Možda ste čuli da ulazak u vruću saunu nakon vježbanja u teretani može biti opuštajući i detoksikacijski za vaše tijelo.

Stotinama godina Skandinavci koriste saune zbog svojih navodnih dobrobiti čišćenja, opuštanja i mršavljenja. Korištenje saune u skandinavskim zemljama počinje u ranom djetinjstvu.

Trenutna istraživanja o prednostima saune su različita. Ako razmišljate o dodavanju saune u svoju zdravstvenu i wellness rutinu, svakako prvo procijenite svoje specifične zdravstvene potrebe.

Saune vs parne sobe

Možda se pitate koja je razlika između saune i parne sobe. Obje vrste prostorija koriste se za poticanje znojenja, ali koriste različite vrste topline da bi to postigle.

Saune koriste suhu toplinu proizvedenu iz peći ili vrućeg kamenja za povećanje temperature u prostoriji do 90,5°C s vrlo niskom vlagom.

S druge strane, parne sobe uključuju vlažnu toplinu. Rade na nižim temperaturama, obično oko 43 do 49°C i 100% relativne vlažnosti.

sauna

Prednosti sauna

Kada uđete u saunu, temperatura vaše kože raste, puls vam se ubrzava, a krvne žile se šire. To se događa kada vaše srce počne pumpati više krvi. Naravno, počinjete se i znojiti. Postoji nekoliko prednosti ovog iskustva.

1. Opuštanje

Saune se tradicionalno koriste za stvaranje osjećaja opuštanja. Kako vam se broj otkucaja srca ubrzava, a krvne žile šire, dolazi do povećanja protoka krvi u kožu. Saune također mogu poboljšati cirkulaciju krvi.

Vaš simpatički živčani sustav postaje aktivniji kako bi održao temperaturnu ravnotežu u vašem tijelu. Vaše endokrine žlijezde počinju se uključivati u ovaj odgovor.

Reakcija vašeg tijela na toplinu može vas učiniti budnijima i manje osjetljivima na bol, a može vam dati i osjećaj radosti. Toplina opušta vaše mišiće, uključujući one na licu i vratu. Ti su mišići često napeti nakon dugog dana.

Ovaj učinak opuštanja jedna je od najvećih prednosti korištenja saune. Za dodatno opuštanje možete vježbati meditaciju dok ste u sobi. Kada fizički umirite svoje tijelo, um i emocije često slijede isti primjer. Učinak je dugotrajan i može vam čak pomoći da bolje spavate.

sauna

2. Ublažavanje bolova

Korištenje suhe saune može dati ljudima osjećaj energije. Budući da se krvne žile opuštaju i šire u sauni, povećava se protok krvi, a iskustvo može pomoći u smanjenju napetosti u zglobovima i ublažavanju bolnih mišića.

Saune također mogu pomoći onima s kroničnom boli i artritisom.

Rizici korištenja sauna

1. Dehidracija

Obavezno pijte puno vode prije i nakon korištenja saune. Ne provodite dugo vremena u sauni, jer dulje vrijeme povećava rizik od dehidracije.

Teška dehidracija hitna je medicinska pomoć. Trebate odmah napustiti saunu ako:

 • osjećate vrtoglavicu ili ošamućenost
 • osjećate glavobolju
 • ste žedni

Komplikacije teške dehidracije uključuju:

 • niski krvni tlak
 • toplinska iscrpljenost ili toplinski udar
 • zatajenja bubrega
 • hipovolemijski šok
 • napadaji
 • nesvjestica
 • koma

Nakon saunanja pijte puno vode kako biste rehidrirali tijelo.

sauna

2. Gubitak težine

Saune nisu učinkovite za mršavljenje jer je jedina izgubljena težina tekućina, a vaše tijelo će nadoknaditi izgubljenu tekućinu čim jedete ili pijete.

Drugim riječima, čim popijete vodu, vratit ćete se na težinu. Možda je bolje pokušati održavati umjerenu težinu uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.

3. Toksini

Jetra i bubrezi primarni su organi odgovorni za uklanjanje toksina iz tijela. Ali neka su istraživanja pokazala da znojenje tijekom saune može osloboditi toksine iz tijela ili kože.

Pregled iz 2019. godine otkrio je da su neki toksini prisutni u znoju. Međutim, pronađena količina nije jasno pokazala da je znoj učinkovit detoksifikator.

Znojenje se već dugo preporučuje kao lijek za detoksikaciju u tradicionalnoj perzijskoj medicini, ali potrebna su dodatna istraživanja.

Pravilna hidratacija važna je za pravilan rad jetre i bubrega. Obavezno pijte puno vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu nakon korištenja saune. Neka vaša jetra i bubrezi odrade posao.

sauna

4. Plodnost

Istraživanja su otkrila povezanost između korištenja saune i gubitka plodnosti kod muškaraca. Studija iz 2018. na finskim muškarcima koji su bili podvrgnuti dvama 15-minutnim saunama tjedno tijekom 3 mjeseca otkrila je da je korištenje saune imalo značajan negativan učinak na njihovu proizvodnju sperme.

Međutim, pokazalo se da je učinak reverzibilan. Potrebno je više istraživanja kako bi se razumio utjecaj sauna na plodnost, posebno kod muškaraca koji već imaju nizak broj spermija ili imaju druge probleme s plodnošću.

Kada izbjegavati saune

Određeni zdravstveni uvjeti nisu kompatibilni sa saunama ili parnim sobama. Svakako se prije korištenja saune posavjetujte s liječnikom ako imate bilo koje od sljedećih stanja:

 • astmu
 • srčanu bolest
 • ako ste trudni
 • epilepsiju
 • vrlo visok ili vrlo nizak krvni tlak
 • osobe pod utjecajem alkohola
 • oni koji uzimaju stimulanse, sredstva za smirenje ili druge lijekove koji mijenjaju um

Sljedeći koraci

Trenutačni dokazi upućuju na to da korištenje sauna ima i koristi i rizike. Saune su općenito sigurne za osobe dobrog općeg zdravlja. Malo je dokaza koji pokazuju da saune imaju zdravstvene prednosti osim opuštanja i općeg osjećaja dobrobiti.

Iako mnogi ljudi koriste saune kao dio načina života koji promiče zdravlje, ono što je najbolje za vas možda nije najbolje za nekoga drugoga.

Kada se koriste u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću i puno vode, saune vam mogu pomoći:

 • ublažiti manje bolove i bolove u mišićima
 • opustiti se i bolje spavati
 • poboljšati cirkulaciju krvi

Ako želite koristiti saunu za ublažavanje stresa, važno je zapamtiti da visoke temperature tijekom dugih vremenskih razdoblja zapravo mogu opteretiti tijelo. Ciljajte na 15-minutne sesije u početku, a zatim povećajte do najviše 30 minuta odjednom.

Prije ulaska u saunu uklonite:

 • nakit
 • naočale
 • kontaktne leće
 • bilo što metalno

Ako osjećate vrtoglavicu, loše raspoloženje ili imate glavobolju dok ste u sauni, odmah je napustite i ohladite. Svakako se rehidrirajte s nekoliko čaša vode nakon korištenja saune.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER