Crveni vjetar (erizipel) je akutna zarazna kožna bolest. Uzrokuje ga Streptococcus beta-haemolyticus grupe A, bakterija iz porodice streptokoka, koja u kožu ulazi manjom traumom i obično zahvaća noge ili glavu.

Kako se prenosi Crveni vjetar?

Erizipel se prenosi samo izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, a inkubacija traje tri do četiri dana.

Crveni vjetar — simptomi

Prvi simptom kod većine bolesnika je nagli porast tjelesne temperature, koja može doseći i 40°C, uz intenzivnu groznicu. Istodobno je prisutna opća malaksalost, glavobolja, mučnina i povraćanje.

Nakon 12 do 24 sata koža oko oboljelog mjesta se zateže i svrbi, a nakon 24 sata nastaje jako crvenilo koje se širi i izdiže iz kože. Zahvaćena koža ima oštro ograničeno crvenilo i otečenu s općim simptomima infekcije. Inficirano mjesto je toplo, napeto, zategnuto, sjajno, jasno zašiljenih rubova, jako crveno i bolno.

Crveni vjetar — Liječenje

Dermatolog dijagnosticira crveni vjetar pregledom kožne lezije, njezinim karakteristikama, učestalošću pojavljivanja i simptomima koji je prate. Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskim analizama krvi koje pokazuju izraženu leukocitozu s polinukleozom, ubrzanu sedimentaciju i fibrinogen.

Liječenje erizipela uključuje terapiju antibioticima — penicilin je najučinkovitiji antibiotik u terapiji koji treba primijeniti što prije kako bi se izbjegle teže infekcije i širenje na druge organe. Ako je pacijent alergičan na penicilin, mogu se primijeniti drugi antibiotici ili sulfonamidi.

Uz pravodobno liječenje i odgovarajućim lijekovima, temperatura se snižava unutar sedam dana, a mrlja na koži postaje manje crvena i izražena. Primjenom terapije nestaju i ostali simptomi bolesti.

Treba napomenuti da su prekomjerna konzumacija alkohola, loša prehrana i sistemske bolesti organizma faktori koji mogu doprinijeti razvoju ovog stanja.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER