Vaša gušterača igra veliku ulogu u probavi. Nalazi se unutar vašeg abdomena, odmah iza želuca. Otprilike je veličine ruke. Tijekom probave, vaša gušterača proizvodi sokove gušterače koji se nazivaju enzimi. Ovi enzimi razgrađuju šećere, masti i škrob.

Gušterača također pomaže vašem probavnom sustavu stvaranjem hormona. To su kemijski glasnici koji putuju vašom krvlju. Hormoni gušterače pomažu regulirati razinu šećera u krvi i apetit, stimuliraju želučanu kiselinu i govore želucu kada da se isprazni.

Enzimi gušterače

Vaša gušterača stvara prirodne sokove koji se nazivaju enzimi gušterače za razgradnju hrane. Ovi sokovi putuju kroz gušteraču putem kanala. Prazne se u gornji dio vašeg tankog crijeva koji se naziva dvanaesnik. Svaki dan vaša gušterača proizvodi oko 230 ml probavnog soka ispunjenog enzimima. Ovo su različiti enzimi:

  1. Lipaza. Ovaj enzim radi zajedno sa žuči, koju vaša jetra proizvodi, kako bi razgradio masnoću u vašoj prehrani. Ako nemate dovoljno lipaze, vaše tijelo će imati problema s apsorpcijom masti i važnih vitamina topivih u mastima (A, D, E, K). Simptomi slabe apsorpcije masti uključuju proljev i masno pražnjenje crijeva.
  2. Proteaza. Ovaj enzim razgrađuje proteine u vašoj prehrani. Također vam pomaže u zaštiti od klica koje mogu živjeti u vašim crijevima, poput određenih bakterija i gljivica. Neprobavljene bjelančevine mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi.
  3. amilaza. Ovaj enzim pomaže razgraditi škrob u šećer, koji vaše tijelo može koristiti za energiju. Ako nemate dovoljno amilaze, možete dobiti proljev od neprobavljenih ugljikohidrata.

Hormoni gušterače

Mnoge skupine stanica proizvode hormone unutar vaše gušterače. Za razliku od enzima koji se otpuštaju u vaš probavni sustav, hormoni se otpuštaju u vašu krv i prenose poruke drugim dijelovima vašeg probavnog sustava. Hormoni gušterače uključuju:

  1. Inzulin. Ovaj hormon nastaje u stanicama gušterače poznatim kao beta stanice. Beta stanice čine oko 75% stanica hormona gušterače. Inzulin je hormon koji pomaže vašem tijelu da koristi šećer za energiju. Bez dovoljno inzulina, razina šećera u krvi raste i razvija se dijabetes.
  2. Glukagon. Alfa stanice čine oko 20% stanica u vašoj gušterači koje proizvode hormone. Oni proizvode glukagon. Ako vam šećer u krvi postane prenizak, glukagon ga pomaže povisiti šaljući poruku vašoj jetri da oslobodi pohranjeni šećer.
  3. Gastrin i amilin. Gastrin se primarno stvara u G stanicama u vašem želucu, ali nešto se stvara i u gušterači. Potiče želudac na stvaranje želučane kiseline. Amilin se stvara u beta stanicama i pomaže u kontroli apetita i pražnjenja želuca.

Uobičajeni problemi s gušteračom i probavom

Dijabetes, pankreatitis i rak gušterače tri su česta problema koji pogađaju gušteraču. Evo kako mogu utjecati na probavu:

  1. Dijabetes. Ako vaše beta stanice gušterače ne proizvode dovoljno inzulina ili vaše tijelo ne može koristiti inzulin koji vaša gušterača proizvodi, možete razviti dijabetes. Dijabetes može uzrokovati gastroparezu, smanjenje motoričke funkcije probavnog sustava. Dijabetes također utječe na ono što se događa nakon probave. Ako nemate dovoljno inzulina i pojedete obrok bogat ugljikohidratima, šećer vam može porasti i uzrokovati simptome poput gladi i gubitka težine. Dugoročno, to može dovesti do bolesti srca i bubrega, među ostalim problemima.
  2. pankreatitis. Pankreatitis se događa kada se gušterača upali. Često je vrlo bolno. Kod pankreatitisa, probavni enzimi koje stvara gušterača napadaju gušteraču i uzrokuju jaku bol u trbuhu. Glavni uzrok akutnog pankreatitisa su žučni kamenci koji blokiraju zajednički žučni kanal. Previše alkohola može uzrokovati pankreatitis koji ne prolazi. To je poznato kao kronični pankreatitis. Pankreatitis utječe na probavu jer enzimi nisu dostupni. To dovodi do proljeva, gubitka težine i pothranjenosti. Oko 90% gušterače mora prestati raditi da bi izazvali ove simptome.
  3. Rak gušterače. Oko 95% karcinoma gušterače počinje u stanicama koje proizvode enzime za probavu. Nedostatak enzima gušterače za normalnu probavu vrlo je čest kod raka gušterače. Simptomi mogu uključivati gubitak težine, gubitak apetita, probavne smetnje i masnu stolicu.

Vaša gušterača važna je za probavu hrane i upravljanje upotrebom šećera za energiju nakon probave. Ako imate bilo kakve simptome problema s probavom gušterače, poput gubitka apetita, bolova u trbuhu, masne stolice ili gubitka težine, nazovite svog liječnika.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER