Koji su čimbenici rizika zlouporabe kokaina i ovisnosti o ananksidu?

Kokain je droga koja izaziva jaku ovisnost. Kokain se proizvodi od biljke koke, a porijeklom je iz Južne Amerike. Kokain je obično fini, bijeli prah, ali se može naći i u obliku kristala. Neki konzumenti navode da osjećaju intenzivnu sreću i povećanu energiju pri korištenju ove droge, no nepotrebno je reći da uporaba kokaina ne dolazi bez kratkoročnih i dugoročnih rizika i opasnih posljedica. Pri tome je bitno obratiti pažnju i prepoznati relevantne čimbenike rizika za zdravlje ovisnosti o kokainu.

Rješavanjem čimbenika rizika povezanih s kokainom možemo uspostaviti plan oporavka. I za one koji su neposredno pogođeni posljedicama ovisnosti, i za one koji su s njima povezani kao voljena osoba ili član obitelji, prepoznavanje simptoma i čimbenika rizika može pomoći u podizanju svijesti i brisanju stigmatizacije kako bi se najbolje pomoglo onima s poremećajem upotrebe droga. U nastavku saznajte više o znakovima i simptomima.

Kratkoročni čimbenici rizika ovisnosti o kokainu

Kratkoročno, čimbenici rizika od zlouporabe kokaina uključuju promjene raspoloženja i fizičke promjene. Nakon što netko konzumira kokain, droga šalje visoke razine dopamina u dijelove mozga koji kontroliraju zadovoljstvo. To dovodi do osjećaja euforije i povećane budnosti, a to je ono što ljude čini ovisnima o drogi. Oni s obiteljskom poviješću ovisnosti o kokainu također mogu biti izloženi većem riziku od ovisnosti o kokainu.

Kratkotrajna upotreba kokaina može brzo prerasti u ovisnost ako se razvije tolerancija. Tolerancija na tvar je kada netko više ne reagira na lijek onako kako je u početku reagirao. To znači da korisnik mora uzeti veću dozu da bi se osjećao “pod dozom”. Korisnici tada mogu postati ovisni o drogi, što znači da prestanak uzimanja kokaina može dovesti do teških simptoma odvikavanja. Drugi glavni čimbenici rizika od upotrebe kokaina uključuju predoziranje i druge po život opasne učinke.

Kratkoročne nuspojave uzimanja kokaina

Specifični kratkoročni učinci zlouporabe kokaina uključuju tjelesne promjene koje mogu biti opasne ovisno o zdravlju korisnika. Kratkotrajni učinci nastupaju odmah i prisutni su nekoliko minuta do sat vremena. Kratkoročni čimbenici rizika od uporabe kokaina uključuju:

 • Sužene krvne žile
 • Visoka tjelesna temperatura
 • Visok broj otkucaja srca
 • Visoki krvni tlak
 • Grčenje mišića
 • Podrhtavanje
 • Razdražljivost
 • Paranoja
 • Preosjetljivost na vid, dodir i zvuk

Neki ljudi mogu otkriti da im kokain može pomoći u fokusiranju i obavljanju zadataka zbog svoje stimulativne prirode. Međutim, na svakoga djeluje drugačije, a zlouporaba kokaina u velikim količinama može dovesti do nestalnog i opasnog ponašanja.

Dugoročni čimbenici rizika od uporabe kokaina

Poput kratkoročnih čimbenika rizika zlouporabe kokaina, dugoročni čimbenici rizika konzumacije kokaina utječu na korisnika psihički i fizički. Osim pustoši koju kokain može izazvati u tijelu, može izazvati niz mentalnih poremećaja ako se koristi dugoročno, uključujući:

 • Halucinacije, uključujući vizualne halucinacije i slušne halucinacije
 • Razdražljivost i neprijateljstvo
 • Napadaji panike i anksioznost
 • Paranoja i strah
 • Psihoza, gubitak dodira sa stvarnošću
 • Nemir i nemogućnost opuštanja

Tinejdžeri i čimbenici rizika od kokaina

Neki možda ne shvaćaju koliko je raširena upotreba kokaina, ne samo među odraslima nego i među tinejdžerima. Konzumacija kokaina u ranoj dobi može značajno utjecati na tjelesni i mentalni razvoj tinejdžera i spriječiti potencijal tinejdžera na profesionalnom i društvenom planu. Osim toga, većina odraslih osoba s poremećajem ovisnosti počinje koristiti tvari u svojim tinejdžerskim godinama.

Čimbenik rizika od kokaina koji se odnosi na tinejdžere je da im mozak nije u potpunosti razvijen. Vjerojatnije je da će tinejdžeri eksperimentirati s kokainom i drugim rizičnim ponašanjem zbog svoje dobi ili čak kokainskog pritiska vršnjaka. Ipak, takva ponašanja tinejdžera mogu se prenijeti daleko u odraslu dob. Od 2019. godine, 27% srednjoškolaca u izjavilo je da je kokain lako nabaviti.

Čimbenici rizika od kokaina i zdravstvene komplikacije

Uz gore navedene kratkoročne i dugoročne rizike, postoji nekoliko ozbiljnijih čimbenika rizika od upotrebe kokaina. Dugotrajna uporaba kokaina ili česta konzumacija kokaina može oštetiti gastrointestinalni trakt, smanjujući dotok krvi u ovo područje, što dovodi do poderotina i ulceracija. Mnogi korisnici kokaina također doživljavaju gubitak težine i pothranjenost, budući da kokain može uzrokovati gubitak apetita.

Još jedan ozbiljan čimbenik rizika od upotrebe kokaina je njegov učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Upotreba kokaina povećava rizik od moždanog udara, a studije su pokazale da kokain ima toksične učinke na srce i kardiovaskularni sustav. Može uzrokovati upalu srčanog mišića i rupturu aorte, među ostalim kardiovaskularnim problemima.

Osim rizika od moždanih udara, napadaja i predoziranja, česta konzumacija kokaina može dovesti do neuroloških problema, uključujući intracerebralno krvarenje, što se odnosi na krvarenje u mozgu.

Drugi dugoročni čimbenici rizika zlouporabe kokaina uključuju:

 • Poremećena kognitivna funkcija
 • Poteškoće s fokusiranjem
 • Loše pamćenje
 • Loša kontrola impulsa
 • Problemi s donošenjem odluka

Što učiniti kada kokain utječe na vaše zdravlje?

Ako se borite s ovisnošću o kokainu, dostupni su vam mnogi resursi koji će vam pomoći da se otrijeznite i izbjegnete brojne čimbenike rizika zlouporabe i ovisnosti o kokainu. Terapija je izvrstan prvi korak u rješavanju ovisnosti o kokainu. Razgovor sa stručnjakom o vašoj povijesti korištenja droga, čimbenicima rizika ovisnosti o kokainu i o tome što je dovelo do zlouporabe kokaina može vam pomoći da ostanete na pravom putu ka trijeznosti.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER