Ako želite doći u odličnu formu, trebali biste obratiti pažnju ne samo na zdravu prehranu i vježbanje, već i na najvažniji “dio” našeg tijela – imunološki sustav i svoje zdravlje.

Naš imunološki sustav složen je sustav sastavljen od mnogih međusobno ovisnih tipova stanica koje zajedno rade na zaštiti našeg tijela od virusa, opasnih bakterija i toksina. Svaki poremećaj imunološkog sustava na kraju će dovesti do bolesti i infekcije – ili drugim riječima – nemogućnosti zdravog života i pravilnog funkcioniranja.

I dok se ne možete potpuno izolirati od virusa i infekcija, a sigurno ćete se ponekad i razboljeti, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali funkcionalnost i snagu svog imunološkog sustava. Evo nekih od najboljih praksi za prirodno jačanje vašeg imunološkog sustava i pomoć obrambenom sustavu da ostane u formi.

1. Rješite se stresa

Stres je vjerojatno prvi razlog za slabljenje imunološkog sustava. Dugotrajna razdoblja stresa dovest će do lošeg zdravlja i lošeg funkcioniranja imunološkog sustava. Zato je vrlo važno pronaći načine za opuštanje i borbu protiv stresa.

To se može postići tjelovježbom, meditacijom, druženjem, bavljenjem onim što vas veseli, poput hobija itd.

2. Naspavajte se dovoljno

Dovoljno sna je ključno za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Gubitak samo nekoliko sati sna može drastično potisnuti imunološki sustav. Ako ne vjerujete u ovo, pokušajte jednu noć odspavati samo 4-5 sati i vidite kako ćete se osjećati sljedeći dan.

Tijekom sna vaš se imunološki sustav obnavlja i jača. Hormoni poput melatonina i hormona rasta otpuštaju se noću pomažući u obnovi imunološkog sustava. Odraslima je obično potrebno 7-8 sati neprekidnog sna noću.

spavanje

3. Smanjite konzumaciju alkohola

Prevelika konzumacija alkohola može oštetiti imunološki sustav tijela na dva načina.

  1. Prvo, proizvodi sveukupni nutritivni nedostatak, ograničavajući vrijedne hranjive tvari za jačanje imuniteta.
  2. Drugo, alkohol konzumiran u većim dozama može smanjiti sposobnost bijelih krvnih zrnaca da ubiju klice potiskujući njihovu sposobnost razmnožavanja.

Alkohol pijte samo umjereno.

4. Smanjite kontrolu šećera

Baš kao i alkohol, prekomjerna konzumacija šećera može potisnuti sposobnost bijelih krvnih stanica da se množe. Konzumacija 100 ili više grama šećera dnevno tijekom samo nekoliko dana može imati razoran učinak na imunološki sustav.

5. Redovito vježbajte

Vježbanje vam pomaže da se opustite i jača vaš imunološki sustav. Dobra kombinacija je vježba dizanja utega i kardio vježbe. Pokušajte vježbati otprilike 3 puta tjedno.

trčanje

6. Uzimajte vitamin D i esencijalne masne kiseline

Mnogi ljudi imaju manjak vitamina D i Omega 3 masnih kiselina, a oboje imaju protuupalna svojstva i svojstva obnavljanja imunološkog sustava. Redovita konzumacija ribljeg ulja može nadoknaditi nedostatak vitamina D i EFA.

7. Povećajte unos vitamina C

Dobri izvori vitamina C uključuju jagode, proizvode od citrusa, ananas, lubenicu, brokulu, papriku, peršin itd.

8. Hranite se zdravo

Kako biste ostali zdravi, pobrinite se da vaša prehrana uključuje puno voća, povrća i nemasnih izvora proteina poput jaja, ribe i odrezaka.

zdrava hrana

9. Uzimajte probiotike

Neophodni za normalnu funkciju probave, probiotici se mogu naći u hrani kao što su jogurt, drugi fermentirani mliječni proizvodi, a također su dostupni u obliku dodataka prehrani. Zdrav probavni trakt pomaže vam da ostanete zdravi.

10. Pijte puno vode i čaja

Voda ima mnoge funkcije u našem tijelu poput reguliranja tjelesne temperature, pomaže probavi, prenosi hranjive tvari i kisik do stanica i uklanja toksine iz vašeg tijela.

Vodite računa da svaki dan pijete 1,5 do 3 litre vode. S druge strane, čajevi poput zelenog čaja i crnog čaja puni su antioksidansa i vrlo su korisni u održavanju zdravlja tijela.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER