Endometrioza često je bolan poremećaj u kojem tkivo slično tkivu koje inače oblaže unutrašnjost vaše maternice - endometrij - raste izvan vaše maternice. Endometrioza najčešće zahvaća jajnike, jajovode i tkivo koje oblaže zdjelicu. Rijetko se tkivo slično endometriju može naći izvan područja u kojem se nalaze zdjelični organi.

Kod endometrioze, tkivo nalik endometriju ponaša se kao tkivo endometrija - zadeblja se, razgrađuje i krvari sa svakim menstrualnim ciklusom. Ali budući da ovo tkivo nema načina da izađe iz vašeg tijela, ono postaje zarobljeno. Kada endometrioza zahvati jajnike, mogu nastati ciste koje se nazivaju endometriomi. Okolno tkivo može postati nadraženo, s vremenom razvijajući ožiljno tkivo i priraslice — trake fibroznog tkiva koje mogu uzrokovati lijepljenje tkiva i organa zdjelice jedno za drugo.

Endometrioza može uzrokovati bol - ponekad jaku - osobito tijekom menstruacije. Također se mogu razviti problemi s plodnošću. Srećom, dostupni su učinkoviti tretmani.

Simptomi

Primarni simptom endometrioze je bol u zdjelici, često povezana s menstruacijom. Iako mnoge osjećaju grčeve tijekom menstruacije, one s endometriozom obično opisuju menstrualne bolove koji su mnogo gori od uobičajenih. Bol se također može pojačati tijekom vremena.

Uobičajeni znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

 • Bolne menstruacije (dismenoreja). Bol u zdjelici i grčevi mogu početi prije menstruacije i produžiti se nekoliko dana u nju. Također možete imati bolove u donjem dijelu leđa i trbuhu.
 • Bol tijekom spolnog odnosa. Bol tijekom ili nakon spolnog odnosa uobičajena je kod endometrioze.
 • Bol pri pražnjenju crijeva ili mokrenju. Najvjerojatnije ćete iskusiti ove simptome tijekom menstruacije.
 • Pretjerano krvarenje. Možete imati povremene obilne menstruacije ili krvarenje između menstruacija (intermenstrualno krvarenje).
 • Neplodnost. Ponekad se endometrioza prvo dijagnosticira kod onih koji traže liječenje neplodnosti.
 • Ostali znakovi i simptomi. Možete osjetiti umor, proljev, zatvor, nadutost ili mučninu, osobito tijekom menstruacije.

Ozbiljnost vaše boli možda nije pouzdan pokazatelj opsega vašeg stanja. Možete imati blagu endometriozu s jakom boli ili možete imati uznapredovalu endometriozu s malo ili bez boli.

Endometrioza se ponekad pogrešno smatra drugim stanjima koja mogu uzrokovati bol u zdjelici, poput upalne bolesti zdjelice (PID) ili ciste jajnika. Može se zamijeniti sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), stanjem koje uzrokuje napade proljeva, zatvor i grčeve u trbuhu. IBS može pratiti endometriozu, što može komplicirati dijagnozu.

endometrioza

Kada posjetiti liječnika

Posjetite svog liječnika ako imate znakove i simptome koji bi mogli ukazivati na endometriozu.

Endometrioza može biti teško stanje za liječenje. Rana dijagnoza, multidisciplinarni medicinski tim i razumijevanje vaše dijagnoze mogu rezultirati boljim upravljanjem vašim simptomima.

Uzroci

Iako točan uzrok endometrioze nije siguran, moguća objašnjenja uključuju:

 • Retrogradna menstruacija. U retrogradnoj menstruaciji, menstrualna krv koja sadrži stanice endometrija teče natrag kroz jajovode u šupljinu zdjelice umjesto van tijela. Ove stanice endometrija lijepe se za stijenke zdjelice i površine zdjeličnih organa, gdje rastu i nastavljaju se zadebljati te krvare tijekom svakog menstrualnog ciklusa.
 • Transformacija peritonealnih stanica. U onome što je poznato kao "teorija indukcije", stručnjaci predlažu da hormoni ili imunološki čimbenici potiču transformaciju peritonealnih stanica - stanica koje oblažu unutarnju stranu vašeg trbuha - u stanice slične endometriju.
 • Transformacija embrionalne stanice. Hormoni poput estrogena mogu transformirati embrionalne stanice - stanice u najranijim fazama razvoja - u stanične implantate slične endometriju tijekom puberteta.
 • Implantacija kirurškog ožiljka. Nakon operacije, kao što je histerektomija ili carski rez, stanice endometrija mogu se pričvrstiti na kirurški rez.
 • Transport stanica endometrija. Krvne žile ili sustav tkivne tekućine (limfni) mogu prenositi stanice endometrija u druge dijelove tijela.
 • Poremećaj imunološkog sustava. Problem s imunološkim sustavom može učiniti tijelo nesposobnim prepoznati i uništiti tkivo slično endometriju koje raste izvan maternice.

Faktori rizika

Nekoliko čimbenika izlaže vas većem riziku od razvoja endometrioze, kao što su:

 • Ako ne prođete kroz porod
 • Početak menstruacije u ranoj dobi
 • Prolazak kroz menopauzu u starijoj dobi
 • Kratki menstrualni ciklusi — na primjer, kraći od 27 dana
 • Obilne menstruacije koje traju duže od sedam dana
 • više razine estrogena u tijelu ili veću životnu izloženost estrogenu koji vaše tijelo proizvodi
 • Nizak indeks tjelesne mase
 • Jedan ili više rođaka (majka, teta ili sestra) s endometriozom
 • Svako zdravstveno stanje koje sprječava izlazak krvi iz tijela tijekom menstruacije
 • Poremećaji reproduktivnog trakta

Endometrioza se obično razvija nekoliko godina nakon početka menstruacije. Znakovi i simptomi endometrioze mogu se privremeno poboljšati tijekom trudnoće i mogu potpuno nestati s menopauzom, osim ako ne uzimate estrogen.

Komplikacije

1. Neplodnost

Glavna komplikacija endometrioze je smanjena plodnost. Otprilike jedna trećina do polovica žena s endometriozom ima poteškoća u zatrudnjevanju.

Da bi došlo do trudnoće, jajašce se mora osloboditi iz jajnika, proći kroz jajovod, oploditi se spermijskom stanicom i pričvrstiti za stijenku maternice da bi se počelo razvijati. Endometrioza može začepiti cijev i spriječiti spajanje jajne stanice i spermija. Ali čini se da ovo stanje također utječe na plodnost na manje izravne načine, kao što je oštećenje sperme ili jajašca.

Unatoč tome, mnoge s blagom do umjerenom endometriozom još uvijek mogu zatrudnjeti i iznijeti trudnoću do kraja. Liječnici ponekad savjetuju osobama s endometriozom da ne odgađaju rađanje djece jer se stanje s vremenom može pogoršati.

2. Rak

Rak jajnika javlja se u učestalosti većoj od očekivane kod osoba s endometriozom. No ukupni životni rizik od raka jajnika u početku je nizak. Neka istraživanja sugeriraju da endometrioza povećava taj rizik, ali on je još uvijek relativno nizak. Iako rijetka, druga vrsta raka - adenokarcinom povezan s endometriozom - može se razviti kasnije u životu kod osoba koje su imale endometriozu.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER