali mirnu noć. Buđenje usred noći, prerano ili buđenje umorni i razdražljivi obično znači da niste dobro spavali.

I dok nesanica svakoga muči s vremena na vrijeme, nekoliko neprospavanih noći zaredom itekako vas može učiniti razdražljivima, sniziti koncentraciju, potisnuti imunološki sustav ili u najgorem scenariju, u kombinaciji s intenzivnim treningom – dovesti vas do potpunog živčani slom.

Nekoliko čimbenika može biti uzrok vaše nesanice:

1. Psihološki čimbenici

Stres na poslu, stres zbog financijskih ili obiteljskih problema, tjeskoba, depresija i ljutnja poznati su kao uzroci nesanice.

nesanica

2. Fizički čimbenici

Bilo koja vrsta fizičke boli – bol u glavi, zubu, zglobovima itd. može uzrokovati nesanicu. Također, žgaravica, problemi sa srcem i mnoga druga tjelesna stanja mogu uzrokovati da ne možete zaspati. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako takva stanja postoje.

3. Tjelesna aktivnost

Vježbanje neposredno prije spavanja ili pred spavanje vjerojatno nije dobra ideja ako želite dobro spavati. Vježbanje uzrokuje oslobađanje adrenalina u krvi, što ubrzava rad srca.

4. Hrana

Ono što jedete prije spavanja može stvarno utjecati na to kako spavate noću. Supstance poput kofeina, alkohola i ugljikohidrata prije spavanja mogu stvarno ometati vaš san i učiniti da se ujutro probudite umorni i mrzovoljni.

nesanica

5. Okoliš

Previše svjetla, visoka temperatura u prostoriji ili buka koja se ponavlja sigurno neće pomoći kada pokušavate zaspati. Morate prilagoditi svoje okruženje i učiniti ga prikladnim za spavanje.

Kako bolje spavati?

1. Stvarajte rutinu

Pokušajte ići spavati u isto vrijeme svaku noć i probuditi se u isto vrijeme svako jutro. Držite se ove rutine. Nakon nekog vremena vaše će tijelo i um naučiti da se u ovom određenom trenutku moraju isključiti i opustiti.

2. Izbacite sve elektroničke uređaje iz sobe

Tako je – nema telefona, nema računala, nema TV-a. Vrijeme je za spavanje. Svi ti uređaji stimuliraju mozak i negativno utječu na vaše obrasce spavanja. Isto vrijedi i za svjetlo – ugasite svjetla ili ako morate imati malo svjetla – neka bude blago.

3. Izbjegavajte stimulanse

Bez alkohola, kofeina, cigareta ili bilo kakvih energetskih pića nekoliko sati prije odlaska u krevet.

4. Prestanite jesti 2-3 sata prije spavanja

Pokušajte ne jesti oko 2-3 sata prije spavanja. Na taj ćete način izbjeći žgaravicu i pomoći u proizvodnji anaboličkih hormona poput testosterona i hormona rasta.

5. Prilagodite svoje okruženje

Sobu treba dobro prozračiti, a prije spavanja sniziti temperaturu. Ako je moguće, koristite anatomski jastuk i madrac koji pružaju potporu glavi i tijelu.

6. Opustite se

Na kraju, ali ne manje važno, pronađite nešto što vas opušta prije spavanja. To može biti meditacija, kupanje u kadi, slušanje glazbe itd. To će vam pomoći smanjiti razinu kortizola, pomoći će vam da zaspite i poboljšati kvalitetu života.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER