Zglobovi tvore veze između kostiju. Pružaju podršku i pomažu vam da se krećete. Svako oštećenje zglobova od bolesti ili ozljede može ometati vaše kretanje i uzrokovati puno boli.

Uzrok bolova u zglobovima

Bol u zglobovima izuzetno je česta, pogotovo što starite. U jednom nacionalnom istraživanju, oko jedne trećine odraslih prijavilo je bolove u zglobovima u posljednjih 30 dana. Bol u koljenu bila je najčešća pritužba, a slijedila je bol u ramenu i kukovima. Ali bol u zglobovima može utjecati na bilo koji dio vašeg tijela, od gležnja i stopala do ramena i ruku.

Širok raspon stanja može dovesti do bolnih zglobova:

 • Osteoartritis
 • Reumatoidni artritis
 • Bursitis
 • GIOT je oblik artritisa koji najčešće utječe na vaš veliki nožni prst.
 • uganuće i druge ozljede.

Često bol može doći s oticanjem i upalom, krutošću i gubitkom raspona pokreta.

Tretmani za bolove u zglobovima

Bol u zglobovima može se kretati od blago iritantnog do oslabljujućeg. Može nestati nakon nekoliko tjedana (akutno) ili trajati nekoliko tjedana ili mjeseci (kronično). Čak i kratkotrajna bol i oteklina u zglobovima mogu utjecati na vašu kvalitetu života. Bez obzira na uzrok boli u zglobovima, obično ga možete upravljati lijekovima, fizikalnom terapijom ili alternativnim tretmanima.

Vaš će liječnik prvo pokušati dijagnosticirati i liječiti stanje koje uzrokuje bol u zglobovima. Cilj je smanjiti bol i upalu i očuvati funkciju zgloba. Opcije liječenja uključuju:

1. Lijekovi

Za umjerenu i tešku bolove u zglobovima s oticanjem, nesteroidni protuupalni lijek (NSAID) bez recepta ili recept, kao što su aspirin, celekoksib, ibuprofen ili naproksen, može pružiti olakšanje. NSAID mogu imati nuspojave, potencijalno povećavajući rizik od gastrointestinalnog krvarenja.

Ako imate blagu bol bez oticanja, acetaminofen može biti učinkovit. Budite oprezni kada uzimate ovaj lijek, pogotovo ako pijete alkohol, jer visoke doze mogu uzrokovati oštećenje jetre. Zbog rizika trebali biste s oprezom uzeti bilo koji od ovih lijekova protiv bolova.

Ako je vaša bol toliko jaka da NSAID nisu dovoljno učinkovite, vaš liječnik može propisati jači opioidni lijek. Budući da opioidni lijekovi mogu uzrokovati pospanost, trebali biste ih koristiti samo pod liječničkom skrbi. Oni također mogu uzrokovati zatvor, koje možete ublažiti uzimanjem laksativa.

Ostali lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju boli uključuju:

 • Mišićni relaksanti za liječenje mišićnih grčeva (mogu se koristiti zajedno s NSAID -ovima za povećanje učinka)
 • Neki antidepresivi i antiepileptički lijekovi.

bolovi u zglobovima

2. Aktualni agenti

Kapsaicin --- tvar pronađena u čili paprikama-može ublažiti bol u zglobovima od artritisa i drugih stanja. Kapsaicin blokira tvar P, koja pomaže prenositi signale boli, a pokreće oslobađanje kemikalija u tijelu zvanim endorfini, koji blokiraju bol. Nuspojave kapsaicinske krema uključuju izgaranje ili ubod u području gdje se primjenjuje. Druga lokalna opcija je krema za artritis koja sadrži sastojak, metil salicilat.

3. Injekcije

Za ljude koji ne pronalaze ublažavanje bolova iz usmenih ili lokalnih lijekova, liječnik može pokušati injekcije.

 • Steroidi. Uglavnom, oni mogu ubrizgati lijekove za steroidne (koji se može kombinirati s lokalnim anestetikom) izravno u zglob svaka 3 do 4 mjeseca. Injekcije steroida najčešće se koriste u bolesnika s artritisom ili tendinitisom. Ako steroidne injekcije maskiraju ozljedu, mogli biste prekomjerno upotrijebiti zglob i još više oštetiti. Postupci su učinkoviti, ali u mnogim situacijama učinak može biti privremen.
 • Plazma terapija bogata trombocitom. Plazma bogata trombocitima (PRP) izrađena je od vaše vlastite krvi koja se potom ubrizgava u vaš bolni zglob. Vaš zglob sadrži veliki broj trombocita i proteina koji imaju protuupalne i imuno-modulirajuće učinke.
 • Proloterapija. To uključuje niz injekcija nadražujućeg u zglobove, ligamente i tetive. Teorija je da injekcije potiču lokalno zacjeljivanje ozlijeđenih tkiva. Program liječenja može uključivati 15-20 hitaca koji se daje mjesečno u trajanju od 3-4 mjeseca.

Ostale mogućnosti ubrizgavanja uključuju:

 • Uklanjanje tekućine iz zgloba (i često se vrši u vezi s injekcijom steroida)
 • Injekcije hijaluronana, sintetičke verzije tekućine prirodnog zgloba. To se koristi za liječenje osteoartritisa.

4. Fizikalna terapija

Možete raditi s fizikalnim terapeutom kako biste ojačali mišiće oko zgloba, stabilizirali zglob i poboljšali raspon pokreta. Terapeut će koristiti tehnike kao što su ultrazvuk, toplinska ili hladna terapija, stimulacija električnog živca i manipulacija.

Ako imate prekomjernu težinu, gubitak kilograma može ublažiti dio pritiska na vaše bolne zglobove. Vježba je jedan učinkovit način gubitka kilograma (zajedno s prehranom), ali pazite da se držite vježbi s malim utjecajem koje neće dodatno nadražiti zglob. Plivanje i biciklizam spadaju u najbolje vježbe jer oboje omogućuju vam da vježbate zglobove bez da na njih stavljate utjecaj.

5. Kućna njega

Možete ublažiti kratkoročne bolove u zglobovima s nekoliko jednostavnih tehnika kod kuće.

 • Zaštitite zglob s zavojem
 • Odmorite zglob, izbjegavajući bilo kakve aktivnosti koje vam uzrokuju bol.
 • Zaledite zglob oko 15 minuta, nekoliko puta dnevno.
 • Stisnite zglob pomoću elastičnog zavoja
 • Podignite zglob iznad razine vašeg srca.

Primjena leda na vaše bolne zglobove može ublažiti bol i upalu. Za mišićne grčeve oko zglobova, pokušajte koristiti jastučić za grijanje ili zamotati nekoliko puta dnevno. Vaš liječnik može vam preporučiti da zamotate zglob kako biste smanjili kretanje ili smanjili bol, ali izbjegavajte predugo zadržavati zglob jer s vremenom može postati ukočen i izgubiti funkciju.

6. Alternativni tretmani

Neka istraživanja pokazuju da dodaci glukozaminu i hondroitinu mogu pomoći kod bolova u zglobovima i poboljšati funkciju. Obje ove tvari su komponente normalne hrskavice, što pomaže ublažiti kosti i zaštititi zglobove. Dodaci glukozamina i hondroitina dostupni su u obliku kapsule, tablete, praha ili tekućeg. Iako ti dodaci ne rade za sve, sigurno ih je pokušati jer nemaju značajne nuspojave.

Kada nazvati svog liječnika

Bez obzira na liječenje koje slijedite, odmah potražite medicinsku pomoć ako bol postane intenzivna, vaš zglob se odjednom upali ili deformira ili više ne možete koristiti zglob.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER