Kemoterapija je upotreba lijekova za uništavanje stanica raka. Ova vrsta liječenja raka djeluje tako što će stanice raka sprječavati rast, dijeljenje i izradu više stanica. Kemoterapija se može koristiti kao liječenje za mnogo različitih karcinoma.

Ovaj će vam članak pomoći da shvatite osnovne informacije o kemoterapiji.

Kako kemoterapija liječi rak?

Kemoterapija je sistemski lijek. To znači da putuje kroz krvotok i doseže sve dijelove tijela.

Postoji mnogo različitih vrsta kemoterapije. Općenito, lijekovi koji se koriste za kemoterapiju snažne su kemikalije koje liječe rak napadajući stanice tijekom određenih dijelova staničnog ciklusa. Sve stanice prolaze kroz stanični ciklus, a to je kako se izrađuju nove stanice. Stanice raka prolaze kroz ovaj postupak brže od normalnih stanica, tako da kemoterapija ima više utjecaja na ove brzo rastuće stanice.

Budući da kemoterapija putuje kroz cijelo tijelo, ona također može oštetiti zdrave stanice dok prolaze kroz njihov normalan stanični ciklus. Zbog toga kemoterapija može uzrokovati nuspojave poput gubitka kose i mučnine.

Koji su ciljevi kemoterapije?

Ciljevi kemoterapije ovise o vašoj vrsti raka i koliko se proširio. Kemoterapija se može dati sama ili kao dio plana liječenja koji uključuje različite tretmane. Neki od načina na koji se koristi kemoterapija uključuju:

 1. Kao primarni tretman. Ponekad je cilj liječenja kemoterapijom riješiti se svih raka i spriječiti ga da se vrati.
 2. Prije drugih tretmana. Kemoterapija se može dati prije operacije ili terapije zračenjem za smanjenje tumora.
 3. Nakon drugih tretmana. Kemoterapija se može dati nakon operacije ili zračenja kako bi se uništilo preostale stanice raka.
 4. Za usporavanje napredovanja raka i ublažavanje simptoma. Čak i kada rak nije izlječiv, kemoterapija može djelomično smanjiti tumore i spriječiti rast tumora i širiti se u različitim vremenskim duljinama. U takvim okruženjima kemoterapija može proširiti preživljavanje, ublažiti simptome povezane s rakom i poboljšati kvalitetu života. Kemoterapija koja se koristi u te svrhe ponekad se naziva "palijativna kemoterapija".

Kemoterapija se može koristiti za liječenje mnogih vrsta karcinoma. Također se može koristiti za liječenje ponavljajućeg raka i metastatskog raka. Ponavljajući rak je rak koji se vraća nakon liječenja. Metastatski rak je rak koji se proširio na druge dijelove tijela.

kemoterapija

Koji čimbenici određuju plan kemoterapije?

Na raspolaganju je mnogo lijekova za liječenje raka. Liječnik koji se specijalizirao za liječenje raka lijekovima naziva se medicinskim onkologom. Ova vrsta liječnika propisan će vašu kemoterapiju. Možete dobiti kombinaciju droga, jer to ponekad djeluje bolje od 1 lijeka.

Raspored lijekova, doze i liječenja ovise o mnogim čimbenicima. To uključuje:

 • Vrstu raka
 • Fazu raka. Stadij raka određuje se veličinom i mjestom tumora i je li se rak proširio ili ne. Veličina tumora, njegov položaj i ako ili gdje se proširio.
 • Vašu dob i opće zdravlje
 • Vašu tjelesna težina
 • Moguće nuspojave svakog lijeka. Ako lijek uzrokuje previše nuspojava, to također može promijeniti vaš plan liječenja.
 • Bilo koja druga medicinska stanja koja imate
 • Prethodni tretmani raka

Gdje primate kemoterapiju?

Kemoterapija se može dati u medicinskom centru ili kod kuće, ovisno o specifičnom lijeku.

Vaš zdravstveni tim možda će vam trebati da redovito dođete u kliniku, liječničku ordinaciju ili bolnicu kako biste dobili kemoterapiju. To se može nazvati ambulantnim tretmanom.

Neke vrste kemoterapije mogu se uzeti kod kuće. Pitajte svog zdravstvenog tima kako sigurno pohraniti, postupati i odložiti lijekove kod kuće.

Kako se provodi kemoterapija?

Kemoterapija se može dati na nekoliko različitih načina, o kojima je riječ u nastavku.

 • Intravenska (IV) kemoterapija. Mnogi lijekovi zahtijevaju ubrizgavanje izravno u venu. To se naziva intravenska ili IV kemoterapija. Liječenje traje nekoliko minuta do nekoliko sati. Neki IV droga djeluje bolje ako ih dobijete tijekom nekoliko dana ili tjedana.
 • Oralna kemoterapija. Oralna kemoterapija uzima se kroz usta. To može biti tableta, kapsula ili tekućina. To znači da ćete možda moći pokupiti lijekove u ljekarni i uzeti ga kod kuće. Oralni tretmani raka sada su češći. Neki od ovih lijekova daju se svakodnevno, a drugi se daju rjeđe. Obavezno pitajte svoj zdravstveni tim o rasporedu vašeg lijeka i kako pohraniti lijek.
 • Ubrizgana kemoterapija. To je kada primite kemoterapiju kao dozu. Doza se može dati u mišić ili ubrizgavati ispod kože. Možete primiti ove doze u ruku, nogu ili trbuh.
 • Kemoterapija u arteriju. Arterija je krvna žila koja krv iz vašeg srca nosi u drugi dio vašeg tijela. Ponekad se kemoterapija ubrizgava u arteriju koja ide izravno na rak.
 • Kemoterapija u peritoneum ili trbuh. Za neke karcinome lijekovi se mogu smjestiti izravno u vaš trbuh. Ova vrsta liječenja djeluje na karcinom koji uključuju peritoneum. Peritoneum pokriva površinu unutrašnjosti trbuha i okružuje crijeva, jetru i želudac. Rak jajnika jedna je vrsta raka koji se često širi na peritoneum.
 • Lokalna kemoterapija. Neke vrste kemoterapije dolaze kao krema koju stavljate na svoju kožu. Lijekove dobivate u ljekarni i nanesete ga kod kuće.

Koje vrste kemoterapije postoje?

Kemoterapija za rak uključuje više od 100 različitih lijekova. Iako svi lijekovi za kemoterapiju oštećuju stanice, oni napadaju različite stanične ciljeve u različito vrijeme tijekom staničnog ciklusa. Kombinacija lijekova koji oštećuju stanicu raka na različite načine može povećati koliko dobro funkcionira liječenje.

Kemoterapija u kombinaciji s drugim liječenjem raka

Postoje i druge vrste lijekova osim kemoterapije koji također liječe rak, poput hormonske terapije, imunoterapije i ciljane terapije. Ponekad onkolozi koriste kemoterapiju zajedno s drugom vrstom lijeka u planu liječenja osobe.

Ove kategorije lijekova djeluju na različite načine liječenja raka, a njihove nuspojave obično se razlikuju od kemoterapije. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o tome što možete očekivati sa svojim specifičnim receptima.

 1. Hormonska terapija. Hormonska terapija je vrsta liječenja raka koja uklanja, blokira ili dodaje određene hormone tijelu. Također se naziva hormonalna terapija ili endokrina terapija. Hormonska terapija može se koristiti za liječenje nekoliko vrsta raka.
 2. Imunoterapija. Ova vrsta liječenja pomaže prirodnoj obrani vašeg tijela da se bori protiv raka. Imunoterapija se brzo razvila tijekom posljednjih nekoliko godina, a sada je važan dio liječenja za nekoliko vrsta raka.
 3. Ciljana terapija. Ovi tretmani ciljaju i onemogućavaju gene ili proteine koji se nalaze u stanicama raka koje stanice raka trebaju rasti. Ciljana terapija može liječiti mnoge vrste raka.

Koliko dugo će mi trebati kemoterapija?

Kemoterapija se često daje za određeno vrijeme, poput 6 mjeseci ili godine. Ili možete primati kemoterapiju onoliko dugo koliko djeluje.

Nuspojave mnogih lijekova protiv raka prevelike su da bi se svakodnevno liječile. Liječnici obično daju tim lijekovima pauze, tako da imate vremena za odmor i oporavak prije sljedećeg liječenja. To omogućava da vaše zdrave stanice zacijele.

Na primjer, možda ćete dobiti dozu kemoterapije prvog dana, a zatim imati 3 tjedna vremena oporavka prije ponovnog ponovnog liječenja. Svako razdoblje od 3 tjedna naziva se ciklusom liječenja. Nekoliko ciklusa čini tijek kemoterapije. Liječenje obično traje 3 mjeseca ili više.

Neki se karcinom tretiraju s manje vremena oporavka između ciklusa. To se naziva rasporedom gustog doze. To može učiniti kemoterapiju učinkovitijom protiv nekih karcinoma. Ali također povećava rizik od nuspojava.

Vaš zdravstveni tim objasnit će koliko često i koliko dugo ćete dobiti kemoterapiju. Obavezno redovito razgovarajte sa svojim liječnikom, medicinskom sestrom ili drugim članom tima o nuspojavama kemoterapije, uključujući ono što možete očekivati i što proživljavate.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER