Bol u stopalu može biti iznimno neugodna i ograničavajuća. Mnogi ljudi se suočavaju s ovim problemom u nekom trenutku svog života, bilo da je riječ o kratkotrajnoj ozljedi ili kroničnom stanju. U ovom članku ćemo istražiti različite uzroke boli u stopalu, uključujući simptome i moguće tretmane koji mogu pomoći u ublažavanju nelagode.

Uzroci boli u stopalu:

1. Osteoartritis

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja može utjecati na bilo koji zglob u tijelu, uključujući zglobove stopala. Kod osteoartritisa dolazi do propadanja hrskavice i oštećenja kostiju, što može uzrokovati bol i ograničenu pokretljivost stopala.

2. Plantarni fasciitis

Plantarni fasciitis je uobičajeni uzrok boli u stopalu. Radi se o upali plantarne fascije, trake vezivnog tkiva koja povezuje petnu kost s prstima. Bol obično osjećate u peti ili na unutarnjoj strani stopala, a najčešće se javlja nakon duljeg stajanja ili hodanja.

3. Ahilova tetiva

Upala ili oštećenje Ahilove tetive može uzrokovati bol u stražnjem dijelu stopala, posebno prilikom hodanja ili trčanja.

bol u stopalu

4. Mortonov neurom

Mortonov neurom je stanje koje uzrokuje iritaciju ili kompresiju živca između prstiju stopala. To može rezultirati osjećajem pečenja ili trnaca u prednjem dijelu stopala i prstima.

Simptomi boli u stopalu

1. Bol

Bol u stopalu može biti oštra, tupa, pulsirajuća ili peckajuća, ovisno o uzroku. Može se javiti lokalno na određenom području stopala ili se proširiti na cijelo stopalo.

2. Oticanje

Uz bol, može se javiti i oticanje stopala. Oticanje može biti vidljivo ili se može osjetiti kao napetost ili osjećaj punoće.

3. Crvenilo i toplina

Kod upalnih stanja kao što je artritis, stopalo može biti crveno i osjećati se toplije na dodir.

4. Ograničena pokretljivost

Bol u stopalu može ograničiti vašu sposobnost hodanja ili obavljanja uobičajenih aktivnosti.

Mogući tretmani boli u stopalu

1. Odmaranje

Ako je bol uzrokovana pretjeranim opterećenjem ili ozljedom, važno je odmarati stopalo kako bi se omogućilo ozdravljenje. Izbjegavajte aktivnosti koje pogoršavaju bol i koristite potporne cipele ili uloške za ublažavanje pritiska na stopalo.

2. Primjena leda

Hlađenje područja koje boli može pomoći smanjiti oticanje i ublažiti bol. Nanesite led na bolno mjesto nekoliko puta dnevno tijekom 15-20 minuta.

bol u stopalu

3. Protuupalni lijekovi

Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) kao što su ibuprofen može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju boli.

4. Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može biti korisna za jačanje mišića stopala, poboljšanje pokretljivosti i smanjenje boli. Terapeut vam može preporučiti vježbe istezanja, jačanja i masaže.

5. Ortopedski ulošci ili cipele

U nekim slučajevima, nošenje ortopedskih uložaka ili cipela može pomoći u pravilnom raspoređivanju opterećenja na stopalu i smanjiti nelagodu.

6. Injekcije

U težim slučajevima boli u stopalu, liječnik može preporučiti injekcije kortikosteroida kako bi se smanjila upala i olakšala bol.

Zaključak

Bol u stopalu može biti uzrokovana različitim stanjima, uključujući osteoartritis, plantarni fasciitis, Ahilovu tetivu i Mortonov neurom. Identificiranje uzroka boli je ključno za odabir odgovarajućeg tretmana. Ako imate bol u stopalu koja traje ili se pogoršava, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ili specijalistom za stopala radi dijagnostike i individualiziranog plana liječenja.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER