Konjunktivitis, poznat i kao ružičasto oko, upala je konjunktive. Konjunktiva je tanko prozirno tkivo koje se nalazi iznad bijelog dijela oka i obrubljuje unutrašnjost kapka.

Djeca to često dobivaju. Može biti vrlo zarazna (brzo se širi u školama i vrtićima), ali je rijetko ozbiljna. Malo je vjerojatno da će vam oštetiti vid, pogotovo ako ju uočite i brzo liječite. Kada se pobrinete da spriječite njegovo širenje i učinite sve ono što vam liječnik preporuči, konjuktivitis nestaje bez dugotrajnih problema.

Što uzrokuje konjuktivitis?

Nekoliko bi stvari moglo biti krivo, uključujući:

 • Viruse, uključujući one koji uzrokuju prehladu
 • Bakterije
 • Nadražujuće tvari poput šampona, prljavštine, dima i klora u bazenu
 • Reakcija na kapi za oči
 • Alergijska reakcija na stvari poput peludi, prašine ili dima. Ili može biti posljedica posebne vrste alergije koja pogađa neke ljude koji nose kontaktne leće.
 • Gljivice, amebe i paraziti

Konjunktivitis je ponekad posljedica spolno prenosive bolesti (STD). Gonoreja može uzrokovati rijedak, ali opasan oblik bakterijskog konjunktivitisa. Može dovesti do gubitka vida ako ga ne liječite. Klamidija može uzrokovati konjunktivitis kod odraslih. Ako imate klamidiju, gonoreju ili neku drugu bakteriju u tijelu kada rodite, možete prenijeti konjunktivitis na svoje dijete kroz porođajni kanal.

Konjunktivitis uzrokovan nekim bakterijama i virusima može se lako širiti s osobe na osobu, ali ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik ako se na vrijeme dijagnosticira. Međutim, ako se to dogodi kod novorođenčeta, odmah obavijestite liječnika jer bi to mogla biti infekcija koja ugrožava djetetov vid.

Koje su vrste konjunktivitisa?

Virusni sojevi su najčešći - i mogu biti najzarazniji oblici. Obično počinju na jednom oku, gdje uzrokuju puno suza i vodenasti iscjedak. U roku od nekoliko dana uključuje se i drugo oko. Možete osjetiti natečeni limfni čvor ispred uha ili ispod čeljusne kosti.

Bakterijski sojevi obično inficiraju jedno oko, ali se mogu pojaviti u oba. Vaše će oko izbaciti puno gnoja i sluzi.

Alergijski tipovi izazivaju suzenje, svrbež i crvenilo u oba oka. Također možete imati svrbež i curenje iz nosa.

Novorođenački konjunktivitis je teški oblik koji pogađa novorođenčad. Mogu ga uzrokovati opasne bakterije. Odmah ga liječite kako biste spriječili trajno oštećenje oka ili sljepoću.

Gigantski papilarni konjunktivitis povezan je s dugotrajnom uporabom sočiva ili umjetnog oka (očne proteze). Liječnici misle da je to alergijska reakcija na kronično strano tijelo u vašem oku.

Koji su simptomi konjunktivitisa?

Oni ovise o uzroku upale, ali mogu uključivati:

 • Crvenilo u bjeloočnici ili unutarnjem kapku
 • Otečenu konjunktivu
 • Više suza nego inače
 • Gusti žuti iscjedak koji se stvara na trepavicama, osobito nakon spavanja. Zbog njega vam se kapci mogu zatvoriti kad se probudite.
 • Zeleni ili bijeli iscjedak iz oka
 • Svrbež u očima
 • Zamagljen vid
 • Osjetljiviji na svjetlost
 • Natečeni limfni čvorovi (često od virusne infekcije)

Kada nazvati svog liječnika?

Nazovite ako:

 • Imate obilan žuti ili zeleni iscjedak iz oka ili ako su vam kapci ujutro slijepljeni
 • Imate jaku bol u oku kada gledate u jako svjetlo
 • Konjunktivitis očito utječe na vaš vid
 • Imate visoku temperaturu, drhtavu zimicu, bol u licu ili gubitak vida. (Ovo su vrlo malo vjerojatni simptomi.)
 • Odmah nazovite svog liječnika ako vaše novorođenče ima ružičasto oko, jer to može trajno oštetiti njihov vid.

Vaš oftalmolog vam može reći da odmah dođete u ordinaciju. Ako ne možete doći do oftalmologa, nazovite svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ako je ružičasto oko blago kod odrasle osobe

Ako vaši simptomi ostanu blagi, ali se crvenilo ne popravi u roku od 2 tjedna, trebate se posavjetovati sa svojim oftalmologom.

Kako se dijagnosticira konjunktivitis?

Nemojte misliti da su sve crvene, nadražene ili natečene oči konjunktivitis (virusni konjunktivitis). Vaši simptomi također mogu biti uzrokovani drugim problemima.

Vaš oftalmolog će vas pitati o vašim simptomima i dati vam oftalmološki pregled, a možda će vatom uzeti nešto tekućine iz vašeg kapka za testiranje u laboratoriju. To će pomoći u pronalaženju bakterija ili virusa koji su mogli uzrokovati konjunktivitis, uključujući one koji mogu uzrokovati spolno prenosive bolesti. Tada vam liječnik može propisati pravo liječenje.

Ako vam liječnik kaže da imate ružičasto oko, možda biste trebali postaviti ova pitanja:

 • Je li moje ružičasto oko zarazno?
 • Ako je zarazno, kako da izbjegnem širenje?
 • Trebam li ostati kod kuće i ne ići na posao ili u školu?

Kakav je tretman za konjunktivitis?

Liječenje ovisi o uzroku.

1. Virusi

Ova vrsta ružičastog oka često je posljedica virusa koji uzrokuju prehladu. Kao što prehlada mora ići svojim tijekom, isto vrijedi i za ovaj oblik konjunktivitsa, koji obično traje od 4 do 7 dana.

Upamtite, može biti vrlo zarazno, pa učinite sve što možete da spriječite njegovo širenje. Antibiotici neće pomoći ništa što je uzrokovano virusom. Konjunktivitis uzrokovan virusom herpesa može biti vrlo ozbiljan i možda će vam trebati antivirusne kapi za oči, mast ili tablete na recept.

2. Bakterije

Ako su bakterije, uključujući i one povezane sa spolno prenosivim bolestima, uzrokovale vaše ružičasto oko, uzet ćete antibiotike. Možda ćete morati nanositi kapi za oči ili masti na unutarnju stranu kapka tri do četiri puta dnevno tijekom 5 do 7 dana.

Za tvrdokornije infekcije ili za rijetke slučajeve ružičastog oka uzrokovanog gonorejom ili klamidijom, možete dobiti oralni antibiotik. Pili biste tablete nekoliko dana. Infekcija bi se trebala poboljšati unutar tjedan dana. Uzimajte ili koristite lijekove prema uputama liječnika, čak i nakon što simptomi nestanu.

3. Nadražujuće tvari

Za ružičasto oko uzrokovano nadražujućom tvari, koristite vodu za ispiranje tvari iz oka tijekom 5 minuta. Vaše bi se oči trebale početi poboljšavati unutar 4 sata. Ako je vaš konjunktivitis uzrokovan kiselim ili alkalnim materijalom kao što je izbjeljivač, odmah isperite oči s puno vode i odmah nazovite svog liječnika.

4. Alergije

Konjunktivitis povezan s alergijama trebao bi se poboljšati nakon što se alergija liječi i izbjegnete okidač alergije. Antihistaminici (oralni ili kapi) mogu u međuvremenu pružiti olakšanje. (Ali zapamtite da ako imate suhe oči, uzimanje antihistaminika na usta može još više osušiti vaše oči.) Posjetite svog liječnika ako mislite da je vaše ružičasto oko uzrokovano alergijom.

Vaš oftalmolog će vas možda zamoliti da se vratite za nekoliko dana kako bi provjerio da li se vaše ružičasto oko poboljšava uz propisane lijekove.

Što mogu učiniti za ublažavanje simptoma Pinkeye?

Mnogo se toga svodi na čistoću.

 1. Često perite ruke sapunom i toplom vodom, posebno prije jela.
 2. Držite oči čistima. Operite svaki iscjedak iz očiju nekoliko puta dnevno koristeći svježu vatu ili papirnati ubrus. Nakon toga bacite vatu ili papirnati ručnik i operite ruke sapunom i toplom vodom.
 3. Perite ili mijenjajte jastučnicu svaki dan dok infekcija ne nestane. Kada perete rublje, operite posteljinu, jastučnice i ručnike u vrućoj vodi i deterdžentu. Držite svoje ručnike, krpe i jastuke odvojeno od drugih ili koristite papirnate ručnike.
 4. Ne dirajte i ne trljajte prstima svoje zaraženo oko. Koristite maramice za brisanje.
 5. Ne nosite i nikada ne dijelite šminku za oči, kapi za oči ili kontaktne leće. Nosite naočale dok vam oko ne ozdravi. I bacite jednokratne leće ili svakako očistite leće za dugotrajno nošenje i sve kutije za naočale.
 6. Koristite topli oblog, kao što je krpa za pranje namočena u toplu vodu. Stavite ga na oko na nekoliko minuta, tri do četiri puta dnevno. To ublažava bol i pomaže u razbijanju kore koja se može stvoriti na vašim trepavicama.
 7. Ograničite kapi za oči. Nemojte ih koristiti dulje od nekoliko dana osim ako vam to ne kaže vaš oftalmolog. To bi moglo pogoršati crvenilo.
 8. Zaštitite oči od prljavštine i drugih stvari koje ih iritiraju.
 9. "Umjetne suze" koje se izdaju bez recepta, vrsta kapi za oči, mogu pomoći u ublažavanju svrbeža i peckanja od iritantnih stvari koje uzrokuju ružičasto oko. Ali ne biste trebali koristiti druge vrste kapi za oči jer mogu nadražiti oči, uključujući one koje se promoviraju za liječenje crvenila očiju. Nemojte koristiti istu bočicu kapi u nezaraženom oku. Također pomaže naučiti kako pravilno koristiti kapi za oči.

Što je s poslom i školom?

Ako vaše dijete ima bakterijski ili virusni konjunktivits, držite ga kući da ne ide u školu ili vrtić dok više ne bude zarazno. Obično je sigurno vratiti se u školu kada simptomi nestanu.

Koje su komplikacije konjunktivitisa?

Pinkeye obično nestane sam od sebe ili nakon što uzmete lijekove koje vam je liječnik propisao, bez dugotrajnih problema. Blagi pinkeye je gotovo uvijek bezopasan i poboljšat će se bez liječenja.

Ali neki oblici konjunktivitisa mogu postati ozbiljni i opasni po vid jer mogu ostaviti ožiljak na rožnici. Oni uključuju konjunktivitis uzrokovan gonorejom, klamidijom ili određenim sojevima adenovirusa.

Ako je uzrokovan virusom, pinkeye se popravlja za 2 do 3 tjedna. Ako je uzrokovan bakterijama, antibiotici mogu ubrzati proces.

Kako mogu spriječiti Pinkeye?

Držite ruke čistima. Perite ih temeljito i često, osobito ako dodirujete oko ili područje oko njega.

Infekcija također može ući u tijelo kroz nos i usta. Stoga nemojte dijeliti krpe, ručnike za kupanje, jastučnice ili maramice s drugima, čak ni s obitelji. Ne koristite tuđe kapi za oči ili kozmetiku, osobito olovke za oči i maskaru.

Ako je vaše ružičasto oko povezano s alergijama, izbjegavajte svoje okidače. Ne trljajte oči jer to može pogoršati stanje. Poprskajte lice i oči hladnom vodom ili stavite hladni oblog. Koristite "umjetne suze" na bazi vode. Držite se svog liječenja alergije.

Ponekad kemikalije koje se koriste za čišćenje kontaktnih leća mogu iritirati vaše oči. Možda ćete pronaći olakšanje ako promijenite način na koji čistite kontaktne leće, ali svakako ih dezinficirajte prije nego što ih vratite u oči.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER