Taurin je aminokiselina koja sadrži sumpor i nije uključena u sintezu proteina, ali je neophodna za kardiovaskularnu funkciju te razvoj i funkciju mozga, retine i skeletnih mišića.

Što je taurin?

Taurin je neproteinogena beta-aminokiselina koja sadrži sumpor i koja je sveprisutna u tijelu, a posebno je u izobilju u električno ekscitabilnim tkivima kao što su srce, retina, mozak i skeletni mišići.

Mala količina taurina se proizvodi u jetri iz metabolizma cisteina. Taurin se također može dobiti izravno iz određene hrane poput govedine i tamnog mesa peradi, ali najviše iz školjki.

Taurin se smatra uvjetno esencijalnim nutrijentom. Budući da se može proizvesti u tijelu, prosječna odrasla osoba ne mora biti zabrinuta zbog očitih simptoma nedostatka taurina. Međutim, niske razine taurina u plazmi povezane su s raznim stanjima, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2.

Sukladno svojoj sveprisutnoj prisutnosti u tijelu, taurin ima različite fiziološke funkcije. Poznat je kao sredstvo za zaštitu stanica i uključen je u

  • osmoregulaciju,
  • modulaciju stresa mitohondrija i endoplazmatskog retikuluma,
  • stabilizaciju stanične membrane,
  • konjugaciju žučnih kiselina,
  • homeostazu kalcija,
  • energetski metabolizam,
  • neuromodulaciju
  • protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Koje su glavne prednosti taurina?

Zanimanje za taurin prvenstveno proizlazi iz njegovih potencijalnih blagotvornih učinaka na sportsku izvedbu i čimbenike kardiovaskularnog rizika.

Taurin je prvi put korišten za liječenje pacijenata sa zatajenjem srca i pokazao je sposobnost poboljšanja simptoma - što je dokazano poboljšanim srčanim udarom i udarnim volumenom - što je potaknulo istraživanja kako bi se utvrdilo ima li druge kardioprotektivne učinke.

Noviji dokazi pokazuju da taurin umjereno snižava krvni tlak, a čini se da je učinkovitiji kod osoba s prehipertenzijom ili hipertenzijom. Taurin također može smanjiti razinu ukupnog kolesterola i triglicerida.

Taurin je uobičajena komponenta energetskih pića, za koje se pokazalo da poboljšavaju različite aspekte tjelesne izvedbe. Međutim, energetska pića, među ostalim sastojcima, sadrže i kofein, pa je nejasno koliko se njihova korist može pripisati taurinu.

Budući da su razine taurina mnogo više u mišićnim vlaknima tipa I nego u mišićnim vlaknima tipa II, većina je studija istraživala poboljšava li dodatak taurina izvedbu vježbi izdržljivosti. Čini se da taurin ima mali pozitivan učinak na vrijeme do iscrpljenosti i kod netreniranih zdravih ljudi i kod starijih osoba sa zatajenjem srca.

Istraživanja o tome poboljšava li taurin mišićnu snagu i moć su ograničena i neuvjerljiva. Međutim, taurin se pokazao obećavajućim za smanjenje simptoma odgođene boli mišića i ubrzavanje oporavka snage nakon vježbanja.

Koji su glavni nedostaci taurina?

Ozbiljni štetni učinci nisu zabilježeni s dodatkom taurina. Najveća doza korištena u ispitivanju na ljudima bila je 10 grama dnevno tijekom 6 mjeseci, a najduže ispitivanje na ljudima trajalo je 12 mjeseci i koristila se doza od 0,5 do 1,5 grama dnevno. Na temelju dostupnih dokaza, predlaže se da se 3 grama dnevno mogu konzumirati neograničeno bez rizika od nuspojava.

Kako djeluje taurin?

Smatra se da većina dobrobiti taurina proizlazi iz njegove uloge sredstva za zaštitu stanica; regulira volumen stanica, homeostazu kalcija i stabilizaciju membrane te djeluje antioksidativno. Primarni mehanizam kojim taurin djeluje kao antioksidans nije jasan. Taurin može imati sposobnost izravnog uklanjanja slobodnih radikala, no vjerojatnije je da taurin djeluje reguliranjem antioksidativnih enzima i inhibicijom stvaranja mitohondrijskih reaktivnih vrsta kisika.

Taurin može imati kardioprotektivne učinke smanjenjem oksidativnog stresa i nekoliko drugih mehanizama. Može modificirati lipide u krvi vežući se na žučne kiseline i olakšavajući razgradnju i izlučivanje kolesterola. Dodatno, smanjuje krvni tlak pojačavanjem vazodilatacije (tj. opuštanja krvnih žila, što dovodi do povećanja protoka krvi).Taurin također može smanjiti krvni tlak smanjenjem proizvodnje angiotenzina II, snažnog vazokonstriktora unutar renin-angiotenzin sustava.

Kontrakciju mišića pokreće otpuštanje kalcija iz sarkoplazmatskog retikuluma. Taurin može poboljšati fizičku izvedbu povećanjem sposobnosti skladištenja kalcija u sarkoplazmatskom retikulumu, kao i povećanjem osjetljivosti proteina koji generiraju snagu (tj. aktina i miozina) na kalcij, čime se povećava snaga mišića.

S posebnim osvrtom na vježbe izdržljivosti, taurin može pomoći u performansama povećanjem upotrebe masti za gorivo i smanjenjem doprinosa glikogena, kao i poboljšanjem funkcije mitohondrija.

Kako je još poznat taurin?

Imajte na umu da je taurin također poznat kao:

  • 2-aminoetan sulfonska kiselina
  • L-taurin

Podaci o doziranju

Za sve svrhe, u studijama je korišten raspon od 1-6 grama dnevno. Najčešći protokol za smanjenje krvnog tlaka je 1,5 grama dnevno podijeljeno u tri doze od 0,5 grama.

Za atletsku izvedbu, preporučuje se konzumacija taurina 60-120 minuta prije vježbanja za vrhunsku bioraspoloživost. Nadalje, vrijedno je napomenuti da kronično uzimanje taurina nije potrebno kako bi se postigle prednosti učinka.

U studijama koje su koristile taurin za poboljšanje oporavka sudionici su suplementirali više dana prije i poslije vježbanja.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER