Ako ste se pitali kako povećati svoj testosteron, slijedite ovih 11 savjeta.

1. Dodajte luk i češnjak svojim obrocima

Luk i češnjak vaši su saveznici u kuhinji i spavaćoj sobi. Oni vam mogu pomoći da stvorite više i bolju spermu. Oba podižu razinu hormona koji potiče vaše tijelo da proizvodi testosteron. I oba imaju visoke razine prirodnih biljnih kemikalija zvanih flavonoidi, koje mogu zaštititi vaše male plivače od oštećenja.

2. Nagomilajte proteine

Nemasna govedina, piletina, riba i jaja neke su od vaših opcija. Tofu, orašasti plodovi i sjemenke također sadrže proteine. Pokušajte dobiti oko 150-170 g dnevno, iako idealna količina za vas ovisi o vašoj dobi, spolu i koliko ste aktivni. Kada ne jedete dovoljno ove hrane, vaše tijelo stvara više tvari koja se veže s testosteronom, ostavljajući vam manje testosterona raspoloživog za obavljanje svog posla.

3. Jedite ribu

Masne vrste poput lososa, tune i skuše bogate su vitaminom D. On je prirodni pojačivač testosterona jer igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona.

4. Više magnezija

Ovaj mineral sprječava vezanje proteina s testosteronom. Rezultat? Još upotrebljivih stvari za ljude koje lebde u tvojoj krvi. Špinat je prepun magnezija. Bademi, indijski oraščići i kikiriki također su dobri izvori.

5. Jedite kamenice

Postoji razlog zašto su ovi mekušci poznati kao dobri za plodnost. Imaju gotovo pet puta veću preporučenu dnevnu dozu cinka. Ovaj mineral pomaže vašem tijelu da proizvodi testosteron. Također ga možete dobiti u govedini i grahu. Često se dodaje žitaricama za doručak.

Bonus: Cink jača vaš imunološki sustav.

6. Koristite šipak

Započnite dan čašom soka od ovog drevnog voćnog soka. Snižava razinu hormona stresa, poput kortizola, koji pomaže podići razinu spolnih hormona, uključujući testosteron. A može vam sniziti krvni tlak i dovesti vas u bolje raspoloženje!

7. Dijeta

Mediteranska prehrana može pomoći u održavanju vaše težine i zaštititi vas od inzulinske rezistencije, koja je povezana s nižim razinama testosterona. A kada vam je testosteron nizak, razina masti raste, što može dovesti do toga da vaše tijelo ne koristi dobro inzulin. Možete prekinuti ovaj krug.

Zamijenite zasićene masti zdravijim poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova. Odaberite nemasno meso i cjelovite žitarice. Jedite puno povrća i voća.

8. Odustanite od piva

Potrebno je samo 5 dana redovitog pijenja da razina testosterona padne. Alkohol može poremetiti mnoge dijelove hormonskog sustava vašeg tijela. Konzumenti alkohola mogu imati smanjene testise, tanke dlake na prsima i bradi te više razine ženskog hormona estrogena.

9. Koristite staklo, a ne plastiku

Pazite u što spremate ostatke hrane. Bisfenol-A (BPA) je kemikalija koja se nalazi u nekoj plastici, limenkama i drugoj ambalaži za hranu. Može utjecati na vaš proces stvaranja hormona. Nakon 6 mjeseci, muškarci koji su svaki dan spremali hranu u plastiku imali su nižu razinu testosterona od muškaraca koji nisu.

10. Izgradite svoju snagu

Usmjerite treninge na svoje mišiće. Otiđite u sobu s utezima u teretani ili potražite trenera koji će vam pomoći s rutinom na spravama. Kardio ima svoje prednosti, ali ne povećava vaš testosteron kao što može trening snage.

Pazite da ne pretjerate. Previše vježbanja može odvesti vašu razinu testosterona u drugom smjeru.

11. Osigurajte dovoljno sna

Vaše tijelo povećava testosteron kada zaspite. Razina doseže vrhunac kada počnete sanjati i ostaje tamo dok se ne probudite. Ali dnevna razina testosterona može pasti do 15% ako spavate samo 5 sati. Ciljajte na 7 ili 8 sati svake noći, čak i ako to znači promjenu u vašem rasporedu ili ograničenje vaših kasnonoćnih planova.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER