Ultrazvuk abdomena medicinski je slikovni test koji koristi zvučne valove za pregled područja trbuha (trbuha). To je preferirani test probira za aneurizmu abdominalne aorte. Međutim, test se može koristiti za dijagnosticiranje ili isključivanje mnogih drugih zdravstvenih stanja.

Aneurizma abdominalne aorte ili aneurizma aorte je prošireno područje u donjem dijelu glavne tjelesne arterije (aorte). Pružatelji zdravstvenih usluga preporučuju ultrazvuk abdomena za provjeru aneurizme aorte kod muškaraca u dobi od 65 do 75 godina koji puše ili su pušili. Takav pregled se ne preporučuje osobama koje nikada nisu pušile. Ali to se može učiniti ako imate simptome ili obiteljsku povijest aneurizme aorte.

Zašto se radi?

Ultrazvuk abdomena se radi kako bi se vidjele krvne žile i organi u području trbuha. Vaš liječnik može preporučiti ovaj test ako imate stanje koje utječe na bilo koje od ovih područja tijela:

  • Krvne žile u abdomenu
  • žučni mjehur
  • Crijeva
  • Bubrezi
  • Jetra
  • Gušterača
  • Slezena

Na primjer, ultrazvuk abdomena može pomoći u određivanju uzroka bolova u trbuhu ili nadutosti. Može pomoći u provjeri bubrežnih kamenaca, bolesti jetre, tumora i mnogih drugih stanja. Vaš liječnik može preporučiti ovaj test ako ste u opasnosti od aneurizme abdominalne aorte.

Probir za aneurizme aorte

Ultrazvuk abdomena najčešći je test za probir aneurizme trbušne aorte. Probir znači traženje stanja kod ljudi bez simptoma. Rana dijagnoza pomaže vama i vašem liječniku da poduzmete korake za upravljanje i liječenje aneurizme. Ako aneurizma aorte pukne, krvarenje može brzo dovesti do smrti.

Jednokratni ultrazvučni pregled abdominalne aorte preporučuje se muškarcima u dobi od 65 do 75 godina koji su popušili najmanje 100 cigareta tijekom života.

Probir se također preporučuje muškarcima u dobi od 60 godina i starijima koji imaju ili su imali roditelja ili brata ili sestru s aneurizmom aorte. Inače je nejasno mogu li muškarci koji nikada nisu pušili imati koristi od takvog pregleda.

Rutinski ultrazvučni pregled za aneurizme abdominalne aorte ne preporučuje se ženama.

Rizici

Nema poznatih rizika. Ultrazvuk abdomena siguran je i bezbolan postupak. Međutim, možete imati privremenu nelagodu ako pružatelj skrbi pritisne područje koje je bolno ili osjetljivo.

Kako se pripremiti?

Vaš liječnik ili radiološki odjel dat će vam posebne upute.

Obično morate izbjegavati hranu i piće 8 do 12 sati prije ultrazvuka abdomena. To se zove post. Post pomaže u sprječavanju nakupljanja plinova u području trbuha, što bi moglo utjecati na rezultate.

Pitajte svog liječnika je li u redu piti vodu prije testa. Nemojte prestati uzimati nikakve lijekove osim ako vam to ne kaže liječnik.

Rezultati

Nakon ultrazvuka abdomena, vaš liječnik dijeli rezultate s vama na kontrolnom pregledu.

Ako ultrazvučni test nije pokazao aneurizmu, obično vam nisu potrebni nikakvi dodatni pregledi da biste isključili abdominalnu aneurizmu. Ako je ultrazvuk trebao riješiti druge zdravstvene probleme, možda će vam ipak trebati dodatne studije.

Ako pretraga pokaže aneurizmu aorte ili neku drugu zdravstvenu zabrinutost, vi i vaš pružatelj skrbi razgovarat ćete o planu liječenja. Liječenje aneurizme trbušne aorte može uključivati redovite zdravstvene preglede ili operaciju.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER