Stevia se često reklamira kao sigurna i zdrava zamjena za šećer koja može zasladiti hranu bez negativnih zdravstvenih učinaka povezanih s rafiniranim šećerom.

Također je povezana s nekoliko impresivnih zdravstvenih dobrobiti, poput smanjenog unosa kalorija, razine šećera u krvi i rizika od karijesa.

Međutim, postoji određena zabrinutost oko sigurnosti stevije - posebno za određene ljude koji mogu biti osjetljiviji na njezine učinke.

Ovaj članak ispituje sigurnost stevije kako bi vam pomogao odrediti trebate li je koristiti.

Što je stevija?

Stevija je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz lišća biljke stevije (Stevia rebaudiana).

Budući da nema kalorija, ali je 200 puta slađi od konzumnog šećera, popularan je izbor za mnoge ljude koji žele smršaviti i smanjiti unos šećera.

Ovaj se zaslađivač također povezuje s nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući niže razine šećera i kolesterola u krvi.

Unatoč tome, komercijalni proizvodi od stevije razlikuju se u kvaliteti.

Zapravo, mnoge su vrste na tržištu visoko rafinirane i kombinirane s drugim zaslađivačima — poput eritritola, dekstroze i maltodekstrina — što može promijeniti njegove potencijalne učinke na zdravlje.

U međuvremenu, manje obrađeni oblici možda nedostaju u sigurnosnim istraživanjima.

Sigurnost stevije i doziranje

Steviol glikozidi, koji su rafinirani ekstrakti stevije poput Reb A, priznati su kao sigurni od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA), što znači da se mogu koristiti u prehrambenim proizvodima i prodavati.

S druge strane, FDA trenutačno ne odobrava upotrebu cjelovitih listova i sirovih ekstrakata stevije u prehrambenim proizvodima zbog nedostatka istraživanja.

Regulatorne agencije kao što su FDA, Znanstveni odbor za hranu (SCF) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) definiraju prihvatljivi dnevni unos steviol glikozida do 4 mg po kg.

Sigurnost stevije u određenim populacijama

Iako se mnogi proizvodi od stevije općenito smatraju sigurnima, neka istraživanja pokazuju da ovaj zaslađivač bez kalorija može drugačije utjecati na određene ljude.

Zbog zdravstvenog stanja ili dobi, različite skupine bi mogle posebno pripaziti na njihov unos.

1. Dijabetes

Možda će vam stevija pomoći ako imate dijabetes — ali budite oprezni koju vrstu odabrati.

Neka istraživanja pokazuju da bi stevija mogla biti siguran i učinkovit način za pomoć pri kontroli razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Zapravo, jedno malo istraživanje na 12 osoba s ovim stanjem pokazalo je da je konzumacija ovog zaslađivača uz obrok dovela do većeg smanjenja razine šećera u krvi u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je uzimala jednaku količinu kukuruznog škroba.

Imajte na umu da određene mješavine stevije mogu sadržavati druge vrste zaslađivača — uključujući dekstrozu i maltodekstrin — koji mogu povećati razinu šećera u krvi.

Korištenje ovih proizvoda u umjerenim količinama ili odabir čistog ekstrakta stevije može pomoći u održavanju normalne razine šećera u krvi ako imate dijabetes.

2. Trudnoća

Postoje ograničeni dokazi o sigurnosti stevije tijekom trudnoće.

Međutim, studije sugeriraju da ovaj zaslađivač — u obliku steviol glikozida poput Reb A — ne utječe negativno na plodnost ili ishode trudnoće kada se koristi u umjerenim količinama.

Osim toga, razne regulatorne agencije smatraju da su steviol glikozidi sigurni za odrasle, uključujući i tijekom trudnoće.

Ipak, istraživanja stevije s cijelim listovima i sirovih ekstrakata su ograničena.

Stoga je tijekom trudnoće najbolje držati se proizvoda odobrenih od strane FDA koji sadrže steviol glikozide, a ne proizvoda od cijelog lista ili sirovih proizvoda.

3. Djeca

Stevija može pomoći u smanjenju unosa dodanog šećera, što bi moglo biti posebno korisno za djecu.

Prema Američkom udruženju za srce (AHA), veći unos dodanog šećera mogao bi povećati rizik od srčanih bolesti kod djece mijenjanjem razine triglicerida i kolesterola i doprinoseći debljanju.

Zamjena dodanog šećera stevijom mogla bi potencijalno smanjiti ove rizike.

Steviol glikozide poput Reb A odobrila je FDA. Međutim, osobito je važno pratiti unos kod djece.

To je zato što je djeci puno lakše doseći prihvatljivu dnevnu granicu za steviju, koja iznosi 4 mg po kg i za odrasle i za djecu.

Ograničavanje djetetove konzumacije hrane sa stevijom i drugim zaslađivačima, poput šećera, može spriječiti štetne nuspojave i podržati cjelokupno zdravlje.

Nuspojave stevije

Iako se općenito smatra sigurnom, stevija može izazvati štetne učinke kod nekih ljudi.

Na primjer, u jednoj je recenziji navedeno da zaslađivači s nula kalorija poput stevije mogu utjecati na koncentraciju korisnih crijevnih bakterija, koje igraju središnju ulogu u prevenciji bolesti, probavi i imunitetu.

Druga studija na 893 osobe otkrila je da varijacije u crijevnim bakterijama mogu negativno utjecati na tjelesnu težinu, trigliceride i razine HDL (dobrog) kolesterola — poznatih faktora rizika za srčane bolesti.

Neka istraživanja čak sugeriraju da bi vas stevija i drugi zaslađivači s nula kalorija mogli dovesti do unosa više kalorija tijekom dana.

Na primjer, jedna studija na 30 muškaraca utvrdila je da je ispijanje napitka zaslađenog stevijom uzrokovalo da sudionici jedu više kasnije tijekom dana, u usporedbi s ispijanjem napitka zaslađenog šećerom.

Štoviše, pregled sedam studija otkrio je da rutinska konzumacija zaslađivača s nula kalorija poput stevije može pridonijeti povećanju tjelesne težine i opsega struka tijekom vremena.

Osim toga, određeni proizvodi sa stevijom mogu sadržavati šećerne alkohole poput sorbitola i ksilitola, koji su zaslađivači koji se ponekad povezuju s probavnim problemima kod osjetljivih osoba.

Stevija također može smanjiti krvni tlak i razinu šećera u krvi, potencijalno interferirajući s lijekovima koji se koriste za liječenje ovih stanja.

Za najbolje rezultate, umjereno unosite i razmislite o smanjenju potrošnje ako osjetite bilo kakve negativne nuspojave.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER