Odvlaživač zraka je električni uređaj koji smanjuje i održava razinu vlage u zraku. Ljudi kupuju ove uređaje kako bi uklonili neugodne mirise i spriječili razvoj plijesni. Aparat radi izvlačenjem vode iz zraka. Ako osoba ima alergije ili živi u vlažnoj klimi, dobar odvlaživač može pomoći.

Prednosti odvlaživača zraka u domu ili uredskom prostoru su brojne. Evo nekoliko razloga za razmatranje:

  1. Odvlaživač zraka pomaže smanjiti neugodne mirise koji mogu pratiti plijesan.
  2. Smanjenje potencijalnog razvoja plijesni na namještaju, zavjesama, posteljini i odjeći.
  3. Pokretanje odvlaživača smanjuje prašinu. Prašina može izazvati alergije; a ovaj će uređaj pomoći u smanjenju alergena poput grinja, plijesni i plijesni. Osim toga, vrijeme čišćenja je smanjeno.
  4. Odvlaživač također može smanjiti troškove energije jer pomaže HVAC jedinicama da rade učinkovitije. Ako se dom nalazi u vlažnoj klimi, klima uređaj mora više raditi kako bi ne samo ohladio zrak, već i uklonio vlagu. Osim toga, ako klima-uređaj radi napornije, mogao bi se prije istrošiti i možda ga treba zamijeniti. Kao što svi znamo, HVAC sustavi mogu biti prilično skupi.

Dobivanje savjeta od certificiranog HVAC stručnjaka važno je da biste razumjeli može li vaša kuća ili ured imati koristi od odvlaživača. Evo nekih znakova koje stručnjak za HVAC može potražiti u vašem domu ili uredu:

  • Prostor može imati neugodan miris.
  • Crne mrlje mogu rasti na zidovima, stropovima ili u kadi ili tušu.
  • Vidljive mrlje od vode na zidovima ili stropovima.
  • Vidljiva je kondenzacija na prozorima.

Plijesan može putovati kroz ventilacijske sustave i nakupljati se u zidovima uredskih i stambenih zgrada. Čak i ako se vaša kuća, stan ili poslovna zgrada održava čistom, alergeni se mogu pronaći i bujat će u vlazi. Mali prostori s ograničenom ventilacijom, poput podrumskih stanova, obično su skloni vlazi, čak i u suhim klimama.

Ako vi ili vaša voljena osoba patite od alergija ili živite u vlažnoj klimi, posjedovanje odvlaživača može vam pomoći da živite zdravije.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER